Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Ostatni taniec zwycięskiego duetu

Rozmowa z Bartoszem Fabisiem i Michałem Kozłowskim

Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski trzy lata musieli czekać na obronę tytułu „Najlepszego z Najlepszych” w Kulinarnym Pucharze Polski. Co zmieniło się przez ten czas w zawodowym życiu zwycięskiego duetu z roku 2019 r. Czy czują presję? Co sądzą o niezwykłym pomyśle na tegoroczne składniki? I dlaczego mówią o swoim „ostatnim tańcu”.

W tym roku bronicie tytułu w Kulinarnym Pucharze Polski. Jak widzicie swoje szanse na tle konkurencji?

Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski: Podobnie jak na każdym konkursie. Staramy się bardziej skupić na tym, co my przygotujemy niż reszta uczestników, aczkolwiek jak przy każdym KPP szanujemy każdą ze startujących ekip. Każdy z nas ma równe szanse, bez znaczenia czy są to starzy weterani czy ktoś całkiem nowy w świecie konkursów. Wygra ten, kto popełni mniej błędów, a tego życzymy każdemu.

Czy czujecie większą presję przez to, że już raz wygraliście ten konkurs?

Presja już dawno minęła po roku 2019, kiedy to byliśmy naprawdę zdeterminowani by wygrać. Dzisiaj podchodzimy do tego jak do zdrowej rywalizacji. Fajnie będzie znowu „pogotować” na KPP i w sumie to nas skłoniło do ponownego startu. Najważniejsze to wykonać założony plan i przy tym dobrze się bawić.

Jak się zmieniło Wasze życie zawodowe po tym zwycięstwie?

Diametralnie nie miało to większego wpływu na nasze życie. Praca w kuchni i gotowanie w konkursach kulinarnych to dwa różne światy. Aktualnie pracujemy jako szefowie kuchni w prestiżowej poznańskiej restauracji (Port Sołacz – przyp. red.), co można nazwać owocem ciężkiej pracy, zarówno zawodowej, jak i konkursowej.

W tym roku pomysł na składniki jest dość nowatorski. Co o nim sądzicie?

Temat dość obszerny, fajny pomysł na wykorzystanie żywiołów jako wskazówki. Każdy z nas może ponieść się fantazji i ma pełną swobodę ruchu w doborze składników. Zapewne będzie bardzo kreatywnie. Sami jesteśmy ciekawi jak konkurencja podejdzie do tematu i co każdy z nas wymyśli.

Pracujecie jako duet. Ułatwia Wam to czy utrudnia codzienną pracę? Czy jeden z Was wymyśla przystawkę, a drugi danie główne? A może przerzucacie się pomysłami?

Współpracujemy w duecie już bardzo długo, dlatego rozumiemy się bardzo dobrze. Dogadujemy się w kuchni, na stanowisku konkursowym, jak i w życiu prywatnym. Oczywiście każdy ma jakieś własne pomysły na produkty, lecz finalnie dania wymyślamy razem i składamy to w sensowną i smaczną całość. Cały udział w konkursie to praca zespołowa, dlatego wszystkie decyzje podejmujemy wspólnie.

Gdzie zatem szukacie inspiracji i motywacji?

Inspiracji szukamy we własnych głowach, przeglądamy inne konkursy kulinarne, by podpatrzeć w jakim kierunku zmierza świat gastronomiczny oraz nowe trendy. Finalnie sklejamy wszystko w jedną całość i sami „ubieramy” w gotowy produkt.

Podobno start w we wrześniu to Wasza ostatnia rywalizacja…

Na sam koniec chcielibyśmy podziękować wszystkim, którzy nas dzielnie wspierali przez te wiele lat startów w konkursach. Wspólnie podjęliśmy decyzję, że udział w Kulinarnym Pucharze Polski 2022 to tzw. ostatni taniec – pożegnanie się z Kulinarnym Pucharem Polski i przekazywanie zdobytej wiedzy innym. Udało się spełnić marzenie, czas na konkursową emeryturę.

***

Zmagania kucharzy w Kulinarnym Pucharze Polski będzie można podziwiać 26 i 27 września, podczas targów POLAGRA oraz targów TAROPAK, które odbędą się na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich w dniach 26–28 września 2022 r.

Fot. Agata Kochanek / Freshmag

Aktualności

Trwa Tydzień Kuchni Polskiej

Sieć hurtowni MAKRO Polska po raz szósty organizuje festiwal, podczas którego goście w blisko 400 restauracjach mogą spróbować klasycznych dań kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron