Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Atrakcje XVI Międzynarodowych Dni Wina w Jaśle

Zbliżają się XVI Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle (27-28.08), które jak co roku rozpoczną się Dniem Otwartych Winnic. To niepowtarzalna okazja, żeby spróbować win w miejscu ich powstawania, zobaczyć winne krzewy z bliska, zajrzeć do piwnic i porozmawiać z winiarzami. W programie imprezy również szeroki wybór warsztatów degustacyjnych.

Nic tak nie dodaje uroku degustacji jak winiarskie opowieści. Wszystko to będzie można zobaczyć, poznać i posmakować. Każda z winnic zaoferuje uczestnikom to co ma najlepszego – nie tylko wina, ale również regionalne pyszności i swój niepowtarzalny klimat.

W tym roku organizatorzy zapraszają miłośników wina na dwie wycieczki:

  • Piątek, 26 sierpnia 2022

Wycieczka I

Wyruszy z Dworca PKP w Jaśle (ul. Metzgera 10 b) o godzinie 11:30. Trasa: Winnica Vanellus, Winnica Vetus,  Podkarpacka Manufaktura Win. Powrót na dworzec PKP w Jaśle przewidywany jest w okolicach g. 19:00.

Wycieczka II

Wyruszy z Dworca PKP w Jaśle (ul. Metzgera 10 b) o godzinie 11:30. Trasa: Winnica Dwie Granice, Winnica Sztukówka i Winnica Wiarus. Powrót na dworzec PKP w Jaśle przewidywany jest w okolicach g. 18:15.

W każdej winnicy przewidziana jest degustacja co najmniej 4 win i regionalnych przekąsek, a w ostatnich punktach obu wycieczek degustacja oraz ognisko. Bilety w cenie 190 zł są dostępne na stronie organizatora imprezy: www.winiarze-jaslo.pl

Po winnicach będzie można podróżować specjalnymi enobusami. Wycieczki poprowadzą Tatiana Mucha z Winnicomanii oraz Katarzyna Korzeń z EnoPortalu, które opowiedzą wszystkie najważniejsze historie dot. regionu i polskiego winiarstwa oraz podzielą się ciekawostkami i anegdotami.

Międzynarodowe Dni Wina to nie tylko degustacja na jasielskim rynku. W tym roku na uczestników imprezy czeka poszerzona oferta warsztatów degustacyjnych. Każde spotkanie będzie inne, ale tak samo wyjątkowe oraz prowadzone przez specjalistów z branży winiarskiej. Wszystkie spotkania odbędą się w jasielskim Salonie Wina, a bilety w cenie 90 zł można zakupić na stronie organizatora imprezy: www.winiarze-jaslo.pl

  • Sobota, 27 sierpnia 2022

12:00 Polska vs. Reszta świata – Tomasz Kolecki, SSP

Bardzo lubiany przez wszystkich, budzący wiele emocji pojedynek win polskich i zagranicznych. Arbitrem w tym meczu będzie zgromadzona publiczność, a moderatorem jak zwykle Tomasz Kolecki. Osobiście wybierze on najlepsze polskie etykiety, które uczestnicy warsztatów będą porównywać ze zbliżonymi do nich stylistycznie odpowiednikami, pochodzącymi z tradycyjnych regionów winiarskich. Będzie to tak zwana degustacja „w ciemno”. Poprzednie edycje degustacji „Polska vs. reszta świata” pokazały, że po obu stronach mogą pojawiać się profesjonalni zawodnicy, a wynik pojedynku może bardzo zaskoczyć. Kto wygra w tym roku?

14:00 Czy polskie winiarstwo to tylko hybrydy? – Jarosław Baranowski, SSP

Polskie winiarstwo często utożsamia się wyłącznie z winami z winogron hybrydowych. Nie jest to oczywiście błąd, jednakże świat wina jest bardzo zmienny. Obserwujemy postępujące zmiany klimatyczne, które wraz z nieustającym rozwojem naszych winiarzy pozwalają na coraz większy udział Vitis Vinifera wśród polskich win. Podczas spotkania zostaną zaprezentowane wina nagrodzone złotymi medalami podczas Konkursu Win Polskich 2022 z różnych, międzynarodowych odmian winogron.

17:00 Wina osobliwe – Michał Bardel, Czas Wina

Nie wszystkie wina robi się tak samo. Na warsztatach będzie można poznać wyjątkowe wina, które powstały dzięki różnym sposobom winifikacji. Prezentacji osobliwych win będzie towarzyszyła opowieść, a także spora dawka wiedzy, którą nie tak łatwo zdobyć. 

  • Niedziela 28 sierpnia 2022

12:00 Eno-sensoryka, czyli przyjemność degustacji – Katarzyna Korzeń, EnoPortal

Degustacja wina to nie trudna, ale odrobinę skomplikowana sztuka. Uprawiamy ją dla przyjemności. To interakcja naszych zmysłów nie tylko z wyjątkowym napojem, ale również z tym co dookoła niego – historią, ludźmi, miejscem. To wspomnienia, skojarzenia i emocje. Podczas warsztatów uczestnicy przekonają się na przykładach, jak to wszystko działa, jak również znajdą odpowiedzi na następujące pytania: czym jest wino? Jak je degustujemy? Co dzieje się podczas degustacji w naszych ustach, a co w głowie? Dlaczego to wszystko jest takie przyjemne? To będzie prawdziwa przygoda dla zmysłów: degustacja „w ciemno” sześciu polskich win w różnych stylach oraz specjalne ćwiczenia sensoryczne.

14:00 Polskie bąble – Michał Sobieszuk, Eat Polska

Po pierwsze, to już nie czasy kiedy każde musujące wino można nazywać szampanem. Po drugie, to wcale nie znaczy, że nie ma innych, cudownie musujących win z bąbelkami. Powstające tradycyjną, szampańską metodą musiaki na dobre rozgościły się w portofoliach polskich winnic, prezentując z roku na rok coraz wyższy poziom. W czasie degustacji spróbujemy win tegorocznych medalistów, opowiemy czemu w polskich musach tkwi ogromny potencjał, sprawdzimy jaką rolę w ich powstawaniu grają martwe drożdże i czy bąbelki to dobre połączenie z tortem i truskawkami.

Serdecznie zapraszamy!

„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

Aktualności

Smakuj przyszłość z BCU!

Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie (BCU) to miejsce, które kształci przyszłych liderów gastronomii, stawiając na praktyczne umiejętności, które odgrywają

Przegląd Gastronomiczny 6/2024

Nowy numer „PG” 6/2024 Książeczka sanepidowska online – Adrianna Lotolc    2 Reklamowanie produktów w sieci? To nie takie proste! – Edyta Oleszczuk-Romańska    4 Firmy gastronomiczne

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron