Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Food Design Expo

Studenci kierunku Food Design na Akademii Sztuk Pięknych w Łodzi zapraszają na wystawę Food Design Expo, która odbędzie się 4 czerwca w Browarze Mieszczańskim we Wrocławiu. Wystawa będzie częścią znanego i lubianego festiwalu „Europa na widelcu”, który w tym roku, między 31 maja a 4 czerwca, będzie miał już swoją 9 edycję!

Studia Food Design odpowiadają na potrzebę innowacji w szeroko rozumianej branży gastronomicznej. Łącząc ze sobą kulinaria, sztukę, design, fotografię i przedsiębiorczość są niepowtarzalną ofertą dla kucharzy, managerów restauracji, pasjonatów jedzenia i gotowania, czy też tych, którzy w jakikolwiek sposób chcieliby związać swoją przyszłość z tą branżą. Food Design Expo jest więc zwieńczeniem rocznej pracy studentów tego kierunku, którzy przez ten czas mieli okazję rozwijać swoje umiejętności, ale także pasje i zainteresowania wokół nowatorskich pomysłów.

Odwiedzający wystawę będą mieli szansę obejrzeć prace dyplomowe 10 grup. Zaskakujące ekspozycje, zdjęcia, nowatorskie produkty i usługi, to często solidne podstawy kulinarnych biznesów, które już wkrótce mogą zagościć na kulinarnym rynku. Koncept marki łączącej w sobie cechy firmy cateringowej, dietetycznej i warsztatowej, połączenie spa z wykwintną i zdrową restauracją, pomysł na smaczne torty bez cukru, projekt lokalu z kuchnią autorską zupy Pho, pyszne napoje ziołowe, tajemnicze trunki herbaciane Kombucha, delikatne kwiatowe galaretki, zdrowe pasty kanapkowe, nowoczesne i piękne ceraty, a nawet apetyczne śmieci to motywy przewodnie prezentowanych prac.

Ponadto, uczestnicy wystawy będą mogli wziąć udział w bezpłatnych warsztatach kulinarnych. W tym roku motywem przewodnim warsztatów jest ziemniak. To znane wszystkim warzywo zabierze nas w ciekawą podróż po Europie. Gotujący poznają narodowe potrawy ziemniaczane Włoch, Portugalii, Hiszpanii, Anglii, Irlandii, Czech, a nawet Polski – kochany przez wszystkich ziemniak z kwaśnym mlekiem w nowoczesnej odsłonie zaskoczył już nawet najsurowszych krytyków kulinarnych!

Wśród przejętych studentów, będzie można spotkać także Piotra Bikonta, Roberta Makłowicza oraz innych wykładowców kierunku. Wystawa prac dyplomowych odbędzie się w sali Nowej (11.00 -17:30), a Warsztaty ziemniaczane w sali Klubowej, start co godzinę od 11:00. Zapisy na poszczególne warsztaty odbywać się będą w dniu warsztatów na miejscu wydarzenia.

Więcej informacji o poszczególnych osobach i ekspozycjach można znaleźć na profilu fb wydarzenia: Wystawa Dyplomowa FOOD DESIGN 2017

Serdecznie zapraszamy! 

Aktualności

Podsumowanie konferencji MADE FOR Restaurant

Edycja „New Generation” 21.06.2022, Sopot 21 czerwca w hotelu Radisson Blue odbyła się konferencja hybrydowa MADE FOR Restaurant, edycja New Generation.  Podczas wydarzenia prawdziwi rewolucjoniści

Praktyki zawodowe w czasach pandemii

Projekt Erasmus+ „Śródziemnomorskie doświadczenia zawodowe” w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Po wszelkich pandemicznych przeciwnościach, szczęśliwie udało się zrealizować trwające miesiąc praktyki zawodowe w ramach projektu Erasmus+

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron