Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Drugie warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

Za nami kolejne warsztaty w ramach Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere, skierowane do grupy 24 młodych adeptów sztuki kulinarnej. Uczestnicy, wybrani w drodze eliminacji, rozwijają swoje umiejętności pod okiem wybitnych specjalistów i mentorów. Tym razem młodych mistrzów sztuki kulinarnej gościła grupa Sempre, a program warsztatów wypełniły inspirujące zajęcia pod przewodnictwem najlepszych ekspertów branży.

Pierwszą część warsztatów poprowadził Paweł Gruba, ekspert merytoryczny Akademii Mistrzów Smaku, który zapoznał uczestników z kluczowym zagadnieniem food costu. Dzięki niemu uczniowie dowiedzieli się, jak analizować koszty surowców, zarządzać budżetem kuchni i podejmować decyzje, które mają bezpośredni wpływ na funkcjonowanie restauracji. To nie tylko praktyczna wiedza, ale również umiejętność, która staje się fundamentem efektywnego zarządzania kuchnią i stanowi istotny krok na drodze do profesjonalnej kariery kulinarnej.

W drugiej części spotkania uczestnicy mogli zgłębiać tajniki cukiernictwa pod okiem Michała Iwaniuka, jednego z czołowych cukierników na świecie. Warsztaty z Szefem Michałem, którego talent i doświadczenie są doceniane na międzynarodowej scenie kulinarnej, stanowiły wyjątkową okazję do nauki. W trakcie zajęć uczniowie doskonalili swoje umiejętności w tworzeniu podstawowych kremów, takich jak crème anglaise, custard oraz krem typu crémeux, a także różnorodnych ciast, m.in. financier, brownie orzechowego oraz ciasta drożdżowego. Poznawali przy tym techniki i detale, które tworzą fundamenty mistrzowskich deserów.

W przerwie między warsztatami uczestnicy mogli skosztować wyśmienitej kawy serwowanej przez firmę Segafredo, sponsora bufetu kawowego. Zadbano również o detale w serwowaniu potraw – dania podano na eleganckich talerzach od firmy Dajar, co podkreślało estetykę spotkania i dbałość o najwyższe standardy organizacyjne.

Warsztaty te były kolejnym etapem na drodze młodych talentów w Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Każde spotkanie z cyklu piętnastu warsztatów to wyjątkowa okazja, aby rozwijać pasję do sztuki kulinarnej, zdobywać bezcenne umiejętności pod okiem ekspertów oraz budować profesjonalną pewność siebie, która przygotowuje do przyszłych wyzwań w zawodzie kucharza i cukiernika. Misją Akademii jest wspieranie tych młodych ludzi w dążeniu do mistrzostwa i odkrywanie przed nimi kolejnych poziomów kulinarnej sztuki.

Fot. Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere

Aktualności

Smakuj przyszłość z BCU!

Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie (BCU) to miejsce, które kształci przyszłych liderów gastronomii, stawiając na praktyczne umiejętności, które odgrywają

Przegląd Gastronomiczny 6/2024

Nowy numer „PG” 6/2024 Książeczka sanepidowska online – Adrianna Lotolc    2 Reklamowanie produktów w sieci? To nie takie proste! – Edyta Oleszczuk-Romańska    4 Firmy gastronomiczne

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron