Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

„Bitwa Regionów” 2025 startuje!

Rozpoczął się nabór zgłoszeń do 10. edycji Konkursu Kulinarnego „Bitwa Regionów”. To okazja dla kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń, którym bliskie są smaki regionów i dawne receptury, aby zaprezentować wyjątkowe potrawy przygotowywane z pasją i sercem.

Aby wziąć udział w konkursie, należy wypełnić formularz. Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 25 kwietnia 2025 r.

KONKURS BĘDZIE PRZEBIEGAĆ W TRZECH ETAPACH:

Etap I – Komisja kwalifikacyjna, na podstawie oceny formularzy zgłoszeniowych, utworzy listę rankingową prac konkursowych. Do udziału w wydarzeniach regionalnych I etapu konkursu przejdą KGW/stowarzyszenia, które znajdą się na najwyższych pozycjach list rankingowych. W każdym wydarzeniu weźmie udział maksymalnie 20 drużyn. Zespoły biorące udział w I etapie konkursu, które zostaną najwyżej ocenione przez komisje konkursowe podczas danego wydarzenia regionalnego, zostaną zakwalifikowane do II etapu, tj. półfinału konkursu.

Etap II – KGW/stowarzyszenia, które zajmą 1. miejsce w wydarzeniach regionalnych, wezmą udział w półfinałach wojewódzkich. 16 zespołów, które zdobędą 1. miejsce w II etapie konkursu – po 1 z każdego województwa – zakwalifikuje się do finału ogólnopolskiego.

Etap III – Finał z udziałem 16 drużyn odbędzie się 6–7 września 2025 r. na PGE Narodowym w Warszawie.

W tym roku pula nagród to ponad 65 tys. zł. Przewidziana jest również nagroda dodatkowa dla laureata I miejsca w finale – wyjazd przedstawicieli KGW/stowarzyszenia na zagraniczne targi rolno-spożywcze w UE. 

Organizatorem wydarzenia jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Patronat nad konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem

Aktualności

Nowoczesne oblicze niemieckiego winiarstwa

3 kwietnia 2025 roku w warszawskiej Reducie Banku Polskiego odbyła się kolejna edycja wydarzenia Riesling, Pinot & Co., organizowanego przez Niemiecki Instytut Wina. Tegoroczne spotkanie

Rośnie rola własnych wypieków w gastronomii

Współczesna gastronomia przeżywa prawdziwy renesans świeżych, jeszcze ciepłych wypieków prosto z pieca, które stają się coraz ważniejszym elementem oferty restauracji, kawiarni czy nawet hoteli. Trend

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron