Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Przegląd Gastronomiczny
6/2019

Przegląd Gastronomiczny 06.2019

Nowy numer 6/2019

W numerze m.in.:

Targi

IV edycja Mazury HoReCa

Spotkanie branży

Prestiżowe konkursy kulinarne, znani szefowie kuchni w strefie pokazów, profesjonalni kupujący z całej Polski, najlepsi dostawcy i liderzy w branży, specjalistyczne szkolenia gastronomiczne – tak pokrótce można scharakteryzować IV edycję targów Mazury HoReCa, które odbyły się 9 i 10 kwietnia br. w Expo Mazury w Ostródzie.

Str. 3

Technika

Wiesława Grzesińska

Powiew chłodu

Magazynowe urządzenia chłodnicze

„Nie ma wątpliwości, że konsumenci mają prawo oczekiwać przynajmniej bezpiecznej żywności”. Komisarz Unii Europejskiej David Byrne [1].

Biorąc powyższe słowa pod uwagę oraz mając na względzie zmniejszenie ilości marnowanej żywności, w dzisiejszych czasach można dostrzec rosnące zainteresowane utrwalaniem żywności.

Str. 6

Nauka

Dorota Czerwińska

Smaczna i zdrowa

Wołowina w gastronomii

Dobrej jakości wołowina jest wysokogatunkowym rodzajem mięsa. Cieszy się popularnością wśród konsumentów i kucharzy. Decydują o tym jej kruchość, wilgotność, charakterystyczne, ciemnoczerwone zabarwienie oraz smak i zapach.

Str. 10

Hotele

Arletta Kowalik

Zwierzęta w hotelu

Wiele portali podaje, że w Polsce co najmniej jedno zwierzę znajduje się w co drugim gospodarstwie domowym. Bardzo dużo przedsiębiorczych obywateli naszego kraju spostrzegło, że zwierzątka domowe to dobry pomysł na biznes.

Str. 16

Kulinaria

Witt Wilczyński

Bułgarskie smaki

Zbliżają się wakacje, a kierunek Warna i Złote Piaski jest wśród Polaków cały czas dość popularny. W kwietniowym „PG” nr 4/19 omawiałem najważniejsze potrawy wielkanocne popularne w Bułgarii. Tym razem czas na „świecką” kuchnię.

Str. 18

Korespondencja z Portugalii

Marcin Zatyka

Uniwersalny jak bar

W portugalskich miastach przybywa barów z miejscami przeznaczonymi do długotrwałej pracy gości. W innych można znaleźć przytulny nocleg, albo kupić produkty typowe dla zakładów produkcyjnych.

Str.28

Cocktail bar

winny maniak

100% Bordeaux

Kolejny Bud Break u Mielżyńskiego

Kto lubi wina z Bordeaux, mógł się wybrać w tym roku na majowy Bud Break do Starej Warszawskiej Fabryki Koronek. Firma Mielżyński zaprezentowała na tej imprezie prawie 40 win wyłącznie z tego regionu – począwszy od tych za 35 zł do tych za złotych 700. Tak dobrego zestawu „bordosów” w jednym miejscu dawno nie było!

Drodzy Czytelnicy!

W tym roku maj nas nie rozpieszczał, ale wszystko wskazuje na to, że nadeszło długo oczekiwane lato. Wkrótce czeka nas letnie przesilenie. Długie dni sprzyjają aktywności fizycznej oraz spotkaniom z rodziną i przyjaciółmi w lokalu – restauracji, pubie.

Najpierw zapraszamy do przeczytania artykułu Doroty Czerwińskiej pt. „Smaczna i zdrowa”, w którym autorka opisuje wartości odżywcze wołowego mięsa, sposoby jego przyrządzania, sezonowania, a także prezentuje bardzo popularne danie, czyli burgery. Nie stronią od nich najlepsze restauracje, jak i food trucki, a lokale specjalizujące się tylko w burgerach powstają jak grzyby po deszczu. Warto więc dobrze poznać walory i sposoby obróbki tego tak modnego ostatnio gatunku mięsa. Jako uzupełnienie artykułu, ekspert kulinarny Instytutu Kulinarnego Transgourmet, Bartosz Peter, udzielił kilku rad, jak przygotować wołowe mięso, aby było delikatne i kruche.

W numerze czerwcowym przedstawiamy relację z 4. edycji targów Mazury HoReCa, które odbyły się 9 i 10 kwietnia br. w Ostródzie, w Centrum Targowo-Konferencyjnym Expo Mazury. „Przegląd Gastronomiczny” sprawował patronat medialny nad tym wydarzeniem. Prestiżowe konkursy kulinarne, znani szefowie kuchni w strefie pokazów, profesjonalni kupujący z całej Polski, najlepsi dostawcy i liderzy w branży, specjalistyczne szkolenia gastronomiczne – tak pokrótce można scharakteryzować IV edycję targów Mazury HoReCa, które odbyły się 9 i 10 kwietnia br. w Expo Mazury w Ostródzie. Wydarzenie to przyciągnęło kilkudziesięciu wystawców z Polski i zagranicy, którzy mieli możliwość spotkania nowych klientów oraz porozmawiania o kondycji i kierunkach rozwoju branży HoReCa. W tym roku pojawił się nowy konkurs Green Box Challenge – po szczegóły odsyłamy do tekstu i zachęcamy do lektury. Pozostając przy tematyce targowej, zapraszamy również do przeczytania relacji z największych, zagranicznych targów branży mięsnej IFFA. Wśród wystawców można było spotkać wiele polskich firm.

Państwa uwadze polecam kolejny z serii artykułów przygotowanych przez współpracującą z „PG” kancelarię OWIW LEGAL. W tym numerze, w dziale „prawo”, poruszono temat zatrudniania w branży HoReCa osób z niepełnosprawnościami. Pracodawca, który zdecyduje się na ten krok, może otrzymać różne profity: od korzyści finansowych po rozwiązanie powszechnego ostatnio problemu braku kadry. Zatrudnienie osoby z niepełnosprawnością jednak obwarowane jest wieloma przepisami, o których trzeba pamiętać, a które zgrabnie i przystępnie przedstawiła Adriana Lotolc ze wspomnianej kancelarii, autorka tekstu „Niepełnosprawni w branży HoReCa”.

Na koniec zapraszamy Państwa do zainteresowania się ciekawym artykułem Arletty Kowalik „Zwierzęta w hotelu”, w którym autorka pisze o nowym trendzie przystosowania obiektów hotelowych do potrzeb gości podróżujących ze zwierzętami. Nic dziwnego, pupile coraz częściej towarzyszą nam podczas wakacyjnych wojaży, a rynek nie znosi próżni. Jak wygląda nocleg dla zwierząt w hotelu, jakie są opłaty i przepisy, czego możemy się spodziewać – o tym wszystkim przeczytamy w artykule. Zdaniem autorki dbanie o potrzeby naszych czworonogów to jeden ze sposobów promocji obiektu i strategii zdobywania nowych gości.

Zachęcamy Państwa do korzystania z uroków najdłuższych dni i spędzania czasu w plenerze, a w ramach wieczornego odpoczynku sięgnięcia po nasze czasopismo.

Przyjemnej lektury!

Redakcja

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy

  

05 2019

 

Nowy numer 6/2019

W numerze m.in.:

Targi

IV edycja Mazury HoReCa

Spotkanie branży

Prestiżowe konkursy kulinarne, znani szefowie kuchni w strefie pokazów, profesjonalni kupujący z całej Polski, najlepsi dostawcy i liderzy w branży, specjalistyczne szkolenia gastronomiczne – tak pokrótce można scharakteryzować IV edycję targów Mazury HoReCa, które odbyły się 9 i 10 kwietnia br. w Expo Mazury w Ostródzie.

Str. 3

Technika

Wiesława Grzesińska

Powiew chłodu

Magazynowe urządzenia chłodnicze

„Nie ma wątpliwości, że konsumenci mają prawo oczekiwać przynajmniej bezpiecznej żywności”. Komisarz Unii Europejskiej David Byrne [1].

Biorąc powyższe słowa pod uwagę oraz mając na względzie zmniejszenie ilości marnowanej żywności, w dzisiejszych czasach można dostrzec rosnące zainteresowane utrwalaniem żywności.

Str. 6

Nauka

Dorota Czerwińska

Smaczna i zdrowa

Wołowina w gastronomii

Dobrej jakości wołowina jest wysokogatunkowym rodzajem mięsa. Cieszy się popularnością wśród konsumentów i kucharzy. Decydują o tym jej kruchość, wilgotność, charakterystyczne, ciemnoczerwone zabarwienie oraz smak i zapach.

Str. 10

Hotele

Arletta Kowalik

Zwierzęta w hotelu

Wiele portali podaje, że w Polsce co najmniej jedno zwierzę znajduje się w co drugim gospodarstwie domowym. Bardzo dużo przedsiębiorczych obywateli naszego kraju spostrzegło, że zwierzątka domowe to dobry pomysł na biznes.

Str. 16

Kulinaria

Witt Wilczyński

Bułgarskie smaki

Zbliżają się wakacje, a kierunek Warna i Złote Piaski jest wśród Polaków cały czas dość popularny. W kwietniowym „PG” nr 4/19 omawiałem najważniejsze potrawy wielkanocne popularne w Bułgarii. Tym razem czas na „świecką” kuchnię.

Str. 18

Korespondencja z Portugalii

Marcin Zatyka

Uniwersalny jak bar

W portugalskich miastach przybywa barów z miejscami przeznaczonymi do długotrwałej pracy gości. W innych można znaleźć przytulny nocleg, albo kupić produkty typowe dla zakładów produkcyjnych.

Str.28

Cocktail bar

winny maniak

100% Bordeaux

Kolejny Bud Break u Mielżyńskiego

Kto lubi wina z Bordeaux, mógł się wybrać w tym roku na majowy Bud Break do Starej Warszawskiej Fabryki Koronek. Firma Mielżyński zaprezentowała na tej imprezie prawie 40 win wyłącznie z tego regionu – począwszy od tych za 35 zł do tych za złotych 700. Tak dobrego zestawu „bordosów” w jednym miejscu dawno nie było!

Str. 30

Drodzy Czytelnicy!

            W tym roku maj nas nie rozpieszczał, ale wszystko wskazuje na to, że nadeszło długo oczekiwane lato. Wkrótce czeka nas letnie przesilenie. Długie dni sprzyjają aktywności fizycznej oraz spotkaniom z rodziną i przyjaciółmi w lokalu restauracji, pubie.

            Najpierw zapraszamy do przeczytania artykułu Doroty Czerwińskiej pt. „Smaczna i zdrowa”, w którym autorka opisuje wartości odżywcze wołowego mięsa, sposoby jego przyrządzania, sezonowania, a także prezentuje bardzo popularne danie, czyli burgery. Nie stronią od nich najlepsze restauracje, jak i food trucki, a lokale specjalizujące się tylko w burgerach powstają jak grzyby po deszczu. Warto więc dobrze poznać walory i sposoby obróbki tego tak modnego ostatnio gatunku mięsa. Jako uzupełnienie artykułu, ekspert kulinarny Instytutu Kulinarnego Transgourmet, Bartosz Peter, udzielił kilku rad, jak przygotować wołowe mięso, aby było delikatne i kruche.

            W numerze czerwcowym przedstawiamy relację z 4. edycji targów Mazury HoReCa, które odbyły się 9 i 10 kwietnia br. w Ostródzie, w Centrum Targowo-Konferencyjnym Expo Mazury. „Przegląd Gastronomiczny” sprawował patronat medialny nad tym wydarzeniem. Prestiżowe konkursy kulinarne, znani szefowie kuchni w strefie pokazów, profesjonalni kupujący z całej Polski, najlepsi dostawcy i liderzy w branży, specjalistyczne szkolenia gastronomiczne – tak pokrótce można scharakteryzować IV edycję targów Mazury HoReCa, które odbyły się 9 i 10 kwietnia br. w Expo Mazury w Ostródzie. Wydarzenie to przyciągnęło kilkudziesięciu wystawców z Polski i zagranicy, którzy mieli możliwość spotkania nowych klientów oraz porozmawiania o kondycji i kierunkach rozwoju branży HoReCa. W tym roku pojawił się nowy konkurs Green Box Challenge – po szczegóły odsyłamy do tekstu i zachęcamy do lektury. Pozostając przy tematyce targowej, zapraszamy również do przeczytania relacji z największych, zagranicznych targów branży mięsnej IFFA. Wśród wystawców można było spotkać wiele polskich firm.

Państwa uwadze polecam kolejny z serii artykułów przygotowanych przez współpracującą z „PG” kancelarię OWIW LEGAL. W tym numerze, w dziale „prawo”, poruszono temat zatrudniania w branży HoReCa osób z niepełnosprawnościami. Pracodawca, który zdecyduje się na ten krok, może otrzymać różne profity: od korzyści finansowych po rozwiązanie powszechnego ostatnio problemu braku kadry. Zatrudnienie osoby z niepełnosprawnością jednak obwarowane jest wieloma przepisami, o których trzeba pamiętać, a które zgrabnie i przystępnie przedstawiła Adriana Lotolc ze wspomnianej kancelarii, autorka tekstu „Niepełnosprawni w branży HoReCa”.

            Na koniec zapraszamy Państwa do zainteresowania się ciekawym artykułem Arletty Kowalik „Zwierzęta w hotelu”, w którym autorka pisze o nowym trendzie przystosowania obiektów hotelowych do potrzeb gości podróżujących ze zwierzętami. Nic dziwnego, pupile coraz częściej towarzyszą nam podczas wakacyjnych wojaży, a rynek nie znosi próżni. Jak wygląda nocleg dla zwierząt w hotelu, jakie są opłaty i przepisy, czego możemy się spodziewać – o tym wszystkim przeczytamy w artykule. Zdaniem autorki dbanie o potrzeby naszych czworonogów to jeden ze sposobów promocji obiektu i strategii zdobywania nowych gości.

Zachęcamy Państwa do korzystania z uroków najdłuższych dni i spędzania czasu w plenerze, a w ramach wieczornego odpoczynku sięgnięcia po nasze czasopismo.

Przyjemnej lektury!

Redakcja

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy

Aktualności

Trwa Tydzień Kuchni Polskiej

Sieć hurtowni MAKRO Polska po raz szósty organizuje festiwal, podczas którego goście w blisko 400 restauracjach mogą spróbować klasycznych dań kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron