Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Catering dietetyczny z szerokim wyborem menu?

Rozmowa z Pawłem Jóźwikiem, właścicielem cateringu 5 Posiłków Dziennie, o nowej jakości w branży cateringu dietetycznego.

Co było inspiracją do stworzenia cateringu 5 Posiłków Dziennie?  

Z uwagi na to, że to już nasza kolejna firma, rozpoczęliśmy od rozpoznania rynku. Szukaliśmy możliwości inwestycji, a analiza biznesowa pokazała potencjał, jaki wykazywała branża cateringu dietetycznego. Dodatkowym powodem były moje własne doświadczenia z tą usługą. Mieszkając kilka lat w Warszawie, sam byłem odbiorcą diet pudełkowych. Wówczas jakość dostarczanych dań była dla mnie niewystarczająca. W tamtym czasie w moim rodzinnym mieście – Jarocinie ten rodzaj usługi realizowała tylko jedna firma. Podjąłem więc decyzję o inwestycji w ten sektor.

Są Państwo obecni w wielu dużych polskich miastach na terenie całego kraju. W jaki sposób rozwiązujecie kwestie logistyczne dostaw do Klientów?

Nasza oferta jest dostępna nie tylko w dużych miastach, ale także w mniejszych miejscowościach. W tej chwili można korzystać z naszych diet w 2800 miejscowościach w całej Polsce. Opracowaliśmy własny system dostarczania, który gwarantuje nam dostawę do 7 rano każdego dnia od Zakopanego po Hel.

Kto jest Państwa głównym Klientem? 

Skupiamy się na Kliencie indywidualnym, ale współpracujemy również z firmami. Coraz popularniejsze stają się pakiety socjalne, gdzie pracodawca dofinansowuje lub finansuje w całości diety dla pracowników.

 Co wyróżnia Was na tle innych firm dostarczających catering dietetyczny?

Jako osoby, które weszły w branżę bez wcześniejszego doświadczenia, zwracamy uwagę na inne aspekty. Podchodzimy do wyzwań w sposób nieszablonowy, nastawiając się na szukanie rozwiązań, bez skupiania się na problemach. To pozwala nam ciągle się rozwijać.

Różnorodność posiłków jest dla nas bardzo ważna, dlatego oferujemy bogaty wybór menu. W najwyższym pakiecie mamy codziennie do wyboru aż 25 dań. W większości firm cateringowych za taką opcję trzeba dopłacić.

Dzięki sprawdzonym dostawcom, takim jak Transgourmet oraz nowoczesnemu zakładowi przystosowanemu w 100% do produkcji cateringu dietetycznego utrzymujemy najwyższą możliwą jakość naszych posiłków. Ścieżka technologiczna zaplanowana jest od przyjęcia produktu do jego wydania. Od momentu przygotowania i schłodzenia szokowego, dania są utrzymywane cały czas w ciągu chłodniczym, co wpływa na ich wysoką jakość.

Jak często zmieniacie Państwo jadłospis?

Codziennie mamy pakiet 25 dań do wyboru, natomiast jadłospis powtarza się dopiero po 6 tygodniach. Nad przygotowaniem menu czuwa nasz szef kreatywny Jakub Kasprzak.

W swojej ofercie macie Państwo wiele typów diet. Jak ważne, w tak zróżnicowanych produktowo posiłkach, jest planowanie i realizacja dostaw?

Jest to kluczowa kwestia. Potrzebny jest nam sprawdzony partner, który zweryfikuje swoje dostawy oraz oferuje produkty najwyższej jakości. Ze względu na naszą lokalizację terminowość dostaw jest szczególnie ważna. Nawet brak jednego produktu może wpłynąć na realizację całego menu.

Transgourmet oferuje bardzo szeroką gamę produktów, co jest dla nas niezwykle istotne. Firma jest elastyczna w kwestii terminów dostaw, czy dodatkowych dni dowozów. Cenimy możliwość wprowadzenia do oferty produktów na nasze życzenie. Wraz z rozwojem działalności pojawiają się różne potrzeby, jak np. zwiększenie pojemności opakowań, w jakich dostarczane są produkty. Zespół sprzedażowy Transgourmet jest bardzo otwarty na dostosowywanie asortymentu do naszych potrzeb. 

Jakie diety cieszą się obecnie największą popularnością?

Obecnie Klienci, korzystając z wyboru menu, komponują diety samodzielnie spośród wielu dań przygotowywanych każdego dnia. Konsumenci mają szerokie możliwości zróżnicowania swojej diety. 90% zamówień, które są przez nas realizowane każdego dnia, to indywidualnie skomponowane posiłki w różnej konfiguracji.

Chcielibyśmy zapytać jeszcze o rolę Pana Jakuba Kasprzaka kucharza, który z Państwem współpracuje w Państwa działalności.

Kuba wniósł do naszej kuchni nowy standard smaku i jakości. Zawdzięczamy mu również rozwój, poprzez rozpoznawalność i poszanowanie w środowisku kucharzy. Pełni w naszej firmie rolę szefa kreatywnego, przygotowuje menu oraz receptury do wszystkich naszych diet.

Aktualności

Smakuj przyszłość z BCU!

Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie (BCU) to miejsce, które kształci przyszłych liderów gastronomii, stawiając na praktyczne umiejętności, które odgrywają

Przegląd Gastronomiczny 6/2024

Nowy numer „PG” 6/2024 Książeczka sanepidowska online – Adrianna Lotolc    2 Reklamowanie produktów w sieci? To nie takie proste! – Edyta Oleszczuk-Romańska    4 Firmy gastronomiczne

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron