20 października podczas Gali POLAND 10O BEST RESTAURANTS AWARDS 2017 w Pałacu Sobańskich w Warszawie poznamy najlepszą restaurację w Polsce w 2017 roku.
Konkurs i zarazem przewodnik po najlepszych restauracjach w Polsce to prestiżowy, pierwszy i jedyny w skali kraju projekt o takim zasięgu i formule. Restauracje są bowiem w głównej mierze oceniane przez konsumentów dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Na ocenę i końcowy wynik składają się: ocena restauracji przeprowadzona przez ankieterów wśród klientów odwiedzających daną restaurację oraz ocena poprzez stronę internetową Akcji, głosowanie SMS, głosowanie poprzez Facebook oraz ocena inspektorów przeprowadzona podczas badania Mystery Shopping.
Do VII edycji Poland 100 Best Restaurants otrzymaliśmy 1395 nominacji. 100 najlepszych restauracji z największą ilością pozytywnych ocen znalazło się na liście Poland 100 Best Restaurants 2017 i zostanie umieszczonych w tegorocznym wydaniu przewodnika, którego premiera nastąpi podczas Gali.
Oficjalne wręczenie nagród POLAND 100 BEST RESTAURANTS 2017 odbędzie się podczas Gali kończącej VII edycję Akcji. Nagrody będą przyznawane w KATEGORII NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE oraz NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE w czterech grupach : AWARD OF EXCELLENCE – jeden widelec, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 2 widelce, GRAND AWARD – 3 widelce oraz GRAND AWARD – 3 widelce PLUS. Miejsce restauracji w grupie ustalane jest na zasadzie – 75% oceny konsumentów – ankiety, głosowania, 25% oceny inspektorów.
Przyznane zostaną również nagrody specjalne m.in. w kategoriach – Szef Kuchni Roku, Osobowość Kulinarna Roku, Telewizyjny Program Kulinarny Roku, Wydawnictwo Kulinarne Roku, Blog Kulinarny Roku.
Najlepszą restauracją w Polsce w 2016 została RESTAURACJA AMBER ROOM z Warszawy a najlepszą karczmą w Polsce został Cichy Kącik z Krynicy – Zdrój.
VII edycja elitarnego przewodnika Poland 100 Best Restaurants ma w tym roku swój finał w Warszawie. W sali kryształowej Pałacu Sobańskich odbywały się huczne bale przedwojennej Warszawy. Swój obecny kształt Pałac zawdzięcza hrabinie Emilii z Łubieńskich Sobańskiej, która postanowiła przebudować renesansową willę według projektu Leonarda Marconiego w 1876 roku. Od 2009 roku w Pałacu mieści się restauracja Amber Room – najlepsza restauracja w Polsce 2016 roku.
Dotychczasowi laureaci:
NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE
2016 – AMBER ROOM – WARSZAWA
2015 – RESTAURACJA STREFA – WARSZAWA
2014 – RESTAURACJA BELVEDERE W ŁAZIENKACH KRÓLEWSKICH – WARSZAWA
2013 – RESTAURACJA ROMANTYCZNA HOTEL SPA DR IRENA ERIS WZGÓRZA DYLEWSKIE
2012 – RESTAURACJA TAMKA 43 – WARSZAWA
2011 – RESTAURACJA BELVEDERE W ŁAZIENKACH KRÓLEWSKICH – WARSZAWA
NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE
2016 – CICHY KĄCIK – KRYNICA – ZDRÓJ
2015 – NORDOWI MOL – CELBOWO
2014 – CICHY KĄCIK – KRYNICA – ZDRÓJ
2013 – CICHY KĄCIK – KRYNICA – ZDRÓJ
2012 – CICHY KĄCIK – KRYNICA – ZDRÓJ
2011 – CICHY KĄCIK – KRYNICA – ZDRÓJ
NAGRODY SPECJALNE
SZEF KUCHNI ROKU
2016 – Robert Skubisz – Restauracja AmberRoom Warszawa
2015 – Jarosław Walczyk – Restauracja Strefa
2014 – Adam Komar – Restauracja Belvedere w Łazienkach Królewskich
2013 – Bartosz Budnik – Restauracja Romantyczna Hotel Spa Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie
OSOBOWOŚC KULINARNA
2016 – Jarosław Walczyk
2015 – Karol Okrasa
2014 – Kurt Scheller
2013 – Robert Sowa
SZEF KUCHNI JUTRA
2016 – Marcin Przybysz
2015 – Tomasz Milewski
KUCHARZ ODKRYCIE ROKU
2016 – Tomasz Purol
2015 – Patryk Dziamski
KUCHARZ MŁODY TALENT
2016 – Dawid Szkudlarek
2015 – Krzysztof Bielawski
NAJLEPSZE TASTING MENU
2016 – Robert Skubisz – Restauracja Amber Room – Warszawa
2015 – Martin Gimenez Castro – Restauracja Salto – Warszawa
2014 – Rafał Wałęsa – Restauracja Sztuczka – Gdynia
KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE
2016 – Michał Kuter
2015 – Grzegorz Labuda
2014 – Joseph Seeletso
2013 – Jarosław Walczyk
KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ
2016 – Adam Chrząstowski
2015 – Magda Gessler
2014 – Jarosław Walczyk
2013 – Karol Okrasa
PROMOCJA POLSKIEJ KUCHNI NA ŚWIECIE
2016 – Marek Widomski
2015 – Arkadiusz Zuchmański
2014 – Wojciech Modest Amaro
2013 – Justyna Zdunek
IMPREZA KULINARNA ROKU
2016 – Konkurs Roberta Sowy Kulinarny Talent
2015 – L’ART DE LA CUISINE MARTELL – Zamek Ryn
KULINARNY BLOG ROKU
2016 – Minta Eats – Małgosia Minta
2015 – WEGAN NERD
NAJLEPSZY TELEWIZYJNY PROGRAM KULINARNY
2016 – EWA GOTUJE – Polsat Ewa Wachowicz
2015 – OKRASA ŁAMIE PRZEPISY
2014 – TOP CHEF – TELEWIZJA POLSAT Sp. z o.o.
2013 – Makłowicz w podróży – TELEWIZJA POLSKA S.A.
KSIĄŻKA KUCHARSKA ROKU
2016 – Robert Sowa – „KROK PO KROKU z Robertem Sową”
2014 – APETYT NA POLSKĘ
DEBIUT ROKU
2016 – RAGU Pracownia Makaronu – Wrocław / Joseph’s Bistro & Wine – Warszawa
2015 – Restauracja KREW & WODA – Gdynia
2014 – Restauracja Salto – Warszawa
2013 – Restauracja Szeroka № 9 – Toruń
GRAND PRIX NAJLEPSZA KARTA WIN
2016 – Restauracja Refektarz Hotel Zamek Ryn
2015 – Wodna Wieża Restauracja Steampunk
PARTNERZY GALI POLAND 100 BEST RESTAURANTS 2017
KRUSZWICA S.A.
BIZERBA POLSKA
AMBER ROOM
WINNE POLA
HOPKINS
AMBASADOR