Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Przegląd Gastronomiczny 3/2023

Nowy numer „PG” 3/2023

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy.

4  PRAWO

Adriana Lotolc

Najem lokalu gastronomicznego

8 PRZEDSTAWIAMY

Stanowiska barowe w różnych odsłonach

9 ARTYKUŁ PROMOCYJNY

Jak utrzymać zmywarkę gastronomiczną w dobrej kondycji?

10 NAUKA

Dorota Czerwińska

Sól na cenzurowanym

15 ARTYKUŁ PROMOCYJNY

Higiena w stylu eko

19 Z BRANŻY

Bezkosztowe audyty

20 NAUKA

Ewa Czarniecka-Skubina

Comfort food – żywność na pocieszenie

26 HOTELE

Arletta Kowalik

Lunch box na wynos

29 COCKTAIL BAR

Mead Madness Cup 2023

31 COCKTAIL BAR

Trend „NoLo”

Wina o obniżonej lub zerowej zwartości alkoholu

Drodzy Czytelnicy!

1 marca na Bałkany zawitała już wiosna. U nas stanie się to trochę później, ale już teraz widać wyraźne ożywienie HoReCa. Przed nami wkrótce dwie najważniejsze imprezy, na które czeka cała branża – SMAKKi GASTROTARGI oraz targi EuroGastro. Podczas obu wydarzeń będzie zaprezentowana kompleksowa oferta dla HoReCa; będzie można też zapoznać się z nowościami i trendami. W trakcie targów EuroGastro po raz pierwszy odbędzie się Forum Polskiej Gastronomii. „PG” jest patronem medialnym tego wydarzenia. Informacje dot. obu imprez targowych można znaleźć w tym numerze oraz na naszej stronie. Zapraszamy do rejestracji i do zobaczenia!

Posypały się jak z rękawa zapowiedzi przyszłych ciekawych wydarzeń branżowych. W kwietniu czeka nas kolejna edycja konferencji MADE FOR Restaurant „SOS dla Gastro”, w maju kolacje Grand Dinners oraz uroczyste wręczenie nagród w plebiscycie „Najlepsza Restauracja”. Warto też zapisać w kalendarzu datę 24 października, na kiedy to zaplanowano tegoroczną edycję Kongresu Szefów Kuchni.

Niestety, wiosenne ożywienie branży i liczne imprezy nie świadczą o jej wspaniałej kondycji. Wiedzą o tym wszyscy restauratorzy, którzy na co dzień zmagają się z kosztami prowadzenia własnej działalności, w dobie galopującej inflacji i rosnących cen energii, produktów, usług, kosztów pracy… Analitycy z firmy Dotykačka dokładnie zbadali dane dot. transakcji polskich firm gastronomicznych z ostatniego roku. Statystycznie nie było tak źle, zwłaszcza pod względem wysokości przychodów i liczby transakcji, która nawet wzrosła o 10% w porównaniu do roku 2021. Jednakże było to następstwem dostosowania modelu sprzedaży z dostawą niż wzrostu frekwencji w samych lokalach. Więcej na ten temat można przeczytać na s. 18.

Podsumowując, cały czas trwa walka o przetrwanie, a każdy prowadzący biznes gastronomiczny zastanawia się gdzie szukać oszczędności. Mając to na uwadze, w tym numerze przedstawiamy propozycję obniżenia rachunków od Pyszne.pl („Bezkosztowe audyty” s. 19), z którą na pewno warto się zapoznać. Tradycyjnie też na naszych łamach publikujemy praktyczne wskazówki prawne. Adriana Lotolc, adwokat specjalizujący się w obsłudze branży HoReCa, podpowiada co trzeba sprawdzić, zanim podpiszemy umowę najmu lokalu gastronomicznego, aby nie mieć później kłopotów (artykuł na s. 4-5). Pamiętajmy bowiem, że od właściwie podpisanej umowy może zależeć sukces naszej restauracji.

            Nasza Redakcja uważnie śledzi trendy branżowe. W tym numerze gorąco polecamy lekturę artykułu naukowego Ewy Czarnieckiej-Skubiny „Comfort food – żywność na pocieszenie”. To pojęcie zrobiło zawrotną karierę i dlatego postanowiliśmy przedstawić Państwu, co się za nim kryje. Autorka omawia najnowsze badania dot. comfort food. Wnioski płynące z lektury artykułu są inspirujące i mogą pomóc restauratorom w budowaniu karty menu tak, aby bardziej zachęcić gości.

Kolejnym ciekawym trendem, który prezentujemy na łamach „PG”, jest wzrost popularności wina o obniżonej lub zerowej wartości alkoholu. Jak się okazuje, polska branża winiarska już przygotowała odpowiedź na tę potrzebę rynku. Więcej na s. 31 w informacji prasowej „Trend NoLo”.

Wiedza, którą dzielimy się z Państwem na naszych łamach jest bardzo przydatna w prowadzeniu lokalu gastronomicznego.  Aby mieć do niej stały dostęp, zachęcamy do zamówienia prenumeraty na ten rok. Najłatwiej można to zrobić przez formularz na naszej stronie.

Następny numer czasopisma, PG 4-5/23, ukaże się dopiero w maju, dlatego już teraz składamy Państwu najlepsze życzenia świąteczne na Wielkanoc. Tradycyjnie życzymy też przyjemnej lektury! 

Redakcja

Aktualności

RUSZYŁY ZGŁOSZENIA DO TROPHÉE MILLE POLAND 2024

22 października w CHEFS ATELIER – siedzibie Chefs Culinar Polska w Wiskitkach odbędą się polskie eliminacje międzynarodowego konkursu kulinarno-cukierniczego dla szkół gastronomicznych Trophée Mille Poland

Czas na rybę! Znamy skład jury

Znamy skład Jury oceniającego konkursowe potrawy z karpiem w roli głównej, podczas tegorocznej edycji Konkursu “Czas na rybę!”. Tak jak zapowiadano, będzie profesjonalnie, obiektywnie i

Grzybobranie dla gastronomii

Po raz szósty spotkamy się na ,,Grzybobraniu dla Gastronomii”, tym razem w Villa Leśne Ustronie na Pomorzu! Organizatorem imprezy, która odbędzie się w dniach 22-23

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron