Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Finaliści konkursu „Arte Culinaria Italiana”              

11 marca w  Green Mountain Hotel ***** w Karpaczu odbędzie się włoskie wydarzenie kulinarne – XVI edycja konkursu „Arte Culinaria Italiana”. To impreza cykliczna, odbywająca się od 2001 roku w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce. Znamy już listę finalistów.

Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniać będzie profesjonalne i wymagające grono jurorów. Jurorzy będą oceniali dwa dania konkursowe: pierwsze danie z obowiązkowym użyciem makaronu lub ravioli marki Perino i dowolnych składników oraz drugie danie mięsne z obowiązkowym użyciem rostbef bez kości SNS marki Sokołów i dowolnych składników.

W gronie jurorów profesjonalnych degustacyjnych zasiądą: Krzysztof Szulborski przewodniczący jury, Kurt Scheller, Robert Sowa, Andrzej Polan, Teofilos Vafidis, Marcin Budynek, Janusz Profus, Piotr Soboń, Piotr Sabala, Rafał Zaręba i Krzysztof Gawlik. W jury profesjonalnym technicznym znaleźli się: Cezary Powała, Jakub Steuermark, Mariusz Nowicki i Andrzej Ławniczak. Koordynatorami konkursu są szefowie kuchni: Kamil Prusicki, Marcin Piotrowicz, Sebastian Ołubek i Robert Kopacz.

Przypomnijmy, że autorem i pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo – najbardziej znany włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce.
Do tegorocznej edycji konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 18 ekip z całej Polski, spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 ekip:

  1. Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel – Niemcza
    Dmytro Ostapyshen, Bartłomiej Błaszczyk
  2. Restauracja Dziurka od klucza – Warszawa
    Wojciech Kapusta, Yourii Haliak
  3. Hotel Restauracja Adria – Ruda Śląska
    Grzegorz Spyra, Łukasz Smela
  4. Restauracja Dwór Liczyrzepy – Karpacz
    Marcin Kosmala, Bartosz Rybiałek
  5. Restauracja Lemon – Gródek nad Dunajcem
    Dominik Jeleński, Wojciech Bąba
  6. Restauracja Loft – Gostyń
    Artur Mendyka, Weronika Dulas
  7. Restauracja Mamma Mia – Karpacz
    Paweł Kucharski, Kamil Kowal
  8. Mixtrura by Roman Serdiuk – Poznań
    Roman Serdiuk, Ihor Skibin
  9. Restauracja Miodowa – Dzierżoniów
    Maksym Trushkin, Emil Buszyński
  10. Fabryka Wełny Hotel &SPA – Pabianice
    Michał Bielecki, Piotr Szaliński
  11. Basico- Restauracja Scena Cegielnia – Radzymin
    Jakub Zięba, Marcin Oleksiak
  12. Zmyślona Centrum Trzy Jeziora – Wieleń Zaobrzański
    Konrad Kistela, Mukesh Singh.

Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się również konkurs dla Gwiazd – znanych postaci telewizyjnych. Tym razem Gwiazdy zmierzą się z przygotowaniem autorskiego dania z makaronu lub ravioli Perino z obowiązkowym użyciem do niego polędwiczki wieprzowej Sokołów oraz wybranych składników. Zobaczymy w akcji m.in.: Izabelę Trojanowską, Jacka Kopczyńskiego, Zygmunta Chajzera, Sebastiana Wątrobę, Tomasza Kozłowicza, Agatę Rudnicką, Agnieszkę Dziekan i Antka Smykiewicza.

Gwiazdy będą oceniane przez jurorów degustacyjnych VIP: V-ce burmistrza miasta Karpacz, Prezesa Górskich Resortów, Prezesów Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego i Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej oraz przedstawicieli sponsora strategicznego marki Makro oraz sponsorów głównych: Fine Dine, Sokołów i Perino. Przewodniczącym jury VIP został szef kuchni Michał Węcławek, a jurorami technicznymi VIP zostali Dariusz Ratuszniak, Michał Pomaski i Wiesław Bober.
Konkurs poprowadzi Robert Bochenko, a Galę Zwycięzców Zygmunt Chajzer.

W imieniu organizatorów serdecznie zapraszamy wszystkich sympatyków konkursu w dniu 11 marca w godzinach 10.00-15.00 do odwiedzenia  Green Mountain Hotel ***** w Karpaczu i zobaczenia na żywo jak rywalizują uczestnicy konkursu oraz na ciekawe prezentacje sponsorskie.

Współorganizator konkursu:  Green Mountain Hotel ***** w Karpaczu.
Patronat honorowy: Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego, Izba Gospodarczej Gastronomii Polskiej.

Patronat merytoryczny: Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Polska Akademia Sztuki Kulinarnej i Greckie Stowarzyszenie Kucharzy Poland Branch Office.
„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

Aktualności

Konferencja MADE FOR Restaurant, New Rules

23 kwietnia 2024 Miejsce: Novotel Centrum Warszawa Tego dnia w gronie ponad 600 liderów  czołowych restauratorów i ich pracowników – skonstruujemy prototyp innowacyjnej restauracji 2024;

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron