Nowy numer 9/2020, a w nim m. in.:
Drodzy Czytelnicy!
Wakacje już za nami, spędzone w przypadku wielu z nas tylko w Polsce. Zewsząd płynęły informacje o tłumach nad Bałtykiem, jeziorami i w górach. Czy ten wzmożony ruch turystyczny przełożył się na zyski dla branży gastronomicznej – jeszcze nie wiemy, ale mamy taką nadzieję. Najbliższe dni przyniosą odpowiedź na to pytanie.
Od 8 sierpnia wprowadzono nowe obostrzenia – podzielono Polskę na strefy zielone, żółte i czerwone w zależności od tego, ile jest chorych osób w powiecie. W powiatach żółtych i czerwonych panują większe restrykcje. Przykładowo, w lokalach gastronomicznych nie może tam przebywać więcej niż 1 osoba na każde 4 m kw. Po szczegóły odsyłamy do artykułu Adriany Lotolc z kancelarii OWIW LEGAL „Tarcza dla restauratorów c.d.”, w którym znajdziemy przydatne informacje o najnowszych zmianach prawnych dotyczących branży HoReCa.
Przed nami jesień i nowe wyzwania branżowe – targi. Wszyscy już trochę tęsknimy za ich atmosferą, spotkaniami twarzą w twarz, a nie tylko w wirtualnym „pokoju spotkań”. Wszystko wskazuje na to, że największym spotkaniem branży spożywczej i HoReCa tej jesieni będą targi POLAGRA w Poznaniu (28.09-1.10). Organizatorzy – Grupa MTP – dołożyli wszystkich starań, aby zapewnić maksimum bezpieczeństwa i oficjalnie potwierdzili, że są przygotowani do realizacji spotkań w nowych warunkach sanitarnych. Po szczegóły zapraszamy do lektury informacji prasowej „POLAGRA 2020 – inaczej, ale bezpiecznie”. Przy okazji zapraszamy na stoisko naszego Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Kolejne ważne wydarzenie tej jesieni to V Narodowy Kongres Żywieniowy, który odbędzie się tylko w formule on-line 17.10. Motywem przewodnim tej edycji jest Dieta planetarna, której główne założenia streszcza Katarzyna Wolnicka, kierownik Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, w artykule „Dieta dla zdrowia i planety”. Zmieniając naszą dietę, możemy również pozytywnie wpłynąć na nasze środowisko. W programie Kongresu przewidziano wykłady i panele dyskusyjne z udziałem wybitnych polskich ekspertów z dziedziny medycyny, dietetyki i bezpieczeństwa żywności. Poruszone zostaną najbardziej aktualne zagadnienia związane z żywieniem i zdrowym stylem życia. Gorąco zachęcam do lektury artykułu, jak i do bezpłatnej rejestracji na to wydarzenie. Ilość miejsc jest ograniczona.
Z powodu pandemii rośnie zainteresowanie produktami, które wzmacniają odporność, takimi jak np. kiszonki. Dlatego też warto przeczytać artykuł Doroty Czerwińskiej „Pożyteczne bakterie”, w którym Autorka opisuje kiszonki warzywne i inne produkty powstające w wyniku fermentacji mlekowej. To m.in. wędliny dojrzewające, pieczywo na zakwasie, sery podpuszczkowe… Pamiętajmy o tym, że: – Produkty spożywcze zawierające żywe kultury bakterii fermentacji mlekowej mają prozdrowotne właściwości i korzystnie wpływają na organizm człowieka. Mogą poprawiać stan zdrowia i ograniczać ryzyko zachorowań.
W numerze nie zabraknie najnowszych wieści branżowych z kraju i zagranicy. Polecamy zwłaszcza artykuł Anny Wytrykus „Mam tego dosyć!”, opisujący aktualną sytuację w holenderskich lokalach gastronomicznych. Dowiemy się z jakimi obawami miejscowi restauratorzy patrzą w stronę nadchodzącej jesieni. Wszystkim życzymy, aby była ciepła i słoneczna!
Miłej lektury!
Redakcja
W numerze m.in:
4
Prawo
Adriana Lotolc
Tarcza dla restauratorów c.d.
W tym artykule przedstawiamy najważniejsze zmiany w prawie dotyczące branży gastronomicznej, jakie zostały wprowadzone w lipcu i sierpniu 2020 r.
8
Konkursy
Bocuse d’Or Team Poland
Przygotowania naszego reprezentanta do prestiżowego konkursu kulinarnego w Tallinie
Przygotowania do europejskiej selekcji Bocuse d’Or ruszyły jeszcze w starym roku. Zaraz po polskich eliminacjach w listopadzie 2019, które odbiły się szerokim echem i wielkim uznaniem w polskiej branży gastronomicznej, nic nie zapowiadało tego, co kilka miesięcy później drastycznie wpłynęło na życie ludzi na całym globie.
12
Nauka
Dorota Czerwińska
Pożyteczne bakterie
Charakterystyka kiszonek warzywnych i innych produktów fermentowanych
Proces fermentacji mlekowej jest powszechnie stosowany w przetwórstwie żywności, szczególnie w produkcji kiszonek warzywnych, fermentowanych napojów mlecznych, ukwaszania śmietanki spożywczej oraz w procesie dojrzewania serów podpuszczkowych..
16
Żywienie a zdrowie
Katarzyna Wolnicka
Dieta dla zdrowia i planety
Coraz częściej mówi się o problemach dotyczących zmiany klimatu, a diagnozy klimatologów nie pozostawiają złudzeń, że jesteśmy już świadkami niekorzystnych zmian. Jest wiele działań, które możemy podjąć, aby spowolnić ten proces, takich jak oszczędzanie energii czy poddawanie przedmiotów recyklingowi.
28
Korespondencja z Holandii
A. W.
Mam tego dosyć!
Co przyniesie jesień
Nakazy, zakazy i zalecenia związane z agresywnym wirusem nie zyskały w kraju wiatraków powszechnej akceptacji. Część Jansenów jest przeciwna ograniczaniu wolności i w proteście wychodzi na ulice dużych miast.
30
Hotele
Arletta Kowalik
Adaptacja zawodowa i coaching
Personel często jest nazywany najcenniejszym kapitałem przedsiębiorstwa. Na rynku usług, do których należy branża turystyczna, personel odgrywa istotną rolę. Pracownicy są bowiem częścią produktu turystycznego.
31
Konkursy
Znamy laureatów
Wyniki VII Konkursu Win
Siódma edycja Konkursu Polskich Win, organizowanego przez Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy „Vinum pro Cultura” i Stowarzyszenie Sommelierów Polskich, odbyła się 6 i 7 sierpnia w Winnicy Dwie Granice.
Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy