24 października odbędą się Mistrzostwa Polski Sommelierów, przełożone na jesień ze względu na pandemię. Konkurs zostanie przeprowadzony w salach warszawskiego Hotelu Regent. Organizatorem zawodów jest Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.
Zgodnie ze standardami Międzynarodowego Stowarzyszenia Sommelierów (ASI) mistrzostwa mają dwa etapy. Podczas kilkugodzinnych, zamkniętych dla publiki eliminacji uczestnicy konkursu piszą test z wiedzy o winie, przeprowadzają degustację w formie ustnej i pisemnej, odpowiadają na pytania jurorów. Do finału przechodzi trzech zawodników, którzy mierzą się na scenie z serią zadań teoretycznych i praktycznych, np. obsługując stoliki, przy których siedzą jurorzy. Finał konkursu odbędzie się w tym roku wyjątkowo bez udziału publiczności i będzie transmitowany online.
Podczas Finału ogłoszeni zostaną także zwycięzcy konkursu „Wino na medal” – trzeciej edycji konkursu organizowanego przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich, adresowanego do działających w Polsce importerów, dystrybutorów i producentów wina, których produkty są dostępne w branży HoReCA. Wyróżnienia będą przyznawane w trzech kategoriach: wina spokojne, wina musujące i wina wzmacniane, z podziałem na białe, różowe i czerwone. Nagrodzone wina będą mogły być oznakowane zdobytym wyróżnieniem.
Partnerami Mistrzostw są: Cisowianka Perlage, Mondial Assistance, Niemiecki Instytut Wina, California Wine Institute, Wines from Spain, Regent Warsaw Hotel.
“Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.