27 sierpnia w Gdańsku odbędzie się II Grand Prix Trójmiejskich Sommelierów. W zawodach weźmie udział 16 sommelierów z całej Polski. W eliminacjach czeka ich test z wiedzy na temat wina i degustacja.
Czterech wyłonionych na tej podstawie finalistów wybierze spośród pozostałych uczestników eliminacji czteroosobowe zespoły, które będą obsługiwały gości podczas finałowej kolacji. Finaliści będą także mieli za zadanie dobrać z dostępnej puli wino do przygotowanych na ten wieczór potraw. Trafność doboru win i jakość serwisu podczas finału oceni profesjonalne jury, a także goście kolacji. Wydarzenie organizowane jest w hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto, a patronat nad imprezą objęło Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.
Trójmiejskie Grand Prix to dla każdego sommeliera dobra okazja do sprawdzenia poziomu przed Mistrzostwami Polski, ale także szansa na spróbowanie swoich sił w prezentacji na scenie, sprawdzenie wiedzy teoretycznej, umiejętności kierowania zespołem, czy łączenia wina i jedzenia.
Następnego dnia, 28 sierpnia, w hotelu Mercure odbędą się targi winiarskie połączone
z degustacjami, warsztatami i seminariami. Udział zapowiedziało 17 wystawców.