Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Ruszyła „Akademia Wieprzowiny”

,,Akademia Wieprzowiny’’ to nowy projekt edukacyjny skierowany do uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych. Wieprzowina to wciąż najczęściej spożywany rodzaj mięsa w Polsce, a możliwości jego wykorzystania w kuchni są nieograniczone!

Kampania ma na celu zwiększenie świadomości oraz poszerzenie wiedzy na temat cech i zalet mięsa wieprzowego. W trakcie trwania projektu, młodzi i aspirujący na stanowiska szefów kuchni miłośnicy gotowania, dowiedzą się w jaki sposób rozpoznać części wieprzowiny oraz jak przygotować niestandardowe dania z wykorzystaniem tego rodzaju mięsa. Forma promocji dostosowana została do obecnych czasów: są to warsztaty online, prowadzone przez mistrza sztuki kulinarnej – Łukasza Konika, znanego ze słabości do polskiej kuchni oraz kuchni regionalnej.

„Akademia Wieprzowiny” to przede wszystkim 9 filmów instruktażowych na temat szerokiego wachlarza kulinarnych możliwości wykorzystania wieprzowiny w profesjonalnej kuchni. Akcja uwzględnia pomoc dydaktyczną dla szkół o profilu gastronomicznym. Jest to 9 płyt CD, do wykorzystania przez grono pedagogiczne w trakcie zajęć. Kampania uwzględnia również upominki dla samych uczniów, których szkoły wezmą udział w projekcie.

Chcesz zgłosić swoją szkołę?

Wszelkie informacje dotyczące wzięcia udziału w projekcie zostaną przekazane szkołom po zgłoszeniu przez stronę: https://akademiawieprzowiny.pl/ lub po wysłaniu zapytania na adres e-mail: kontakt@akademiawieprzowiny.pl. 

Pomysłodawcą i głównym organizatorem projektu jest Związek Zawodowy Rolników „Ojczyzna”, a sam projekt sfinansowany jest w całości ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Aktualności

Kalifornijska jakość i lata doświadczenia

Carlo Rossi, największa marka wina w Polsce[1], zaskakuje nowościami produktowymi. Razem z mistrzem winiarstwa Darrenem Procsalem wprowadza na rynek linię Winemaker’s Selection. Ta wyjątkowa kolekcja

Wystawa CLEVERFOOD. For everyone

Już 1 lutego w Centrum Nauki Experyment zostanie zainaugurowana wystawa CLEVERFOOD for everyone. Jest ona efektem pracy międzynarodowego zespołu ekspertów z Ecsite (Europejska sieć centrów nauki i muzeów),

Polska nad Porterem Bałtyckim

W ciągu ostatnich 20 lat liczba porterów bałtyckich warzonych co roku w Polsce zwiększyła się kilkunastokrotnie, a sam styl zaczął wyróżniać polskich piwowarów w świecie. Przypadająca

Soft&Sweet Inspiration Day

Firma Primulator zaprasza wszystkich właścicieli cukierni, kawiarni, piekarni oraz sklepów convenience na wyjątkowe wydarzenie – Soft&Sweet Inspiration Day, które odbędzie się 4-5 lutego 2025 roku w

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content