Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Kto zdobędzie złotą statuetkę Bocuse d’Or Poland 2023?

Za kilka dni poznamy zwycięzcę polskiej selekcji najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie Bocuse d’Or. Kto sięgnie po złotą statuetkę i będzie miał przyjemność i zaszczyt reprezentować Polskę w europejskim finale w Trondheim, dowiemy się 9 listopada podczas 30. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® w Krakowie.

Jedno jest pewne, w przyszłym tygodniu na krakowskiej scenie kulinarnej rozegra się wyjątkowe widowisko. Wystąpi sześciu utalentowanych finalistów, którzy staną do rywalizacji o własne zawodowe marzenia, a wśród nich zobaczymy:

  • Małgorzatę Kalisz z restauracji Góralska Tradycja (Zakopane) wspieraną przez Michała Adamczyka (commis)
  • Michała Koszyckiego z Rezydencji Bohema (Szczawno Zdrój) w asyście Kacpra Mackiego (commis)
  • Grzegorza Miśtę z Hotelu Natura Residence Business&Spa (Siewierz), którego wesprze Julia Wydra (commis)
  • Tomasza Soczumskiego z restauracji Żółty Słoń (Kielce), któremu asystować będzie Wiktoria Banaś (commis)
  • Patryka Studzińskiego z Puro Hotel Halicka (Kraków), który może liczyć na pomoc Jakuba Ptasznika (commis)
  • Kamila Tłuczka z restauracji Patio w Grand Hotel Boutique Rzeszów, wespół z Patrycją Szczepaniak (commis).

Miesiące przygotowań, wyrzeczeń, potu i łez z pewnością zaprocentuje naszym kandydatom, a efekt ich starań zobaczymy podczas finałowej rozgrywki. Przed nimi ogromne wyzwanie pod presją czasu, przed szeroką publicznością i wyjątkowym jury. W tym roku w ciągu 5 godzin i 35 minut finaliści mają do przygotowania danie na talerzu skomponowane na bazie łososia MOWI Supreme trym A, śmietany Alpro 14%, kaszy gryczanej białej oraz buraka w dowolnym kolorze i pora oraz danie na platerze, przygotowane ze schabu sezonowanego z okrywą tłuszczową firmy Sokołów, wątróbki kaczej nie przetłuszczonej, suszonych borowików, europejskich warzyw kapustnych i strączkowych.

Z pewnością kandydaci staną na wysokości zadania, dając wspaniały pokaz swoich największych możliwości. Tego dnia możemy spodziewać się wspaniałych kreacji kulinarnych, niezapomnianej atmosfery zmagań i emocji, które sięgną zenitu pod bacznym okiem profesjonalistów. Za stołem jurorskim bowiem w Jury degustacyjnym oraz przy boksach kandydatów w Jury Technicznym zobaczymy znakomitych szefów kuchni, autorytety ze świata wielkiej gastronomii, w tym wielu zdobywców gwiazdek Michelin. Nazwiska mówią same za siebie.

JURY DEGUSTACYJNE:

– Adam Chrząstowski – Przewodniczący konkursu, Prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland

– Emmanuel Renaut – Honorowy Przewodniczący Jury, Flocons del Sel (3 gwiazdki Michelin)

– Przemysław Klima – Honorowy Przewodniczący Jury, Bottiglieria 1881 (2 gwiazdki Michelin)

– Robert Sowa, N31 By Robert Sowa

– Kurt Scheller, Akademia Kurta Schellera

– Tommy Myllymäki, AIRA (2 gwiazdki Michelin), Bocuse d’Argent 2011

– Kenneth Toft – Hansen, Svinkløv Badehotel, zwycięzca Bocuse d’Or 2019

– Philippe Mille, Les Crayères (2 gwiazdki Michelin)

– Krzysztof Żurek, Hotel Stary

– Katarzyna Daniłowicz, Hala Stulecia

– Marcin Budynek, Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek

– Grzegorz Krupa, Hotel InterContinental Warsaw

JURY TECHNICZNE:

– Brian Mark Hansen – Przewodniczący Jury technicznego, zwycięzca Bocuse d’Or 2023

– Paweł Kałuski, Sofitel Warsaw Victoria

– Zenon Hołubowski, Tawerna Toscana

– Rafał Targosz, ZaKładka

– Szymon Bracik, Śląska Prohibicja

– Tomasz Czarnecki, Hotel Seidorf

– Tomasz Milewski, Dobry Hotel

Po takiej prezentacji, nie pozostaje nam nic innego jak zaprosić serdecznie wszystkich na Kulinarne Wydarzenie Roku 2023, które odbędzie się już 9 listopada w godzinach 10:00-17:00, następnie zostaną ogłoszone wyniki. Tu na nowo będzie pisana historia polskiej gastronomii. Dla osób, które nie będą miały okazji kibicować z trybun, zachęcamy do śledzenia konkursu online.

Do zobaczenia w Krakowie!

Partnerami konkursu są: MOWI, Alpro, Sokołów, Fine Dine, Targi HORECA, Churchill1795, Winterhalter Polska, RM Gastro, Heinzelmann, Cheman, Polska Organizacja Turystyczna.

Jeżeli chcesz śledzić konkurs na żywo, wejdź na stronę Targów i pobierz bezpłatną wejściówkę: https://horeca.exposupport.pl/bocusedor

Tekst i zdjęcia: Smarten PR – oficjalny przedstawiciel marki Bocuse d’Or w Polsce.

Aktualności

Kucharze Doskonali w Instytucie Kulinarnym Transgourmet!

15 października odbyła się 15. edycja Ogólnowarszawskiego Konkursu Umiejętności Kulinarnych „Kucharz Doskonały”, skierowanego do osób z niepełnosprawnością intelektualną oraz całościowymi zaburzeniami rozwoju. Tematem tegorocznej rywalizacji była

Druga edycja Trophée Mille Poland za nami!

22 października w Chefs Atelier w Wiskitkach odbyła się druga edycja konkursu kulinarno-cukierniczego Trophée Mille Poland. W konkursie wzięło udział 6 dwuosobowych ekip złożonych z

Kawa – superfood na jesień

Kawa, obok herbaty i wody, należy do najpopularniejszych napojów na świecie[i]. Pijemy jej tak dużo, że gdyby ustawić wzdłuż równika 2 miliardy filiżanek – tyle,

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron