Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Targi WINO

Targi Wino

Poznań wiosenną stolicą polskiego wina!

WINO – Targi Polskich Win i Winnic już niebawem zadebiutują na Międzynarodowych Targach Poznańskich. Najlepsi producenci win, cydrów, a także dostawcy technologii i sprzętów winiarskich zaprezentują swoje produkty i rozwiązania. Całość dopełnią komentowane degustacje oraz Wielki Konkurs Polskich Win, który wyłoni najlepsze trunki produkowane nad Wisłą.

Targi WINO to zupełnie nowe wydarzenie w kalendarzu imprez organizowanych przez Grupę MTP. W niezwykłą podróż po polskich winach zabiorą nas producenci win i cydrów z różnych zakątków Polski. Na Międzynarodowych Targach Poznańskich będą także obecni dostawcy sprzętów i technologii winiarskich. Coś dla siebie znajdą również miłośnicy popularnej w ostatnim czasie enoturystyki.  Wydarzenie odbędzie się w dniach od 8 do 10 kwietnia 2021 roku.

Poznań i Międzynarodowe Targi Poznańskie są idealnym miejscem aby winiarze mogli w kompleksowy sposób zaprezentować swoją ofertę. Ponieważ spotykamy się wiosną, nie będzie przesadą, jeśli nazwiemy Poznań wiosenną stolicą polskiego wina – podkreśla Mirosław Krasnowski, dyrektor Targów WINO. 

Program targów wypełnią liczną i ciekawe atrakcje. Jedną z nich będzie Wielki Konkurs Polskich Win, w którym do rywalizacji przystąpią czołowi winiarze z różnych stron Polski. Ich produkty zostaną poddane wnikliwej ocenie jury, złożonego z najlepszych polskich sommelierów i znawców trunku. Wyróżnione wina będą dostępne podczas komentowanych degustacji, które odbędą się w restauracjach Garden City. Degustacje to kolejny punkt programu, pozwalający lepiej poznać wina produkowane nad Wisłą. Podróż po polskich winnicach uzupełnią liczne prezentacje i seminaria branżowe. W trakcie spotkań winiarze podzielą się swoją bogatą wiedzą i zdobytym doświadczeniem, a producenci sprzętów i akcesoriów będą mogli przedstawić produkty niezbędne do pracy z winem i winoroślą.

Dlaczego polskie wino?

Polskie wino cieszy się coraz większą popularnością. To także dynamicznie rozwijająca się gałąź polskiego rolnictwa, które od ponad 10 lat może pochwalić się systematycznymi wzrostami:  – Od 2008 roku polskie winiarstwo rozwija się bardzo dynamicznie. Z niecałych 30 hektarów upraw w tamtym okresie, mamy obecnie ponad 500 hektarów winnic. Produkcja wina osiągnęła w 2019 roku blisko 2 000 000 butelek. Ta liczba jest już zauważalna przez konsumentów, handel i restauracje – mówi Mirosław Krasnowski. – Polskie wina zaczynają zdobywać medale na konkursach winiarskich w całej Europie i zaczynają być zauważalne na świecie. To cieszy, dlatego z dużym optymizmem patrzę na kwietniowe Targi Polskich Win i Winnic  – dodaje Dyrektor Projektu.

Zdanie to podziela Maciej Sokołowski, jeden z najbardziej znanych polskich sommelierów, który twierdzi, że poziom trunków powstających w rodzimych winnicach z roku na rok się podnosi: – Polskich winnic jest coraz więcej, a wina w nich wytwarzane zaczynają śmielej pojawiać się w sklepach specjalistycznych oraz restauracjach. Poziom win natomiast rośnie z roku na rok wprost proporcjonalnie do doświadczenia winiarzy. Efektem jest większa atrakcyjność tego produktu. Wielu konsumentów zaczyna poszukiwać polskich win, dlatego każdy świadomy sommelier i każdy właściciel sklepu specjalistycznego powinien rodzime wina wziąć pod uwagę przy układaniu oferty – uważa Maciej Sokołowski.

Wszystkie informacje o wydarzeniu można znaleźć na stronie internetowej www.targiwino.pl na Facebooku: https://facebook.com/TargiWino oraz na Instagramie: www.instagram.com/targiwino.

Fot. pixabay, Photo MIX-Company

Aktualności

Trwa Tydzień Kuchni Polskiej

Sieć hurtowni MAKRO Polska po raz szósty organizuje festiwal, podczas którego goście w blisko 400 restauracjach mogą spróbować klasycznych dań kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron