Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Finaliści konkursu „Arte Culinaria Italiana”              

11 marca w  Green Mountain Hotel ***** w Karpaczu odbędzie się włoskie wydarzenie kulinarne – XVI edycja konkursu „Arte Culinaria Italiana”. To impreza cykliczna, odbywająca się od 2001 roku w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce. Znamy już listę finalistów.

Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniać będzie profesjonalne i wymagające grono jurorów. Jurorzy będą oceniali dwa dania konkursowe: pierwsze danie z obowiązkowym użyciem makaronu lub ravioli marki Perino i dowolnych składników oraz drugie danie mięsne z obowiązkowym użyciem rostbef bez kości SNS marki Sokołów i dowolnych składników.

W gronie jurorów profesjonalnych degustacyjnych zasiądą: Krzysztof Szulborski przewodniczący jury, Kurt Scheller, Robert Sowa, Andrzej Polan, Teofilos Vafidis, Marcin Budynek, Janusz Profus, Piotr Soboń, Piotr Sabala, Rafał Zaręba i Krzysztof Gawlik. W jury profesjonalnym technicznym znaleźli się: Cezary Powała, Jakub Steuermark, Mariusz Nowicki i Andrzej Ławniczak. Koordynatorami konkursu są szefowie kuchni: Kamil Prusicki, Marcin Piotrowicz, Sebastian Ołubek i Robert Kopacz.

Przypomnijmy, że autorem i pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo – najbardziej znany włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce.
Do tegorocznej edycji konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 18 ekip z całej Polski, spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 ekip:

  1. Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel – Niemcza
    Dmytro Ostapyshen, Bartłomiej Błaszczyk
  2. Restauracja Dziurka od klucza – Warszawa
    Wojciech Kapusta, Yourii Haliak
  3. Hotel Restauracja Adria – Ruda Śląska
    Grzegorz Spyra, Łukasz Smela
  4. Restauracja Dwór Liczyrzepy – Karpacz
    Marcin Kosmala, Bartosz Rybiałek
  5. Restauracja Lemon – Gródek nad Dunajcem
    Dominik Jeleński, Wojciech Bąba
  6. Restauracja Loft – Gostyń
    Artur Mendyka, Weronika Dulas
  7. Restauracja Mamma Mia – Karpacz
    Paweł Kucharski, Kamil Kowal
  8. Mixtrura by Roman Serdiuk – Poznań
    Roman Serdiuk, Ihor Skibin
  9. Restauracja Miodowa – Dzierżoniów
    Maksym Trushkin, Emil Buszyński
  10. Fabryka Wełny Hotel &SPA – Pabianice
    Michał Bielecki, Piotr Szaliński
  11. Basico- Restauracja Scena Cegielnia – Radzymin
    Jakub Zięba, Marcin Oleksiak
  12. Zmyślona Centrum Trzy Jeziora – Wieleń Zaobrzański
    Konrad Kistela, Mukesh Singh.

Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się również konkurs dla Gwiazd – znanych postaci telewizyjnych. Tym razem Gwiazdy zmierzą się z przygotowaniem autorskiego dania z makaronu lub ravioli Perino z obowiązkowym użyciem do niego polędwiczki wieprzowej Sokołów oraz wybranych składników. Zobaczymy w akcji m.in.: Izabelę Trojanowską, Jacka Kopczyńskiego, Zygmunta Chajzera, Sebastiana Wątrobę, Tomasza Kozłowicza, Agatę Rudnicką, Agnieszkę Dziekan i Antka Smykiewicza.

Gwiazdy będą oceniane przez jurorów degustacyjnych VIP: V-ce burmistrza miasta Karpacz, Prezesa Górskich Resortów, Prezesów Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego i Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej oraz przedstawicieli sponsora strategicznego marki Makro oraz sponsorów głównych: Fine Dine, Sokołów i Perino. Przewodniczącym jury VIP został szef kuchni Michał Węcławek, a jurorami technicznymi VIP zostali Dariusz Ratuszniak, Michał Pomaski i Wiesław Bober.
Konkurs poprowadzi Robert Bochenko, a Galę Zwycięzców Zygmunt Chajzer.

W imieniu organizatorów serdecznie zapraszamy wszystkich sympatyków konkursu w dniu 11 marca w godzinach 10.00-15.00 do odwiedzenia  Green Mountain Hotel ***** w Karpaczu i zobaczenia na żywo jak rywalizują uczestnicy konkursu oraz na ciekawe prezentacje sponsorskie.

Współorganizator konkursu:  Green Mountain Hotel ***** w Karpaczu.
Patronat honorowy: Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego, Izba Gospodarczej Gastronomii Polskiej.

Patronat merytoryczny: Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Polska Akademia Sztuki Kulinarnej i Greckie Stowarzyszenie Kucharzy Poland Branch Office.
„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

Aktualności

GELATO FESTIVAL WORLD MASTERS

Gelato Festival to seria międzynarodowych wydarzeń poświęconych sztuce tworzenia rzemieślniczych lodów, które rozpoczęły się we Włoszech i z biegiem lat przerodziły się w globalny festiwal.

Nagrody AIG Prix i AIX Coquinaria

10 października w Hotelu H15 Boutique w Warszawie odbyła się uroczysta ceremonia wręczenia nagród AIG Prix oraz Ars Coquinaria. Wśród gości znaleźli się m. in.

Przegląd Gastronomiczny 5/2024

Nowy numer „PG” 5/2024 Opłaty abonamentowe i standardy ochrony małoletnich – Adrianna Lotolc    2 Czy AI nadaje się na dietetyka?    4 Jedzenie emocjonalne – jak

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron