Nowy numer „PG” 9/2021
Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy.
W numerze m.in.:
3 KONGRESY
Wielkie spotkanie Szefów Kuchni
Kongres Szefów Kuchni 12 października 2021, EXPO XXI, Warszawa
4 ARTYKUŁ PROMOCYJNY
Transgourmet i Selgros Cash & Carry na targach EuroGastro 2021
6 TECHNIKA
Wiesława Grzesińska
Chłodnym okiem
Urządzenia chłodnicze w gastronomii
10 NAUKA
Dorota Czerwińska
Wegetarianizm i weganizm w gastronomii
15 PRZEDSTAWIAMY
Nowa seria PT od Winterhalter: bezkompromisowe zmywarki kapturowe
16 PRAWO
Adriana Lotolc
Tajemnica przedsiębiorstwa
19 NAUKA
Ewa Czarniecka-Skubina
Kolor ma znaczenie
Wpływ barwy na wybór i akceptację produktu przez konsumentów w gastronomii
28 HOTELE
Arletta Kowalik
30 KONKURSY
XV Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle
31 COCKTAIL BAR
Winny maniak
Ryby, owoce morza i wino
Znakomita rybna restauracja w Pruszkowie
Drodzy Czytelnicy!
Wkraczamy w jesień wypoczęci i mimo wszystko, z optymistycznym nastawieniem. Dzięki spotkaniom z Państwem przy naszym stoisku wydawniczym na targach EuroGastro otrzymaliśmy wiele pozytywnej energii. Dziękujemy za wszystkie rozmowy, komentarze i sugestie! Zapraszamy do kontaktu z Redakcją, a jeśli ktoś z Państwa poszukuje nowości dla HoReCa i aktualności branżowych, polecamy uwadze nasz zmodernizowany serwis www.przeglad-gastronomiczny.pl
Mamy nadzieję, że pomimo spodziewanej 4 fali pandemii zaplanowane na jesień imprezy jednak się odbędą – jeśli nie w wersji stacjonarnej, to przynajmniej hybrydowej. Na taką ewentualność przygotowują się organizatorzy targów POLAGRA (4-6.10.21). W tym miejscu zapraszamy na stoisko naszego Wydawnictwa SIGMA-NOT. Pragniemy też poinformować, że w trakcie tygodnia targowego wrześniowy numer „PG” będzie dostępny online na naszej stronie i na stronie targów POLAGRA. Ważnym jesiennym wydarzeniem branżowym będzie również Kongres Szefów Kuchni, zaplanowany na 12.10. Więcej na ten temat na s. 3 – „Wielkie spotkanie Szefów Kuchni”. Polecamy lekturę!
We wrześniowym wydaniu „PG” znajdą Państwo dużo ciekawych artykułów. Nasza stała Współpracowniczka, Ewa Czarniecka-Skubina, kontynuuje zagadnienia z zakresu gastrofizyki – nowoczesnej nauki zajmującej się badaniem wpływu koloru, kształtu talerza, wystroju wnętrza na konsumenta lokalu gastronomicznego. Tematyka ta często gościła na naszych łamach. Przypomnijmy, że badania te zostały zapoczątkowane przez prof. Oxfordu Charlesa Spence’a.
Inna nasza Autorka, Dorota Czerwińska, wpisuje się w modny ostatnio trend kuchni roślinnej artykułem „Wegetarianizm i weganizm w gastronomii”. Z lektury dowiemy się m.in. czym jest bardzo restrykcyjny witrianizm oraz frutarianizm i jakie produkty można wykorzystywać zamiast mięsa w potrawach wegetariańskich i wegańskich. Nie zabraknie przykładów takich dań oraz ogólnej oceny wpływu diety roślinnej na zdrowie człowieka.
„Tajemnica przedsiębiorstwa” to intrygujący tytuł artykułu prawnego Adriany Lotolc, którego lekturę gorąco polecamy. Wiele osób uważa, że tajemnica przedsiębiorstwa z branży gastronomicznej jest związana tylko z ochroną przepisów i receptur. To tylko część tego zagadnienia. Nieznajomość prawa w tej kwestii może się zemścić w najmniej oczekiwanym momencie, np. gdy nasz były pracownik zatrudni się u konkurencji. Zapraszamy więc na s. 16.
Autorka artykułów z działu „Technika”, Wiesława Grzesińska, w tym wydaniu prezentuje urządzenia chłodnicze różnego typu oraz doradza, które wybrać do swojego lokalu („Chłodnym okiem”). Z kolei specjalista od zarządzania i marketingu w hotelarstwie, Arletta Kowalik, zaprasza nas w Alpy na brunch z… agentem 007 („Zapraszamy na brunch!”)! Przy okazji przedstawia nową praktykę popularną w restauracjach hotelowych, położonych w miejscowościach turystycznych – serwowania brunchu w niedzielę.
W tym numerze dużo uwagi poświęcamy branży winiarskiej, która w te wakacje nadrabiała imprezy i konkursy zaplanowane jeszcze na poprzedni rok. Kumulacja wydarzeń nastąpiła w ostatnim tygodniu sierpnia. Zapraszamy zatem do przeczytania relacji z VIII Konkursu Polskich Win, XV Międzynarodowych Dni Wina w Jaśle oraz Mistrzostw Młodych Sommelierów. Wszystkie te imprezy „PG” od lat obejmuje patronatem medialnym. Tak było i w te wakacje.
Od kilku lat w Polsce powstają masowo winnice i to nie tylko w okolicach naszego bieguna ciepła – Dolnego Śląska i Zielonej Góry. Jak się okazuje, jest ich teraz ponad 500. Nie da się ukryć, że ich powstaniu (oprócz dotacji unijnych) sprzyja również ocieplenie klimatu. Naszą Redakcję cieszy fakt, że enoturystyka w Polsce rośnie z dnia na dzień, o czym można przeczytać w artykule („Moda na polskie wino”).
Życzymy miłej lektury!
Redakcja