Przejdź do treści
Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Czas na rybę! 2025!  Rekrutacja rozpoczęta!

Już po raz ósmy, w pierwszy weekend października, Zamek Książęcy w Niemodlinie zamieni się w kulinarne centrum Polski. W ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Czas na rybę!” o tytuł najlepszej potrawy z karpia opolskiego rywalizować będą uczniowie szkół gastronomicznych oraz profesjonalni kucharze z całego kraju. Za organizację wydarzenia odpowiada Grupa Rybacka „Opolszczyzna” wspólnie z szefem kuchni Kamilem Klekowskim. Organizatorzy zapraszają po raz kolejny do udziału wszystkich, którzy nie boją się kuchennych wyzwań. Zgłoszenia przyjmowane są do 12 września 2025 r. – nie zwlekaj, bo to szansa, która może zmienić kulinarną przyszłość!

Najlepszy Konkurs Gastronomiczny – Czas na rybę!

Od 2018 roku konkurs kulinarny „Czas na rybę!” przyciąga do Niemodlina pasjonatów dobrej kuchni, profesjonalnych kucharzy i miłośników rybnych smaków. Jego głównym celem jest promocja karpia jako produktu o ogromnym potencjale kulinarnym – nie tylko na święta, ale przez cały rok.

Z roku na rok wydarzenie zyskuje na prestiżu, stając się jednym z najbardziej rozpoznawalnych konkursów gastronomicznych w kraju. Pierwszy weekend października na Zamku w Niemodlinie to prawdziwe święto smaków – pełne emocji zmagania kucharzy.  Pasja uczestników i jurorów oraz entuzjazm odwiedzających tworzą niezapomnianą atmosferę.

W 2025 roku wyjątkowość tego wydarzenia została oficjalnie doceniona – „Czas na rybę!” otrzymał prestiżową statuetkę Złotego Widelca dla najlepszego konkursu gastronomicznego w Polsce. Nagrodę przyznała fundacja Warto im Pomóc podczas XIV edycji ogólnopolskiego wydarzenia „Polska od kuchni”.

Nie ma wątpliwości – karp wraca na salony, a Niemodlin staje się kulinarną stolicą jesieni.

Produkty obowiązkowe

W tym roku karp to jedyny obowiązkowy składnik w konkursowych potrawach. To świadomy wybór – ta szlachetna, lokalna ryba doskonale wpisuje się w aktualne trendy kulinarne, które stawiają na sezonowość, regionalne produkty i zrównoważone gotowanie. Organizatorzy liczą na pełną kreatywności odsłonę karpia – zarówno w klasycznych, jak i nowoczesnych interpretacjach. Tradycja spotka się z innowacją, a karp – w towarzystwie niebanalnych składników – zyska zupełnie nowe, zaskakujące oblicze.

Jeśli w konkursowych daniach pojawią się produkty tłuszczowe – uczestnicy mogą być spokojni o ich jakość. Partnerem wydarzenia została firma Bunge, właściciel marki Kruszwica, która zadba o najwyższej klasy oleje i tłuszcze wykorzystywane podczas rywalizacji. To gwarancja, że każdy detal – od techniki smażenia po subtelne nuty smakowe – będzie na najwyższym poziomie.

Jest o co walczyć!
 Ten konkurs to nie tylko prestiż i kulinarna przygoda – tu naprawdę gra toczy się o wysoką stawkę.

W kategorii profesjonalistów do zdobycia jest nagroda główna o wartości 10 000 zł, a dodatkowo laureaci zostaną zaproszeni przez firmę UNOX na wyjątkową wizytę w sercu włoskiej technologii – zwiedzanie fabryki pieców we Włoszech to szansa na poznanie kulinarnego know-how z pierwszej ręki.

Z kolei uczniowie szkół gastronomicznych powalczą o nagrody o łącznej wartości do 2 500 zł oraz cenny staż pod okiem szefa kuchni należącego do prestiżowego stowarzyszenia Euro-Toques Polska. To przepustka do świata zawodowej gastronomii i bezcenne doświadczenie na start kulinarnej kariery.

Jak się zgłosić do konkursu?

Aby wziąć udział w Konkursie Kulinarnym „Czas na rybę!” i powalczyć o tytuł mistrza karpia, należy zgłosić się  w 2-osobowych zespołach. Rejestracja odbywa się za pomocą formularza, który dostępny jest na stronie konkursu. W zgłoszeniu muszą znaleźć się następujące elementy:

  • 3 zdjęcia potrawy,
  • receptura oraz proces technologiczny przygotowania dania,

Każdy zespół powinien przygotować potrawę – danie główne – z produktem obowiązkowym – karpiem. Ryba dostarczana będzie przez organizatorów w formie patroszonego karpia z głową.

Jury wybierze po 6 drużyn w każdej kategorii (uczniowie i profesjonaliści). Podczas Konkursu potrawa musi być przygotowana w ilości 8 porcji. Przygotowanie dań odbywa się na talerzach zapewnionych przez firmę Lubiana – szczegóły dotyczące wyboru talerzy znajdują się w regulaminie.

Czas na zgłoszenia – formularze można przesyłać do 12 września 2025 r.

Weekend pełen smaków i emocji – zapraszamy do Niemodlina!
 Konkurs „Czas na rybę!” to nie tylko rywalizacja kulinarna, ale też prawdziwe święto dla wszystkich miłośników dobrej kuchni.

W piątek, 3 października 2025 r., do kulinarnych zmagań staną uczniowie szkół gastronomicznych, a w sobotę, 4 października, pałeczkę przejmą szefowie kuchni z całej Polski.

Organizatorzy zapraszają na Zamek w Niemodlinie przez cały weekend – równolegle, w sobotę i niedzielę, odbywać się będzie Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego – barwne wydarzenie plenerowe, pełne smaków, rękodzieła i atrakcji dla całych rodzin.

Na niedzielę zaplanowano także kulinarne forum dyskusyjne z pokazami mistrzów kuchni, zatytułowane „Smaczna przemiana karpia” – to doskonała okazja, by zobaczyć, jak karp zyskuje nowe, inspirujące oblicza w rękach najlepszych kucharzy w kraju.

Spotkania, inspiracje, relacje – strefa partnerów

Podczas wydarzenia partnerzy będą prezentowali swoje produkty i ofertę. Będzie to doskonała okazja do nawiązania relacji biznesowych między innymi z producentem pieców konwekcyjnych – firmą UNOX, dystrybutorem sprzętu gastronomicznego – RM Gastro, producentem porcelany Lubiana, producentem produktów tłuszczowych – firmą Bunge.

Lista partnerów jest nadal otwarta! Zainteresowanych współpracą prosimy o kontakt telefoniczny: 535 380 010.

Kto będzie oceniał potrawy?

Już wkrótce zostanie ogłoszony skład jury! Na chwilę obecną powiemy, że będą to obiektywni profesjonaliści, z różnych środowisk kulinarnych!

Informacje o Konkursie

Informacje o konkursie można znaleźć:

Konkurs został dofinansowany z Programu Unijnego Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021 – 2027 w ramach projektu „Smaczna przemiana karpia”!

Aktualności

XIX Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle

Tradycyjnie w ostatni weekend sierpnia w Jaśle odbywają się Międzynarodowe Dni Wina, jeden z najstarszych i największych festiwali winiarskich w kraju. To niezwykłe wydarzenie powstało

Piknik Poznaj Dobrą Żywność

24 maja w godz. 11-18 w otoczeniu zielonego Toru Wyścigów Konnych Służewiec odbędzie się doroczne święto polskiej żywności, czyli Piknik Poznaj Dobrą Żywność. Na gości

Pomorska Ścieżka Smaków

„Przegląd Gastronomiczny” wybrał się na Pomorską Ścieżkę Smaków. Było warto! Wzięliśmy udział w warsztatach serowarskich, spróbowaliśmy pysznej zupy pokrzywowej, przygotowaliśmy zalewę do klopsików z pomuchla.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron