11 marca w Green Mountain Hotel ***** w Karpaczu odbędzie się włoskie wydarzenie kulinarne – XVI edycja konkursu „Arte Culinaria Italiana”. To impreza cykliczna, odbywająca się od 2001 roku w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce. Znamy już listę finalistów.
Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniać będzie profesjonalne i wymagające grono jurorów. Jurorzy będą oceniali dwa dania konkursowe: pierwsze danie z obowiązkowym użyciem makaronu lub ravioli marki Perino i dowolnych składników oraz drugie danie mięsne z obowiązkowym użyciem rostbef bez kości SNS marki Sokołów i dowolnych składników.
W gronie jurorów profesjonalnych degustacyjnych zasiądą: Krzysztof Szulborski przewodniczący jury, Kurt Scheller, Robert Sowa, Andrzej Polan, Teofilos Vafidis, Marcin Budynek, Janusz Profus, Piotr Soboń, Piotr Sabala, Rafał Zaręba i Krzysztof Gawlik. W jury profesjonalnym technicznym znaleźli się: Cezary Powała, Jakub Steuermark, Mariusz Nowicki i Andrzej Ławniczak. Koordynatorami konkursu są szefowie kuchni: Kamil Prusicki, Marcin Piotrowicz, Sebastian Ołubek i Robert Kopacz.
Przypomnijmy, że autorem i pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo – najbardziej znany włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce.
Do tegorocznej edycji konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 18 ekip z całej Polski, spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 ekip:
- Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel – Niemcza
Dmytro Ostapyshen, Bartłomiej Błaszczyk - Restauracja Dziurka od klucza – Warszawa
Wojciech Kapusta, Yourii Haliak - Hotel Restauracja Adria – Ruda Śląska
Grzegorz Spyra, Łukasz Smela - Restauracja Dwór Liczyrzepy – Karpacz
Marcin Kosmala, Bartosz Rybiałek - Restauracja Lemon – Gródek nad Dunajcem
Dominik Jeleński, Wojciech Bąba - Restauracja Loft – Gostyń
Artur Mendyka, Weronika Dulas - Restauracja Mamma Mia – Karpacz
Paweł Kucharski, Kamil Kowal - Mixtrura by Roman Serdiuk – Poznań
Roman Serdiuk, Ihor Skibin - Restauracja Miodowa – Dzierżoniów
Maksym Trushkin, Emil Buszyński - Fabryka Wełny Hotel &SPA – Pabianice
Michał Bielecki, Piotr Szaliński - Basico- Restauracja Scena Cegielnia – Radzymin
Jakub Zięba, Marcin Oleksiak - Zmyślona Centrum Trzy Jeziora – Wieleń Zaobrzański
Konrad Kistela, Mukesh Singh.
Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się również konkurs dla Gwiazd – znanych postaci telewizyjnych. Tym razem Gwiazdy zmierzą się z przygotowaniem autorskiego dania z makaronu lub ravioli Perino z obowiązkowym użyciem do niego polędwiczki wieprzowej Sokołów oraz wybranych składników. Zobaczymy w akcji m.in.: Izabelę Trojanowską, Jacka Kopczyńskiego, Zygmunta Chajzera, Sebastiana Wątrobę, Tomasza Kozłowicza, Agatę Rudnicką, Agnieszkę Dziekan i Antka Smykiewicza.
Gwiazdy będą oceniane przez jurorów degustacyjnych VIP: V-ce burmistrza miasta Karpacz, Prezesa Górskich Resortów, Prezesów Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego i Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej oraz przedstawicieli sponsora strategicznego marki Makro oraz sponsorów głównych: Fine Dine, Sokołów i Perino. Przewodniczącym jury VIP został szef kuchni Michał Węcławek, a jurorami technicznymi VIP zostali Dariusz Ratuszniak, Michał Pomaski i Wiesław Bober.
Konkurs poprowadzi Robert Bochenko, a Galę Zwycięzców Zygmunt Chajzer.
W imieniu organizatorów serdecznie zapraszamy wszystkich sympatyków konkursu w dniu 11 marca w godzinach 10.00-15.00 do odwiedzenia Green Mountain Hotel ***** w Karpaczu i zobaczenia na żywo jak rywalizują uczestnicy konkursu oraz na ciekawe prezentacje sponsorskie.
Współorganizator konkursu: Green Mountain Hotel ***** w Karpaczu.
Patronat honorowy: Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego, Izba Gospodarczej Gastronomii Polskiej.
Patronat merytoryczny: Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Polska Akademia Sztuki Kulinarnej i Greckie Stowarzyszenie Kucharzy Poland Branch Office.
„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.