Minęło półtora roku odkąd poznaliśmy ostatnich laureatów Kulinarnego Pucharu Polski, jednego z najbardziej prestiżowych konkursów gastronomicznych w kraju. Na kolejny tak ekscytujący moment przyjdzie nam poczekać dłużej niż byśmy sobie tego życzyli, ponieważ również w tym roku, decyzją organizatorów, konkurs nie odbędzie się.
W 2020 roku cała branża gastronomiczna miała świętować w Poznaniu 20. jubileusz tego wyjątkowego konkursu. Niestety, pandemia SARS-CoV-2 znacząco zweryfikowała plany związane z planowaniem wydarzeń branżowych. Ostatecznie, w 2019 i 2020 roku udało się przeprowadzić tylko dwa konkursy nominowane: Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kulinarny Rajd Mistrzów” 2019 i Archimagirus 2020 na Zamku Gniew. Brak możliwości wyłonienia pozostałych finalistów sprawił, że 20. edycja Kulinarnego Pucharu Polski została przełożona, a Rada Programowa podjęła decyzję, że wręczone do tej pory nominacje do 20. edycji Kulinarnego Pucharu Polski zyskują ważność do momentu realizacji konkursu.
Obecna sytuacja sprawia jednak, że również w tym roku nie będziemy mogli kibicować kucharzom, którzy chcieliby zawalczyć o tytuł „Najlepszego z najlepszych”. Powodem, dla którego zrezygnowano z organizacji konkursu jest przede wszystkim sytuacja branży gastronomicznej.
– Obecnie fine dining, który jest filarem Kulinarnego Pucharu Polski, na skutek zamrożenia branży gastronomicznej zszedł na dalszy plan. Branża przeszła ogromną reorganizację, by móc się utrzymać w zaistniałych okolicznościach. Niestety, nie wszyscy są w tej chwili aktywni zawodowo. Nie chcemy w takiej sytuacji organizować konkursu. Udział w nim ma być wsparciem w rozwoju kwalifikacji zawodowych kucharzy, niezapomnianym przeżyciem dla nich, powodem do dumy. Przeprowadzenie go w obecnym czasie na pewno nie sprzyjałoby zebraniu właśnie tego pozytywnego doświadczenia i osiągnięciu jak najlepszych efektów kulinarnych. Stąd decyzja o odwołaniu Kulinarnego Pucharu Polski 2021 – informuje Agnieszka Glamowska, dyrektor projektu.
Organizatorzy wydarzenia wyrażają także obawy, że czas, który pozostał do finału (wstępnie planowanego na dni 5-6 października br.) może być za chwilę nie wystarczający, by przeprowadzić rzetelne eliminacje do konkursu i nie pozwoli też zawodnikom na odpowiednie przygotowanie się do startu w konkursach.
Tak więc na informację o tym, kto po raz dwudziesty stanie na najwyższym podium Kulinarnego Pucharu Polski będziemy musieli jeszcze poczekać. Przedstawiciele Grupy MTP podkreślają jednak, że rezygnacja z Kulinarnego Pucharu Polski nie ma wpływu na przygotowania do targów POLAGRA zaplanowanych na dni 4-6 października. Na ten moment rozważane są różne scenariusze tego wydarzenia, uwzględniające hybrydowy model targów z wykorzystaniem dedykowanej platformy do spotkań online.