Późne przymrozki, liczne opady deszczu oraz zmienna pogoda w okresie winobrania wymagały od producentów ogromnego zaangażowania i elastyczności. Mimo trudności, w całym kraju zebrano winogrona o doskonałej jakości.
Zróżnicowane plony w zależności od regionu
Ekstremalne warunki pogodowe przyczyniły się do dużych różnic w wielkości zbiorów, które zależały od regionu, odmiany winorośli oraz lokalnych mikroklimatów. W niektórych miejscach osiągnięto standardowy plon, podczas gdy w innych doszło nawet do całkowitej utraty zbiorów. Ogólnie rzecz biorąc, zbiory były znacznie mniejsze niż oczekiwano.
Krajowa produkcja na poziomie 7,9 miliona hektolitrów
Według najnowszych szacunków Niemieckiego Instytutu Wina (DWI), zbiory w całym kraju wyniosą około 7,9 miliona hektolitrów moszczu. To o 10% mniej od średniej z ostatnich dziesięciu lat, która wynosiła 8,8 miliona hektolitrów, oraz o 9% mniej w porównaniu z rokiem ubiegłym. Podobnie niskie plony – 7,5 miliona hektolitrów – zanotowano ostatnio w 2017 roku.
Szczególnie duże straty we wschodnich regionach
Do dużych różnic w plonach przyczyniły się przede wszystkim kwietniowe przymrozki, które poważnie uszkodziły młode pędy po wczesnym rozpoczęciu wegetacji. W szczególności dotknęło to wschodnie regiony, takie jak Saksonia oraz Saale-Unstrut, gdzie straty w stosunku do ubiegłego roku wyniosły aż 70–73%. Znaczne straty zanotowano również w regionie Ahr (64%). Nad Mozelą duże gradobicia w maju również zmniejszyły plony, co oznacza, że oczekuje się, że zbiory będą tam najmniejsze od 50 lat i wyniosą około 510 000 hektolitrów.
Również zbocza wzdłuż Renu, Nahe oraz większa część Frankonii i Wirtembergii doświadczyły skutków kwietniowych przymrozków. Spadki w plonach sięgnęły od 19% we Frankonii do 25% w Wirtembergii.
Największe regiony winiarskie w normie
Największe niemieckie regiony winiarskie – Hesja Nadreńska oraz Palatynat – ominęły poważniejsze przymrozki. Zbiory w Palatynacie są jedynie o 4% niższe niż przed rokiem, natomiast w Hesji Nadreńskiej zanotowało wzrost o 7%.
Owocowe, lekkie wina mineralne
Deszczowy rok miał również pozytywny wpływ na rozwój winorośli.
Dzięki odpowiedniemu nawilżeniu gleby, winorośle wchłonęły wiele minerałów, co pozwala oczekiwać pełnych smaku win o wyraźnej mineralności. Długa faza dojrzewania pozytywnie wpłynęła na rozwój aromatów, dając w efekcie świeże, owocowe wina o umiarkowanej zawartości alkoholu, które idealnie wpisują się w aktualne preferencje konsumentów.
Rocznik 2024 zapowiada wina rześkie i lekkie, które będą cieszyć podniebienia intensywnymi nutami owocowymi i subtelnym charakterem mineralnym.