Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Festiwal kawy

Druga edycja Festiwalu Kawy odbędzie się w dniach 1-3 czerwca 2012 roku w Łodzi.
Celem Festiwalu jest przede wszystkim propagowanie szeroko pojętej kultury picia kawy. Kawa to nie tylko napój, to drugi na świecie biznes, ale przede wszystkim także styl życia. Festiwal jest adresowany do ludzi aktywnych, kreatywnych, pasjonatów, którym kawa towarzyszy w codziennym życiu. Każdy kto będzie chciał spróbować unikalnych kaw, lub poznać i zgłębić szereg tajników związanych z tym napojem, będzie miał niepowtarzalną okazję uczynić to w jak najbardziej praktyczny sposób. W Polsce poszerza się też środowisko osób, którzy są określani jako „Home Baristas”. Ci domowi specjaliści również będą mieli możliwość przetestować kawy oraz ekspresy i młynki do kawy. Wszyscy goście Festiwalu Kawy będą mieli okazje uczestniczyć w jednym z najciekawszych wydarzeń tego typu w Polsce, na które serdecznie zapraszamy.
Festiwal ma unikalną formułę jednej wielkiej kawiarni, gdzie kawa łączy profesjonalistów oraz miłośników kawy. Festiwal jest podzielony na kilka obszarów tematycznych:

  • Kawiarnie Festiwalowe – Ul. Piotrkowska i ścisłe centrum miasta – konkursy, degustacje, wybór najlepszej kawiarni.
  • Część ekspozycyjna – Centrum Konferencyjno-Wystawiennicze MTŁ – Stoiska firm z ekspozycją pt. „Kawa i wszystko do kawy” – prezentacja kawy, ekspresów i akcesoriów do parzenia kawy.
  • Strefa szkoleniowa – Centrum Konferencyjno-Wystawiennicze MTŁ – Prezentacje, szkolenia, cup tasting prowadzone przez specjalistów.
  • trefa relaksu – Centrum Konferencyjno-Wystawiennicze MTŁ – możliwość spotkania, porozmawiania, poznania „sztuki parzenia kawy” oraz wymiany doświadczeń z elitą najlepszych polskich baristów oraz specjalistów w dziedzinie kawy.
  • Puchar Latte Art – Centrum Konferencyjno-Wystawiennicze MTŁ – unikalna, bardzo widowiskowa formuła zawodów, gdzie bariści są oceniani przez profesjonalne jury razem z wybranymi uczestnikami.

Strona festiwalu – www.festiwalkawylodz.pl

Aktualności

GELATO FESTIVAL WORLD MASTERS

Gelato Festival to seria międzynarodowych wydarzeń poświęconych sztuce tworzenia rzemieślniczych lodów, które rozpoczęły się we Włoszech i z biegiem lat przerodziły się w globalny festiwal.

Nagrody AIG Prix i AIX Coquinaria

10 października w Hotelu H15 Boutique w Warszawie odbyła się uroczysta ceremonia wręczenia nagród AIG Prix oraz Ars Coquinaria. Wśród gości znaleźli się m. in.

Przegląd Gastronomiczny 5/2024

Nowy numer „PG” 5/2024 Opłaty abonamentowe i standardy ochrony małoletnich – Adrianna Lotolc    2 Czy AI nadaje się na dietetyka?    4 Jedzenie emocjonalne – jak

MADE FOR Restaurant

Stajemy do walki: MASZYNY kontra ROMANTYZM, budując restaurację Nowego Świata opartą na AUTOMATYZACJI i zapraszając do tego dzieła najlepszych polskich gastronomów podczas najbardziej kreatywnego wydarzenia

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron