Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

XVII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”                

W dniu 16 marca 2024 roku odbędzie się włoskie wydarzenie kulinarne pod Honorowym Patronatem Marszałka Województwa Warmińsko – Mazurskiego Marcina Kuchcińskiego, Burmistrza Miasta Mikołajki Piotra Jakubowskiego oraz Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego. „Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

Patronat Merytoryczny nad konkursem objęły : Associazione Italiana Cuochi, Italian Association of Chefs Poland,  Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni , Stowarzyszenie Euro Touqes Polska i Greckie Stowarzyszenie Kucharzy Poland Branch Office.

Siedemnasta  edycja konkursu  odbędzie się malowniczym Hotelu Robert’s Port Lake Resort & SPA **** w Mikołajkach , który jest współorganizatorem  tegorocznej edycji  konkursu.

Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniać będzie profesjonalne i wymagające grono jurorów. Jurorzy będą oceniali dwa dania konkursowe: pierwsze danie makaron marki Donna Elisa z wykorzystaniem łososia Supreme marki MOWI  oraz drugie danie mięsne  – roladę wołową z kulki wołowej zrazowa górna marki Sokołów z wykorzystaniem  przynajmniej jednego  z produktów marki Makro (pieprz zielony marynowany oraz passata BIO Makro Chef ) oraz innych dowolnych produktów zachowując zasady kulinarne obowiązujące w kuchni włoskiej.

W gronie jurorów profesjonalnych degustacyjnych zasiądą: Krzysztof Szulborski – przewodniczący jury, Joanna Ochniak, Robert Sowa, Teofilos Vafidis,  Marcin Budynek, Janusz Profus, Jakub Steuermark, Marcin Soból, Krzysztof Gawlik i Jakub Kowalczyk. W jury profesjonalnym technicznym  zobaczymy: Andrzeja Ławniczaka, Patryka Kotarbę, Dariusza Sienickiego i  Tomasza Koprowskiego. Koordynatorami konkursu są szefowie kuchni: Kamil Prusicki, Salvatore Bascer, Adam Reluga, Arkadiusz Stefański i Jacek Schliske.

Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 16 ekip z całej Polski, spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 ekip.

  • Arche Hotel Krakowska  Restauracja Impresja – Warszawa

Konrad Batur
Vladyslav Medianyk

  • Centrum Rozrywki  Rodzinnej Restauracja Akcja – Kostrzyn Nad Odrą

Daniel Pelechaty
Julia Ratajczak

  • Lemon Resort &SPA Restauracja Lemon- Gródek nad Dunajcem

Klaudiusz Gromala
Dominik Lorek

  • Hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport – Warszawa

Mariusz Banaśkiewicz
Adam Wojtowski

  • Hotel DoubleeTree by Hilton Restauracja Four Colors – Łódź

Łukasz Białas
Konrad Szela

  • Restauracja Mamma Mia – Karpacz

Paweł Kucharski
Kamil Kowal

  • Hotel BoniFaCio  SPA & Sport Resort – Sochocin

Grzegorz Krupiński
Adian Gwiazdowski

  • Fabryka Wełny Hotel &SPA Restauracja Przędzalnia – Pabianice

Piotr Dzikowski
Paweł Stępniak

  • Restauracja Bella Italia – Mikołajki

Jakub Grabowski
Bartosz Kunasz

  • Hotel Stradom House Autograph Collection Restauracja Gaia – Kraków

Robert Kopacz
Marcin Bujakowski

  •  Restauracja Dziurka od klucza – Warszawa

Yurii Haliak
Mariusz Prażnowski

  •  Restauracja Amore Mio – Elbląg

Alan Lawrynowicz
Cristian Moffa

Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się konkurs dla Gwiazd, który od wielu lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Tym razem znane i popularne osobowości zmierzą się z zaprezentowaniem  dwóch autorskich dań konkursowych, na których przygotowanie będą miały 120 minut. Uczestnik konkursu będzie przygotowywał  pierwsze danie makaron marki Donna Elisa z wykorzystaniem łososia Supreme marki MOWI oraz drugie danie mięsne  – bracciole zrazy wołowe z wyciętej bitki  zrazowa górna marki Sokołów  z wykorzystaniem  przynajmniej jednego z produktów marki Makro (Grana Padano i/lub śmietana 36 %  Makro Chef ) oraz z użyciem innych dowolnych produktów dostarczonych przez organizatora. Wszyscy uczestnicy konkursu będą prezentowali swoje dania na porcelanie marki Lubiana.

Przed Gwiazdami stoi nie lada wyzwanie, gdyż muszą przygotować praktycznie identyczne dania konkursowe jak  uczestnicy konkursu dla profesjonalistów, jednakże w swojej autorskiej odsłonie.

W konkursie dla Gwiazd będą rywalizować:  Izabela Trojanowska, Ewelina Lochman, Anna Koprowska ( Kowalczyk), Aleksandra Kostka, Julia Wróblewska, Antek Smykiewicz i Rafał Iwaniuk.

Gwiazdy będą oceniane przez jurorów degustacyjnych VIP: Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Burmistrza Miasta Mikołajki, Sekretarza Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego oraz przedstawicieli Sponsora Strategicznego marki Makro oraz Sponsorów Głównych: Winterhalter, MOWI, Sokołów, Donna Elisa.

Jurorami technicznymi VIP zostali Dariusz Ratuszniak, Michał Pomaski i Wiesław Bober. Konkurs poprowadzi Robert Bochenko, a Galę Zwycięzców Tomasz Kozłowicz.

Serdecznie zapraszamy w dniu 16 marca 2024 w godzinach 10.00-16.00 wszystkich sympatyków konkursu i  pasjonatów kuchni włoskiej do odwiedzenia Hotelu Robert’s Port Lake &SPA w Mikołajkach. Zobaczcie jak rywalizują uczestnicy konkursu oraz  poznajcie prezentacje  naszych konkursowych sponsorów.

Ekipom, które nie zakwalifikowały się do konkursu, dziękujemy za chęć uczestnictwa i zapraszamy do udziału w konkursie za rok.

Ramowy program konkursu

Giancarlo Russo i Robert Śliwiński

Organizatorzy XVII Arte Culinaria Italiana

Aktualności

Smakuj przyszłość z BCU!

Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie (BCU) to miejsce, które kształci przyszłych liderów gastronomii, stawiając na praktyczne umiejętności, które odgrywają

Przegląd Gastronomiczny 6/2024

Nowy numer „PG” 6/2024 Książeczka sanepidowska online – Adrianna Lotolc    2 Reklamowanie produktów w sieci? To nie takie proste! – Edyta Oleszczuk-Romańska    4 Firmy gastronomiczne

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron