Przejdź do treści
Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Gabriela Ziółkowska laureatką Mistrzostw Polski Młodych Sommelierów Chaîne des Rôtisseurs 2025

16 czerwca w podkrakowskim Dworze Sieraków upłynął pod znakiem wina. Właśnie w Sierakowie odbył się krajowy etap III Mistrzostw Polski Młodych Sommelierów Chaîne des Rôtisseurs 2025. To  bardzo nietypowy konkurs, bo skierowany do osób w wieku 21-28 lat, czyli dopiero zaczynających karierę sommeliera. Nie trzeba było mieć bogatego doświadczenia czy należeć do branżowego stowarzyszenia. Liczyła się wiedza, motywacja i znajomość języka angielskiego. Kandydatami mogli być nie tylko młodzi sommelierzy, ale i kelnerzy, barmani, osoby, które wiążą swoją przyszłość z gastronomią i którym zależy na zdobyciu atrakcyjnego zawodu, jakim jest bycie sommelierem. 

 W mistrzostwach wzięło udział 9 osób z całej Polski. Ich zmagania obserwowała 3-osobowa komisja: Łukasz Górski (sędzia główny konkursu, zwycięzca Chaîne des Rôtisseurs w roku 2023) oraz Ewa i Wojciech Starzyccy (edukatorzy winiarscy, sędziowie wielu konkursów winiarskich, przedstawiciele Stowarzyszenia Sommelierów Polskich).

Łukasz Górski podkreśla wyraźny wzrost poziomu konkursu, co napawa dużym optymizmem. Uczestnicy musieli rozwiązać test teoretyczny, dokonać degustacji trzech białych win w ciemno, identyfikacji alkoholi mocnych oraz stworzyć pełen, organoleptyczny opis wina czerwonego. Część praktyczna to serwis aperitif – goście zamówili butelkę wina musującego oraz koktajl, a także serwis wina czerwonego z dekantacją.

O ile różnica między 3. i 2. miejscem była minimalna, to laureatka zdeklasowała konkurencję. Najlepsza okazała się 25-letnia Gabriela Ziółkowska, absolwentka Winogrodnictwa i Enologii na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie, a od niedawna junior sommelierką w luksusowej, wyróżnionej dwiema gwiazdkami Michelin, krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881. Jej przygoda z winem zaczęła się kilka lat temu, gdy zaczęła pracować w gastronomii.

 Było dużo stresu, dużo emocji, a wcześniej kilka tygodni przygotowań – relacjonuje Gabriela Ziółkowska. Oczywiście miałam nadzieję na dobry wynik, ale zwycięstwo było zaskoczeniem, bo to zawód zdominowany przez mężczyzn. Chciałabym pokazać innym kobietom, że to może być także droga dla nich. Życzyłabym sobie wytrwałości, skrupulatności i konsekwencji w tym, co się robi. Zależy mi, aby cały czas iść do przodu i się rozwijać – mówi laureatka.

Tytuł wicemistrza Polski i srebrny medal otrzymał Maksymilian Woźnicki z warszawskiej restauracji Nolita, a miejsce trzecie zajął Mateusz Sabała ze stołecznej restauracji Dialog.

Instytucją gwarantującą najwyższy prestiż i jakość konkursu jest jej główny organizator – założone w 1950 r. w Paryżu międzynarodowe stowarzyszenie gastronomiczne Chaîne des Rôtisseurs, zrzeszające prawie 21 tys. członków, obecne w 75 krajach. Do organizacji należą hotelarze, restauratorzy, szefowie kuchni, publicyści, managerowie, sommelierzy oraz miłośnicy kultury kulinarnej z całego świata. Stowarzyszenie bazuje na historycznej tradycji Francuskiego Królewskiego Cechu Kucharzy powstałego w 1248 r., za czasów króla Ludwika IX. Jego działalność w Polsce oficjalnie wspiera Ambasador Francji. Polskim oddziałem kieruje Michel Marbot – Bailli Délégué, Sekretarz Generalny Francuskich Doradców Handlu Zagranicznego w Polsce, Iwona Niemczewska – Conseiller Culinaire oraz Paweł Gąsiorek – Échanson.

Jednym z celów organizacji  jest zapewnienie pomocy, zachęty i wsparcia młodym profesjonalistom, którzy mają potencjał, aby stać się zawodowymi  sommelierami.

Cieszę się,  że mamy krajowego mistrza młodych sommelierów Anno Domini 2025! Gabriela Ziółkowska pojedzie jesienią do Genewy i zawalczy o złoto dla Polski. Ma duże szanse na sukces. Wiele zyskali też pozostali uczestnicy imprezy. Każdy start w zawodach przynosi bezcenne doświadczenie, które potem przekłada się na pracę zawodową i karierę. I to jest główny cel imprezy wymyślonej przez Chaîne des Rôttiseurs, a wspartej u nas przez Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Dziękuję zarządowi i członkom tej organizacji  za partnerstwo i sponsoring. Dziękuję również za życzliwość Stowarzyszeniu Sommelierów Polskich. Mam nadzieję, że  w roku 2026 wspólnie osiągniemy jeszcze więcej – mówi Paweł Gąsiorek, organizator wydarzenia.

Po raz kolejny patronat nas konkursem sprawował Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. To największa w kraju organizacja skupiająca podmioty branży winiarskiej, zrzeszająca 17 firm: czołowych producentów, importerów oraz dystrybutorów win, miodów pitnych oraz napojów winiarskich.

Warto wspomnieć, że chociaż polska edycja konkursu odbywa się dopiero po raz trzeci, mamy już na koncie dwa znakomite zwycięstwa na szczeblu międzynarodowym.

W 2017 r. w mistrzostwach zwyciężył Polak – Piotr Pietras MS (co prawda reprezentował Wielką Brytanię, bo o barwach, pod którymi się występuje decyduje miejsce zatrudnienia, a nie obywatelstwo), a dwa lata temu – Łukasz Górski. Czy dołączy do nich Gabriela Ziółkowska? To okaże się już 10 września br. podczas światowego finału konkursu w Genewie.  

(ZP Polska Rada Winiarstwa)

Fot. Tomasz Gotfryd

Aktualności

XII Konkurs Polskich Win w Jaśle

Za nami kolejny Konkurs Polskich Win w Jaśle, jeden z najstarszych i najbardziej prestiżowych konkursów winiarskich w naszym kraju. Jest on organizowany wspólnie przez Jasielskie

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron