Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Wyniki konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet”

Konkurs organizowany przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa został rozstrzygnięty. Podczas emocjonującego finału, który odbył się 14 lipca w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, najlepszy okazał się zespół w składzie: Paweł Liszka i Khrystyna Nykoliuk z Radisson Blu Hotel w Sopocie. Zwycięzcy otrzymali nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2023, nagrodę pieniężną oraz bony towarowe Selgros.

Tematem przewodnim konkursu były Mięsne Specjały, wyróżniający się asortyment oferowany klientom wyłącznie w Transgourmet i Selgros. To szeroka gama blisko 250 produktów, w skład, której wchodzą wszystkie gatunki wysokiej jakości mięsa: wieprzowina, wołowina, cielęcina i drób.

W pierwszym etapie zadaniem uczestników było opracowanie receptur na danie główne oraz amuse bouche z wykorzystaniem produktów marki Mięsne Specjały: kurczaka tuszy bez podrobów oraz wątróbki z kurczaka. Autorzy najlepszych propozycji zostali zakwalifikowani do wielkiego finału, podczas którego musieli przyrządzić zaproponowane w eliminacjach dania w duchu filozofii zero waste, korzystając dodatkowo z dwóch składników ukrytych w „black box” – marchew młoda z nacią i sól wędzona marki własnej Transgourmet Premium. Na przygotowanie 8 porcji obu dań zespoły miały 90 minut.

Kucharze z Sopotu mistrzami Mięsnych Specjałów

W kulinarnych zmaganiach, stojących na bardzo wysokim poziomie, rywalizowało 6-dwuosobowych ekip reprezentujących restauracje z całej Polski. Ich poczynania były oceniane przez doborowy skład sędziowski. Przy stole jury zasiedli: Jarosław Uściński (przewodniczący jury), Robert Sowa, Jerzy Pasikowski, Martin Gimenez Castro, Marcin Sobol, Sebastian Krauzowicz oraz sędziowie techniczni: Marcin Gruszka, Maciej Hippler i Tomasz Ziółkowski.

Zwycięzcami konkursu zostali Paweł Liszka i Khrystyna Nykoliuk z Radisson Blu Hotel w Sopocie, którzy przygotowali torteloni z truflowym musem z piersi kurczaka oraz pierś z kurczaka faszerowaną smardzami.

Zespół otrzymał nominację do XXI edycji Kulinarnego Pucharu Polski – jednego z najbardziej prestiżowych konkursów w polskiej branży gastronomicznej, nagrodę pieniężną oraz bony na zakupy w Selgros. Drugie miejsce zajęli Krzysztof Klimczak i Adam Chajczyk z Good Food w Poznaniu. Na najniższym stopniu podium uplasowali się z kolei Tomasz Wolski i Mateusz Nieć z restauracji Szklarnia w Gołkowicach Dolnych.

Wszyscy uczestnicy konkursu „Mistrzowie Mięsnych Specjałów – Instytut Kulinarny Transgourmet” wykazali się ogromnym profesjonalizmem. Jednak jak to bywa w przypadku takich wydarzeń, zwyciężyć mógł tylko jeden zespół. Jurorzy, którzy kierowali się przede wszystkim smakiem, uznali, że najlepsze danie przygotowali Paweł Liszka i Khrystyna Nykoliuk. Serdecznie gratuluję wygranej i trzymam kciuki za jak najlepszy wynik podczas Kulinarnego Pucharu Polski. Cieszę się również, że dzięki współpracy OSSKiC oraz Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa udało się zorganizować wydarzenie, za którym stoją ważne dla branży gastronomicznej idee – mówi Bartosz Peter, Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet i Kapitan Kadry Narodowej Kucharzy.

Konkurs „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet” jest jednym ze strategicznych elementów partnerstwa OSSKiC oraz Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa. Celem współpracy organizacji jest zwiększanie świadomości kulinarnej i rozwój umiejętności kucharzy, a także podnoszenie standardów branży gastronomicznej.

Relacja z konkursu dostępna jest na kanałach Instytutu Kulinarnego Transgourmet na Facebooku i Youtube.

Fot. mat. prasowe

Aktualności

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron