Nowy numer „PG” 1/2024
Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy
4 PRAWO
Adriana Lotolc
Nowe przepisy
6 FELIETON
Jarosław Uściński
Mamy złoto i dwa srebra!
7 ARTYKUŁ PROMOCYJNY
Zmywarki nowej generacji.
Winterhalter przedstawia nowa serię MT
8 ARTYKUŁ PROMOCYJNY
Krajalnica premium 613P praktycznie za darmo
10 NAUKA
Dorota Czerwińska
Źródła cukrów prostych w żywności
20 NAUKA
Ewa Czarniecka-Skubina
Polska kuchnia regionalna – kuchnia Pomorza i Kaszub
26 KULINARNE PODRÓŻE
Małgorzata Lewandowska
Tłuszcz, kultura, figa i Bolonia
Relacja z wizyty w FICO Eataly World w Bolonii
32 HOTELE
Arletta Kowalik
Usługi dodatkowe
34 KORESPONDENCJA Z HOLANDII
A.W.
Płacz, ale płać
Co słychać w branży?
36 COCKTAIL BAR
Branża winiarska o trendach na 2024 r.
40 KONKURSY
Wyniki konkursu WINOPL
Drodzy Czytelnicy!
Olimpiada Kulinarna IKA odbywająca się co 4 lata w Stuttgarcie to jedno z najważniejszych wydarzeń w świecie kulinarnym. Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy, powołana przez OSSKiC, już od roku przygotowywała się do startu w tegorocznej edycji tej imprezy. Nadszedł luty i okazało się, że nasza super Drużyna zdobyła podczas IKA aż 3 medale: jeden złoty i dwa srebrne! To wielkie osiągnięcie, które dowodzi, że nasza gastronomia jest już na najwyższym, światowym poziomie. Serdecznie gratulujemy i mamy nadzieję, że to dopiero początek drogi do jeszcze większych sukcesów naszej Kadry na arenie międzynarodowej. O IKA pisze Jarek Uściński na s. 6, dodatkowy materiał można też przeczytać na s. 3.
Olimpijskie medale bardzo podniosły nas na duchu, ale trzeba wrócić do zmagań z szarą rzeczywistością. Bez wątpienia przed naszą branżą HoReCa kolejny rok pełen wyzwań. Wszyscy restauratorzy martwią się wzrostem kosztów działalności, wzrostem płac, inflacją, brakiem pracowników i zastanawiają się czy ten biznes będzie w ogóle opłacalny? Redukcja kosztów lub optymalizacja to słowa, które nieustannie przewijają się w rozmowach… Mamy nadzieję, że mimo że perspektywy nie są zbyt optymistyczne, uda się branży przetrwać i pokonać większość problemów. Tego sobie i Państwu życzymy w nowym roku 2024.
Przejdźmy do zawartości „PG”. W tym numerze szczególnie polecamy artykuł „Nowe przepisy” Adriany Lotolc, adwokat specjalizującej się w obsłudze branży HoReCa. Autorka zebrała najważniejsze regulacje prawne dla przedsiębiorców, zwłaszcza tych z branży gastronomicznej, które weszły w życie 1 stycznia br. To lektura obowiązkowa.
Warto również zapoznać się z artykułem naukowym Doroty Czerwińskiej „Źródła cukrów prostych w żywności”. Autorka opisała cukry proste i dwucukry, uwzględniając ich właściwości, występowanie w produktach spożywczych oraz wpływ na kaloryczność żywności. Z lektury dowiemy się więcej o zamiennikach cukrów prostych i dwucukrów i dlaczego stewia jest pożyteczną rośliną.
Kolejnym ciekawym artykułem, przy którym należy się zatrzymać, jest artykuł naukowy Ewy Czarnieckej-Skubiny „Polska kuchnia regionalna – kuchnia Pomorza i Kaszub”. Autorka przedstawiła najbardziej charakterystyczne dania kuchni ww. regionów. Z powodu bliskości morza na Pomorzu i Kaszubach w menu przeważają ryby słodkowodne i morskie oraz zupy, kotlety, klopsiki, pasztety, a jednym ze smaczniejszych dań jest szmurowany pomuchel. Nie zdradzamy co się kryje za tą nazwą, tylko polecamy lekturę artykułu na s. 20, który powinien zainteresować nie tylko miłośników lokalnych kulinariów.
Nie zabrakło w tym wydaniu tematów interesujących dla branży hotelarskiej. Arletta Kowalik, specjalista od marketingu w hotelarstwie, tym razem skupiła się na analizie usług dodatkowych, które hotel może ofiarować swoim gościom. Przedsiębiorstwa hotelowe często rywalizują ze sobą, oferując różne atrakcje, usługi i korzyści. Warto mieć „asa w rękawie”, czyli coś, co dodatkowo przyciągnie klienta, poza standardowym noclegiem i śniadaniem. Artykuł znajdziemy na s. 32.
Zachęcamy do prenumeraty naszego pisma, które ukazuje się nieprzerwanie już od 77 lat i upowszechnia fachową wiedzę na tematy gastronomiczne. „PG” zawsze jest blisko najciekawszych wydarzeń branży. Zapraszamy na naszą stronię internetową, na której znajdują się wszystkie potrzebne informacje dot. zamówienia prenumeraty.
Za chwilę już marzec – zapraszamy więc serdecznie na Targi EuroGastro i GastroSMAKKi, które nasze czasopismo objęło patronatem medialnym. Mamy nadzieję, że spotkamy się z Państwem w czasie tych ważnych dla branży wydarzeń.
Do zobaczenia i miłej lektury!
Redakcja