Nowy numer 6/2019
W numerze m.in.:
Targi
IV edycja Mazury HoReCa
Spotkanie branży
Prestiżowe konkursy kulinarne, znani szefowie kuchni w strefie pokazów, profesjonalni kupujący z całej Polski, najlepsi dostawcy i liderzy w branży, specjalistyczne szkolenia gastronomiczne – tak pokrótce można scharakteryzować IV edycję targów Mazury HoReCa, które odbyły się 9 i 10 kwietnia br. w Expo Mazury w Ostródzie.
Str. 3
Technika
Wiesława Grzesińska
Powiew chłodu
Magazynowe urządzenia chłodnicze
„Nie ma wątpliwości, że konsumenci mają prawo oczekiwać przynajmniej bezpiecznej żywności”. Komisarz Unii Europejskiej David Byrne [1].
Biorąc powyższe słowa pod uwagę oraz mając na względzie zmniejszenie ilości marnowanej żywności, w dzisiejszych czasach można dostrzec rosnące zainteresowane utrwalaniem żywności.
Str. 6
Nauka
Dorota Czerwińska
Smaczna i zdrowa
Wołowina w gastronomii
Dobrej jakości wołowina jest wysokogatunkowym rodzajem mięsa. Cieszy się popularnością wśród konsumentów i kucharzy. Decydują o tym jej kruchość, wilgotność, charakterystyczne, ciemnoczerwone zabarwienie oraz smak i zapach.
Str. 10
Hotele
Arletta Kowalik
Zwierzęta w hotelu
Wiele portali podaje, że w Polsce co najmniej jedno zwierzę znajduje się w co drugim gospodarstwie domowym. Bardzo dużo przedsiębiorczych obywateli naszego kraju spostrzegło, że zwierzątka domowe to dobry pomysł na biznes.
Str. 16
Kulinaria
Witt Wilczyński
Bułgarskie smaki
Zbliżają się wakacje, a kierunek Warna i Złote Piaski jest wśród Polaków cały czas dość popularny. W kwietniowym „PG” nr 4/19 omawiałem najważniejsze potrawy wielkanocne popularne w Bułgarii. Tym razem czas na „świecką” kuchnię.
Str. 18
Korespondencja z Portugalii
Marcin Zatyka
Uniwersalny jak bar
W portugalskich miastach przybywa barów z miejscami przeznaczonymi do długotrwałej pracy gości. W innych można znaleźć przytulny nocleg, albo kupić produkty typowe dla zakładów produkcyjnych.
Str.28
Cocktail bar
winny maniak
100% Bordeaux
Kolejny Bud Break u Mielżyńskiego
Kto lubi wina z Bordeaux, mógł się wybrać w tym roku na majowy Bud Break do Starej Warszawskiej Fabryki Koronek. Firma Mielżyński zaprezentowała na tej imprezie prawie 40 win wyłącznie z tego regionu – począwszy od tych za 35 zł do tych za złotych 700. Tak dobrego zestawu „bordosów” w jednym miejscu dawno nie było!
Drodzy Czytelnicy!
W tym roku maj nas nie rozpieszczał, ale wszystko wskazuje na to, że nadeszło długo oczekiwane lato. Wkrótce czeka nas letnie przesilenie. Długie dni sprzyjają aktywności fizycznej oraz spotkaniom z rodziną i przyjaciółmi w lokalu – restauracji, pubie.
Najpierw zapraszamy do przeczytania artykułu Doroty Czerwińskiej pt. „Smaczna i zdrowa”, w którym autorka opisuje wartości odżywcze wołowego mięsa, sposoby jego przyrządzania, sezonowania, a także prezentuje bardzo popularne danie, czyli burgery. Nie stronią od nich najlepsze restauracje, jak i food trucki, a lokale specjalizujące się tylko w burgerach powstają jak grzyby po deszczu. Warto więc dobrze poznać walory i sposoby obróbki tego tak modnego ostatnio gatunku mięsa. Jako uzupełnienie artykułu, ekspert kulinarny Instytutu Kulinarnego Transgourmet, Bartosz Peter, udzielił kilku rad, jak przygotować wołowe mięso, aby było delikatne i kruche.
W numerze czerwcowym przedstawiamy relację z 4. edycji targów Mazury HoReCa, które odbyły się 9 i 10 kwietnia br. w Ostródzie, w Centrum Targowo-Konferencyjnym Expo Mazury. „Przegląd Gastronomiczny” sprawował patronat medialny nad tym wydarzeniem. Prestiżowe konkursy kulinarne, znani szefowie kuchni w strefie pokazów, profesjonalni kupujący z całej Polski, najlepsi dostawcy i liderzy w branży, specjalistyczne szkolenia gastronomiczne – tak pokrótce można scharakteryzować IV edycję targów Mazury HoReCa, które odbyły się 9 i 10 kwietnia br. w Expo Mazury w Ostródzie. Wydarzenie to przyciągnęło kilkudziesięciu wystawców z Polski i zagranicy, którzy mieli możliwość spotkania nowych klientów oraz porozmawiania o kondycji i kierunkach rozwoju branży HoReCa. W tym roku pojawił się nowy konkurs Green Box Challenge – po szczegóły odsyłamy do tekstu i zachęcamy do lektury. Pozostając przy tematyce targowej, zapraszamy również do przeczytania relacji z największych, zagranicznych targów branży mięsnej IFFA. Wśród wystawców można było spotkać wiele polskich firm.
Państwa uwadze polecam kolejny z serii artykułów przygotowanych przez współpracującą z „PG” kancelarię OWIW LEGAL. W tym numerze, w dziale „prawo”, poruszono temat zatrudniania w branży HoReCa osób z niepełnosprawnościami. Pracodawca, który zdecyduje się na ten krok, może otrzymać różne profity: od korzyści finansowych po rozwiązanie powszechnego ostatnio problemu braku kadry. Zatrudnienie osoby z niepełnosprawnością jednak obwarowane jest wieloma przepisami, o których trzeba pamiętać, a które zgrabnie i przystępnie przedstawiła Adriana Lotolc ze wspomnianej kancelarii, autorka tekstu „Niepełnosprawni w branży HoReCa”.
Na koniec zapraszamy Państwa do zainteresowania się ciekawym artykułem Arletty Kowalik „Zwierzęta w hotelu”, w którym autorka pisze o nowym trendzie przystosowania obiektów hotelowych do potrzeb gości podróżujących ze zwierzętami. Nic dziwnego, pupile coraz częściej towarzyszą nam podczas wakacyjnych wojaży, a rynek nie znosi próżni. Jak wygląda nocleg dla zwierząt w hotelu, jakie są opłaty i przepisy, czego możemy się spodziewać – o tym wszystkim przeczytamy w artykule. Zdaniem autorki dbanie o potrzeby naszych czworonogów to jeden ze sposobów promocji obiektu i strategii zdobywania nowych gości.
Zachęcamy Państwa do korzystania z uroków najdłuższych dni i spędzania czasu w plenerze, a w ramach wieczornego odpoczynku sięgnięcia po nasze czasopismo.
Przyjemnej lektury!
Redakcja
Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy
|
Nowy numer 6/2019
W numerze m.in.:
Targi
IV edycja Mazury HoReCa
Spotkanie branży
Prestiżowe konkursy kulinarne, znani szefowie kuchni w strefie pokazów, profesjonalni kupujący z całej Polski, najlepsi dostawcy i liderzy w branży, specjalistyczne szkolenia gastronomiczne – tak pokrótce można scharakteryzować IV edycję targów Mazury HoReCa, które odbyły się 9 i 10 kwietnia br. w Expo Mazury w Ostródzie.
Str. 3
Technika
Wiesława Grzesińska
Powiew chłodu
Magazynowe urządzenia chłodnicze
„Nie ma wątpliwości, że konsumenci mają prawo oczekiwać przynajmniej bezpiecznej żywności”. Komisarz Unii Europejskiej David Byrne [1].
Biorąc powyższe słowa pod uwagę oraz mając na względzie zmniejszenie ilości marnowanej żywności, w dzisiejszych czasach można dostrzec rosnące zainteresowane utrwalaniem żywności.
Str. 6
Nauka
Dorota Czerwińska
Smaczna i zdrowa
Wołowina w gastronomii
Dobrej jakości wołowina jest wysokogatunkowym rodzajem mięsa. Cieszy się popularnością wśród konsumentów i kucharzy. Decydują o tym jej kruchość, wilgotność, charakterystyczne, ciemnoczerwone zabarwienie oraz smak i zapach.
Str. 10
Hotele
Arletta Kowalik
Zwierzęta w hotelu
Wiele portali podaje, że w Polsce co najmniej jedno zwierzę znajduje się w co drugim gospodarstwie domowym. Bardzo dużo przedsiębiorczych obywateli naszego kraju spostrzegło, że zwierzątka domowe to dobry pomysł na biznes.
Str. 16
Kulinaria
Witt Wilczyński
Bułgarskie smaki
Zbliżają się wakacje, a kierunek Warna i Złote Piaski jest wśród Polaków cały czas dość popularny. W kwietniowym „PG” nr 4/19 omawiałem najważniejsze potrawy wielkanocne popularne w Bułgarii. Tym razem czas na „świecką” kuchnię.
Str. 18
Korespondencja z Portugalii
Marcin Zatyka
Uniwersalny jak bar
W portugalskich miastach przybywa barów z miejscami przeznaczonymi do długotrwałej pracy gości. W innych można znaleźć przytulny nocleg, albo kupić produkty typowe dla zakładów produkcyjnych.
Str.28
Cocktail bar
winny maniak
100% Bordeaux
Kolejny Bud Break u Mielżyńskiego
Kto lubi wina z Bordeaux, mógł się wybrać w tym roku na majowy Bud Break do Starej Warszawskiej Fabryki Koronek. Firma Mielżyński zaprezentowała na tej imprezie prawie 40 win wyłącznie z tego regionu – począwszy od tych za 35 zł do tych za złotych 700. Tak dobrego zestawu „bordosów” w jednym miejscu dawno nie było!
Str. 30
Drodzy Czytelnicy!
W tym roku maj nas nie rozpieszczał, ale wszystko wskazuje na to, że nadeszło długo oczekiwane lato. Wkrótce czeka nas letnie przesilenie. Długie dni sprzyjają aktywności fizycznej oraz spotkaniom z rodziną i przyjaciółmi w lokalu – restauracji, pubie.
Najpierw zapraszamy do przeczytania artykułu Doroty Czerwińskiej pt. „Smaczna i zdrowa”, w którym autorka opisuje wartości odżywcze wołowego mięsa, sposoby jego przyrządzania, sezonowania, a także prezentuje bardzo popularne danie, czyli burgery. Nie stronią od nich najlepsze restauracje, jak i food trucki, a lokale specjalizujące się tylko w burgerach powstają jak grzyby po deszczu. Warto więc dobrze poznać walory i sposoby obróbki tego tak modnego ostatnio gatunku mięsa. Jako uzupełnienie artykułu, ekspert kulinarny Instytutu Kulinarnego Transgourmet, Bartosz Peter, udzielił kilku rad, jak przygotować wołowe mięso, aby było delikatne i kruche.
W numerze czerwcowym przedstawiamy relację z 4. edycji targów Mazury HoReCa, które odbyły się 9 i 10 kwietnia br. w Ostródzie, w Centrum Targowo-Konferencyjnym Expo Mazury. „Przegląd Gastronomiczny” sprawował patronat medialny nad tym wydarzeniem. Prestiżowe konkursy kulinarne, znani szefowie kuchni w strefie pokazów, profesjonalni kupujący z całej Polski, najlepsi dostawcy i liderzy w branży, specjalistyczne szkolenia gastronomiczne – tak pokrótce można scharakteryzować IV edycję targów Mazury HoReCa, które odbyły się 9 i 10 kwietnia br. w Expo Mazury w Ostródzie. Wydarzenie to przyciągnęło kilkudziesięciu wystawców z Polski i zagranicy, którzy mieli możliwość spotkania nowych klientów oraz porozmawiania o kondycji i kierunkach rozwoju branży HoReCa. W tym roku pojawił się nowy konkurs Green Box Challenge – po szczegóły odsyłamy do tekstu i zachęcamy do lektury. Pozostając przy tematyce targowej, zapraszamy również do przeczytania relacji z największych, zagranicznych targów branży mięsnej IFFA. Wśród wystawców można było spotkać wiele polskich firm.
Państwa uwadze polecam kolejny z serii artykułów przygotowanych przez współpracującą z „PG” kancelarię OWIW LEGAL. W tym numerze, w dziale „prawo”, poruszono temat zatrudniania w branży HoReCa osób z niepełnosprawnościami. Pracodawca, który zdecyduje się na ten krok, może otrzymać różne profity: od korzyści finansowych po rozwiązanie powszechnego ostatnio problemu braku kadry. Zatrudnienie osoby z niepełnosprawnością jednak obwarowane jest wieloma przepisami, o których trzeba pamiętać, a które zgrabnie i przystępnie przedstawiła Adriana Lotolc ze wspomnianej kancelarii, autorka tekstu „Niepełnosprawni w branży HoReCa”.
Na koniec zapraszamy Państwa do zainteresowania się ciekawym artykułem Arletty Kowalik „Zwierzęta w hotelu”, w którym autorka pisze o nowym trendzie przystosowania obiektów hotelowych do potrzeb gości podróżujących ze zwierzętami. Nic dziwnego, pupile coraz częściej towarzyszą nam podczas wakacyjnych wojaży, a rynek nie znosi próżni. Jak wygląda nocleg dla zwierząt w hotelu, jakie są opłaty i przepisy, czego możemy się spodziewać – o tym wszystkim przeczytamy w artykule. Zdaniem autorki dbanie o potrzeby naszych czworonogów to jeden ze sposobów promocji obiektu i strategii zdobywania nowych gości.
Zachęcamy Państwa do korzystania z uroków najdłuższych dni i spędzania czasu w plenerze, a w ramach wieczornego odpoczynku sięgnięcia po nasze czasopismo.
Przyjemnej lektury!
Redakcja
Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy