Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Mniejsze, ale wysokiej jakości zbiory wina 2024

Późne przymrozki, liczne opady deszczu oraz zmienna pogoda w okresie winobrania wymagały od producentów ogromnego zaangażowania i elastyczności. Mimo trudności, w całym kraju zebrano winogrona o doskonałej jakości.

Zróżnicowane plony w zależności od regionu

Ekstremalne warunki pogodowe przyczyniły się do dużych różnic w wielkości zbiorów, które zależały od regionu, odmiany winorośli oraz lokalnych mikroklimatów. W niektórych miejscach osiągnięto standardowy plon, podczas gdy w innych doszło nawet do całkowitej utraty zbiorów. Ogólnie rzecz biorąc, zbiory były znacznie mniejsze niż oczekiwano.

Krajowa produkcja na poziomie 7,9 miliona hektolitrów

Według najnowszych szacunków Niemieckiego Instytutu Wina (DWI), zbiory w całym kraju wyniosą około 7,9 miliona hektolitrów moszczu. To o 10% mniej od średniej z ostatnich dziesięciu lat, która wynosiła 8,8 miliona hektolitrów, oraz o 9% mniej w porównaniu z rokiem ubiegłym. Podobnie niskie plony – 7,5 miliona hektolitrów – zanotowano ostatnio w 2017 roku.

Szczególnie duże straty we wschodnich regionach

Do dużych różnic w plonach przyczyniły się przede wszystkim kwietniowe przymrozki, które poważnie uszkodziły młode pędy po wczesnym rozpoczęciu wegetacji. W szczególności dotknęło to wschodnie regiony, takie jak Saksonia oraz Saale-Unstrut, gdzie straty w stosunku do ubiegłego roku wyniosły aż 70–73%. Znaczne straty zanotowano również w regionie Ahr (64%). Nad Mozelą duże gradobicia w maju również zmniejszyły plony, co oznacza, że oczekuje się, że zbiory będą tam najmniejsze od 50 lat i wyniosą około 510 000 hektolitrów.

Również zbocza wzdłuż Renu, Nahe oraz większa część Frankonii i Wirtembergii doświadczyły skutków kwietniowych przymrozków. Spadki w plonach sięgnęły od 19% we Frankonii do 25% w Wirtembergii.

Największe regiony winiarskie w normie

Największe niemieckie regiony winiarskie – Hesja Nadreńska oraz Palatynat – ominęły poważniejsze przymrozki. Zbiory w Palatynacie są jedynie o 4% niższe niż przed rokiem, natomiast w Hesji Nadreńskiej zanotowało wzrost o 7%.

Owocowe, lekkie wina mineralne

Deszczowy rok miał również pozytywny wpływ na rozwój winorośli.

Dzięki odpowiedniemu nawilżeniu gleby, winorośle wchłonęły wiele minerałów, co pozwala oczekiwać pełnych smaku win o wyraźnej mineralności. Długa faza dojrzewania pozytywnie wpłynęła na rozwój aromatów, dając w efekcie świeże, owocowe wina o umiarkowanej zawartości alkoholu, które idealnie wpisują się w aktualne preferencje konsumentów.

Rocznik 2024 zapowiada wina rześkie i lekkie, które będą cieszyć podniebienia intensywnymi nutami owocowymi i subtelnym charakterem mineralnym.

Aktualności

Jarmark Regionalny w Lublinie

Przed nami 4. edycja Jarmarku Regionalnego organizowanego z okazji Międzynarodowego Dnia Osób Niepełnosprawnych przez Specjalny Ośrodek Szkolno–Wychowawczy dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnych im. Prof. Zofii Sękowskiej w Lublinie.

Kucharze Doskonali w Instytucie Kulinarnym Transgourmet!

15 października odbyła się 15. edycja Ogólnowarszawskiego Konkursu Umiejętności Kulinarnych „Kucharz Doskonały”, skierowanego do osób z niepełnosprawnością intelektualną oraz całościowymi zaburzeniami rozwoju. Tematem tegorocznej rywalizacji była

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron