Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Kawa… bez prądu II Polskie Mistrzostwa Brewers Cup 2012 na EuroGastro 2012

Jak przygotować smaczną kawę bez użycia jakichkolwiek urządzeń mechanicznych zasilanych prądem? Metody i sprzęt do zaparzania zaprezentują zawodnicy II Polskich Mistrzostw Brewers Cup 2012. Konkurs po raz pierwszy odbędzie się podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro, 22 marca w Centrum MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie. Organizatorami wydarzenia są Q Coffee i Consonni Gourmet s.c. we współpracy z MT Targi. Po raz pierwszy Światowe Mistrzostwa Brewers Cup odbyły się w 2011 roku z finałem w Holandii.
W II Polskich Mistrzostwach Brewers Cup wezmą udział zarówno profesjonalni bariści, jak i kawowi amatorzy. Zawodnicy będą mogli zastosować dowolne metody parzenia, z wyłączeniem tych, wymagających użycia urządzeń mechanicznych zasilanych prądem, takich jak ekspres ciśnieniowy. Do dyspozycji mają taki sprzęt, jak: aeropress, Chemex, Clever Driper, Hario, czy „skarpeta”.
Wszyscy uczestnicy konkursu zaparzają tę samą kawę dostarczoną przez organizatora, a sędziowie oceniają przyrządzone napoje w ślepych próbach. Przygotowane przez uczestników napoje sędziowie punktują w trzech etapach. Weryfikowany jest aromat gorącej kawy, charakterystyka smakowa i aftertaste, kiedy kawa nieco przestygnie oraz kwasowość, body i balans zimnego napoju.
Do finału może się dostać nie więcej niż sześciu uczestników. W drugiej rundzie zawodnicy mogą używać wybranych przez siebie ziaren kawy, a ich zadaniem jest nie tylko przygotowanie napoju, ale również opowiedzenie o jego walorach i użytej metodzie. W tej części pokazu sędziowie dodatkowo przyznają punkty za wiedzę, zdolności sensoryczne uczestników, poprawność użycia młynka i innych urządzeń, a także elementy właściwej obsługi klienta.
Do degustacji i oceny jakości przygotowanej przez finalistów kawy zostanie zaproszona również publiczność. Tuż po występie uczestnika, kawa przez niego wybrana będzie zaparzona w ekspresie przelewowym i udostępniona widzom.
„Z pewnością drugiego dnia EuroGastro 2012 będzie można skosztować najsmaczniejszej tego dnia kawy w Polsce. Brewers Cup będą nie lada gratką dla kawowych smakoszy, a także świetną okazją, by poznać mało znane sposoby zaparzania kawy, które z powodzeniem można wykorzystać nawet w domowej kuchni.” – podkreśla Grzegorz Sendor, szef projektu EuroGastro.

Brewers Cup to jednak nie jedyne na EuroGastro wydarzenie dla amatorów kawy. W hali wystawienniczej odbędą się również XI Polskie Mistrzostwa Barista 2012. Pierwszego dnia targów – półfinał, trzeciego dnia – finał.

Podczas rywalizacji zawodnicy będą mieli za zadanie przygotować w ciągu zaledwie 15 minut:4 espresso, 4 cappuccino i 4 inne napoje kawowe według własnego pomysłu. Międzynarodowi sędziowie ocenią ich smak, wygląd i technikę przygotowania. Nowy Mistrz Barista będzie reprezentował Polskę w czerwcu na XIII Mistrzostwach Świata w Wiedniu. Organizatorem Mistrzostw Polski Barista jest Apro Trade. Patronat nad zawodami objęła Speciality Coffee Association of Europe (SCAE).

Osoby zainteresowane udziałem w pokazach kawowych, powinny dokonać obowiązkowej rejestracji na targi online na stronie www.eurogastro.com.pl/rejestracja lub na miejscu. Zwiedzający, którzy zarejestrują się online, są uprawnieni do 50% zniżki na bilet wstępu na EuroGastro.

Więcej informacji www.eurogastro.com.pl

Kontakt dla prasy:
Marta Winiarska
tel. (22) 529 39 21, (22) 529 39 00/50
kom. 602 537 482

Aktualności

Podsumowanie konferencji MADE FOR Restaurant

Edycja „New Generation” 21.06.2022, Sopot 21 czerwca w hotelu Radisson Blue odbyła się konferencja hybrydowa MADE FOR Restaurant, edycja New Generation.  Podczas wydarzenia prawdziwi rewolucjoniści

Praktyki zawodowe w czasach pandemii

Projekt Erasmus+ „Śródziemnomorskie doświadczenia zawodowe” w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Po wszelkich pandemicznych przeciwnościach, szczęśliwie udało się zrealizować trwające miesiąc praktyki zawodowe w ramach projektu Erasmus+

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron