Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Znamy jurorów konkursu „Czas na rybę!”

15 września mija termin zgłoszeń do VI edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Czas na rybę!” dla uczniów szkół gastronomicznych i profesjonalnych kucharzy. Odbędzie się on w dniach 6 i 7 października na Zamku Książęcym w Niemodlinie (woj. opolskie). Konkurs jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2023, a zwycięzcy mogą liczyć na atrakcyjne nagrody.

Głównym produktem konkursu „Czas na rybę!” jest tradycyjnie karp. Dodatkowy obowiązkowy produkt to oleje Kruszwica (olej z esencją masła lub zimno tłoczony). Konkursowe potrawy serwowane będą na talerzach firmy Fine Dine. Wszystkie szczegóły, regulaminy i formularze zgłoszeniowe znajdują się na stronie: https://czasnarybe.opolskieryby.pl/zgloszenia-2023/

Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych odbędzie się 6 października. Kulinarny „narybek” oceniać będą doświadczeni kucharze ze Stowarzyszenia Euro-Toques Polska: Marcin Bielec, Patryk Buchta, Andrzej Jackowiak, Radosław Kłapacz, Krzysztof Malinowski, Marek Namysłowski i Michał Wawro. Dla uczniów przewidziano dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 1000 zł, prawo uczestnictwa w kolejnej edycji konkursu „Czas na rybę!” bez wstępnych eliminacji oraz minimum tygodniowy staż zawodowy u jednego z Szefów Kuchni zrzeszonego w stowarzyszeniu Euro-Toques Polska, patrona merytorycznego konkursu. Dla trzech zwycięskich drużyn firma UNOX Polska – partner strategiczny konkursu – zorganizuje warsztaty kulinarne w szkołach uczestników.

Konkurs dla profesjonalistów odbędzie się 7 października. Jurorami są wybitni Szefowie Kuchni, doświadczeni sędziowie – przedstawiciele czołowych, polskich i międzynarodowych organizacji gastronomicznych: Jean Bos, Krzysztof Gawlik, Wojciech Harapkiewicz, Wolfgang P. Menge, Kurt Scheller, Tomasz Smoczyk, Marcin Soból, Krzysztof Szulborski, Jarek Uściński i Jarek Walczyk. Zwycięzcy tej rywalizacji zdobędą dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 3000 zł oraz prawo uczestnictwa w kolejnej edycji konkursu „Czas na rybę!” bez wstępnych eliminacji. Szef zwycięskiej drużyny otrzyma również nominację do Kulinarnego Pucharu Polski w 2024 roku i nagrodę pieniężną z tytułu nominacji w wysokości 1800 złotych.

Organizatorami konkursu są: Grupa Rybacka „Opolszczyzna”, Szef Kuchni Kamil Klekowski, Zamek Książęcy w Niemodlinie oraz Organizacja Producentów Polski Karp S.A.. Patronami merytorycznymi konkursu są Euro-Toques Polska, Klub Szefów Kuchni, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.

Kontakt z Organizatorami:

Aleksandra Czerkawska Grupa Rybacka „Opolszczyzna” – tel. 535 380 010

Kamil Klekowski – tel. 790 247 247        

„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia. Zapraszamy!

Aktualności

GELATO FESTIVAL WORLD MASTERS

Gelato Festival to seria międzynarodowych wydarzeń poświęconych sztuce tworzenia rzemieślniczych lodów, które rozpoczęły się we Włoszech i z biegiem lat przerodziły się w globalny festiwal.

Nagrody AIG Prix i AIX Coquinaria

10 października w Hotelu H15 Boutique w Warszawie odbyła się uroczysta ceremonia wręczenia nagród AIG Prix oraz Ars Coquinaria. Wśród gości znaleźli się m. in.

Przegląd Gastronomiczny 5/2024

Nowy numer „PG” 5/2024 Opłaty abonamentowe i standardy ochrony małoletnich – Adrianna Lotolc    2 Czy AI nadaje się na dietetyka?    4 Jedzenie emocjonalne – jak

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron