Za kilka dni poznamy zwycięzcę polskiej selekcji najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie Bocuse d’Or. Kto sięgnie po złotą statuetkę i będzie miał przyjemność i zaszczyt reprezentować Polskę w europejskim finale w Trondheim, dowiemy się 9 listopada podczas 30. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® w Krakowie.
Jedno jest pewne, w przyszłym tygodniu na krakowskiej scenie kulinarnej rozegra się wyjątkowe widowisko. Wystąpi sześciu utalentowanych finalistów, którzy staną do rywalizacji o własne zawodowe marzenia, a wśród nich zobaczymy:
- Małgorzatę Kalisz z restauracji Góralska Tradycja (Zakopane) wspieraną przez Michała Adamczyka (commis)
- Michała Koszyckiego z Rezydencji Bohema (Szczawno Zdrój) w asyście Kacpra Mackiego (commis)
- Grzegorza Miśtę z Hotelu Natura Residence Business&Spa (Siewierz), którego wesprze Julia Wydra (commis)
- Tomasza Soczumskiego z restauracji Żółty Słoń (Kielce), któremu asystować będzie Wiktoria Banaś (commis)
- Patryka Studzińskiego z Puro Hotel Halicka (Kraków), który może liczyć na pomoc Jakuba Ptasznika (commis)
- Kamila Tłuczka z restauracji Patio w Grand Hotel Boutique Rzeszów, wespół z Patrycją Szczepaniak (commis).
Miesiące przygotowań, wyrzeczeń, potu i łez z pewnością zaprocentuje naszym kandydatom, a efekt ich starań zobaczymy podczas finałowej rozgrywki. Przed nimi ogromne wyzwanie pod presją czasu, przed szeroką publicznością i wyjątkowym jury. W tym roku w ciągu 5 godzin i 35 minut finaliści mają do przygotowania danie na talerzu skomponowane na bazie łososia MOWI Supreme trym A, śmietany Alpro 14%, kaszy gryczanej białej oraz buraka w dowolnym kolorze i pora oraz danie na platerze, przygotowane ze schabu sezonowanego z okrywą tłuszczową firmy Sokołów, wątróbki kaczej nie przetłuszczonej, suszonych borowików, europejskich warzyw kapustnych i strączkowych.
Z pewnością kandydaci staną na wysokości zadania, dając wspaniały pokaz swoich największych możliwości. Tego dnia możemy spodziewać się wspaniałych kreacji kulinarnych, niezapomnianej atmosfery zmagań i emocji, które sięgną zenitu pod bacznym okiem profesjonalistów. Za stołem jurorskim bowiem w Jury degustacyjnym oraz przy boksach kandydatów w Jury Technicznym zobaczymy znakomitych szefów kuchni, autorytety ze świata wielkiej gastronomii, w tym wielu zdobywców gwiazdek Michelin. Nazwiska mówią same za siebie.
JURY DEGUSTACYJNE:
– Adam Chrząstowski – Przewodniczący konkursu, Prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland
– Emmanuel Renaut – Honorowy Przewodniczący Jury, Flocons del Sel (3 gwiazdki Michelin)
– Przemysław Klima – Honorowy Przewodniczący Jury, Bottiglieria 1881 (2 gwiazdki Michelin)
– Robert Sowa, N31 By Robert Sowa
– Kurt Scheller, Akademia Kurta Schellera
– Tommy Myllymäki, AIRA (2 gwiazdki Michelin), Bocuse d’Argent 2011
– Kenneth Toft – Hansen, Svinkløv Badehotel, zwycięzca Bocuse d’Or 2019
– Philippe Mille, Les Crayères (2 gwiazdki Michelin)
– Krzysztof Żurek, Hotel Stary
– Katarzyna Daniłowicz, Hala Stulecia
– Marcin Budynek, Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek
– Grzegorz Krupa, Hotel InterContinental Warsaw
JURY TECHNICZNE:
– Brian Mark Hansen – Przewodniczący Jury technicznego, zwycięzca Bocuse d’Or 2023
– Paweł Kałuski, Sofitel Warsaw Victoria
– Zenon Hołubowski, Tawerna Toscana
– Rafał Targosz, ZaKładka
– Szymon Bracik, Śląska Prohibicja
– Tomasz Czarnecki, Hotel Seidorf
– Tomasz Milewski, Dobry Hotel
Po takiej prezentacji, nie pozostaje nam nic innego jak zaprosić serdecznie wszystkich na Kulinarne Wydarzenie Roku 2023, które odbędzie się już 9 listopada w godzinach 10:00-17:00, następnie zostaną ogłoszone wyniki. Tu na nowo będzie pisana historia polskiej gastronomii. Dla osób, które nie będą miały okazji kibicować z trybun, zachęcamy do śledzenia konkursu online.
Do zobaczenia w Krakowie!
Partnerami konkursu są: MOWI, Alpro, Sokołów, Fine Dine, Targi HORECA, Churchill1795, Winterhalter Polska, RM Gastro, Heinzelmann, Cheman, Polska Organizacja Turystyczna.
Jeżeli chcesz śledzić konkurs na żywo, wejdź na stronę Targów i pobierz bezpłatną wejściówkę: https://horeca.exposupport.pl/bocusedor
Tekst i zdjęcia: Smarten PR – oficjalny przedstawiciel marki Bocuse d’Or w Polsce.