Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Gęsina nie tylko na św. Marcina

Lista uczestników zakwalifikowanych do II edycji konkursu „Gęsina nie tylko na św. Marcina ‘’

1. Damian Broda, Sebastian Guziur          –  Holiday Inn – Dąbrowa Górnicza

2. Kamil Skrok, Jakub Włodarczyk    –  Restauracja Filharmonia Smaku – Łódź

3. Dawid  Pluta, Jędrzej Lewandowski                 – Zielona Górka – Pabianice

4. Bartłomiej  Kornacki, Przemysław Gościniak   – Hotel Centrum Sosnowiec

                                                                                         Restauracja Warszawska

5. Adam Kowalski, Jarosław Komala               – Hotel Jan Sander w Rąbieniu

6. Łukasz Grabowski, Mariusz Roch        – Restauracja Symfonia Smaku Gliwice

7. Sebastian Stellwag, Martyna Rusin          – Zielnik Bistro – Katowice

8. Urszula Ruszewska, Edyta Gulan            – Kredens Smaków Suwałki

9. Przemysław Staniek, Dominik Łukasiewicz – Restauracja Młyńska Koszalin

10. Jakub Botta, Artur Sulkowski    – Restauracja Inny Wymiar – Warszawa

11. Aneta Wiśniewska, Tomasz Moszyński – Hotel Tobaco, Łódź

12. Marcin Molik, Patryk Robak –  Restauracja Drukarnia – Warszawa

…………………………………………………………………………………………………………………………..

Ekipa rezerwowa:

1. Dawid Babiński, Mateusz Kruszewski – Hotel Ibis – Grudziądz

Serdecznie zapraszamy do udziału w II edycji konkursu kulinarnego „Gęsina nie tylko na św. Marcina‘’ , który odbędzie się 19 sierpnia 2017 roku w Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach.

Pomysłodawcą  i organizatorem konkursu jest Wiesław Bober oraz Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach ul. Zamkowa 2.

Patronat merytoryczny objął Klub Szefów Kuchni, Stowarzyszenie  EURO Toques, Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”.

W konkursie będą uczestniczyć ekipy 2-osobowe mające do dyspozycji 4 stanowiska kuchenne.

Każda ekipa będzie miała do przygotowania 9 porcji dania. Jedna porcja trafia na stół ekspozycyjny, a pozostałe do jury degustacyjnego i technicznego.

Celem konkursu jest promocja kucharzy, pokazanie ich umiejętności i wysokiej wiedzy zawodowej oraz promocja produktu – gęsiny.

Odbędzie się prezentacja na temat gęsiny „Wartość żywieniowa gęsiny”, którą poprowadzi Katarzyna Szatkowska, dietetyk i specjalista ds. prawa żywnościowego.

Ekipy startujące będą zakwaterowane w Hotelu Piemont u J. Kilińskiego 25 (odległość  300 m od Hotelu Fabryka Wełny).

Odprawa uczestników konkursu z jury odbędzie się 18 sierpnia o godz. 19.00

Sala D I piętro.

Sobota – Rozpoczęcie konkursu kulinarnego – godz. 10.00 – restauracja Przędzalnia.

I tura   –  godz.  10.00-11.40

II tura  – godz.   11.40-13.20

III tura – godz. 13.20-15.00

Wyniki prac oceniać będzie jury profesjonalne, składające się z 8 ekspertów gastronomicznych pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego.

Skład jury degustacyjnego:

  1. Jerzy Pasikowski    – Przewodniczący jury – Mistrz Kuchni polskiej
  2. Giancarlo Russo      – Mistrz Kuchni włoskiej
  3. C-Michael Labarre    – Mistrz Kuchni francuskiej
  4. Robert Sowa            – Mistrz Kuchni, restaurator
  5. Jean Bos                   – Mistrz Kuchni molekularnej
  6. Kurt Scheller            – Mistrz Kucharski
  7. Theofilos Vafidis     – Gastronom, osobowość telewizyjna

Skład jury technicznego:

  1. Tomasz Purol            – uczestnik programu TOP Szef Polska, Szef Kuchni
  2. Patryk Dziamski        – uczestnik programu TOP Szef Polska, Szef Kuchni
  3. Tomasz Szymański   – Konsultant ds. Gastronomii Iglotex

Juror Supervisor –  Daniel Twardo –  Mistrz Kuchni

Przewidywane nagrody: I , II , III miejsce

– Statuetka

– Puchar

– Dyplom

– nagrody od sponsorów

– nagroda niespodzianka

18 sierpnia 2017 r. wieczór uświetni występ Monik Kuszyńskiej, polskiej piosenkarki i autorki tekstów, reprezentantki podczas 60. Konkursu Eurowizji w 2015 r. oraz  Big Band Fabryka Wełny – orkiestra jazzowa. Będziemy mogli posłuchać w ich wykonaniu muzyki „złotej ery jazzu”. W skład zespołu wchodzą znani muzycy z Łodzi oraz Kuba Raczyński.

Konkurs Kulinarny poprowadzi Adam Gessler, restaurator, autor książki kulinarnej „Smaki na 52 tygodnie” wspólnie z Arturem Mrozem, znanym kucharzem,  gospodarzem  kulinarnego programu TVP1 „Polski grill‘’.

Uroczystą galę 19 sierpnia poprowadzi Anna Popek jedna z najbardziej znanych dziennikarek w Polsce.

Obsługa artystyczno-muzyczna wieczoru będzie należała do zespołu Capri New Beat.

Ogłoszenie wyników konkursu nastąpi podczas uroczystej gali

19 sierpnia 2017 r. o godz. 19.00, I piętro.

Sponsorzy Konkursu:

Krajowa Rada Drobiarstwa, Zakłady Mięsne PAMSO, Bonduelle Polska S.A,

Unilever FoodService, Zakłady Mięsne ZYGA, IGLOTEX, Partner Center, DEBIC, Master Martini Polska Sp. z o.o., BUKAT Hurtownia Warzyw i Owoców, Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu, De Care Przysmaki Świata oraz Bonne Maman, OERLEMANS Foods Polska, FARUTEX, Inter Europol Piekarnia Szwajcarska, ECOLAB, FUSION GUSTO Polska, AVIKO, Gastro Magic Service, Zakład Mięsny GROT, Fabryka Porcelany Ćmielów AS, CID LINES Sprzedaż i Dystrybucja Chemii, ORSO Pracownia Rzeźbiarska.

Główny Partner Merytoryczny konkursu: Krajowa Rada Drobiarstwa.

Patronat medialny:

Poradnik Handlowca, Przegląd Gastronomiczny, Hotelarz, Szef Kuchni, Kuchnia+, Restauracja, Papaja.pl, NewGastro.pl, Gastrona.pl, Kucharze – serwis.pl, Życie Pabianic, Epainfo, Agro Pasja, Łódzka Gazeta Wyborcza.

Ekipy będą miały do dyspozycji stanowiska wyposażone w profesjonalny sprzęt kuchenny  przez sponsora  strategicznego Gastro  Magic Service Wypożyczalnia Gastronomiczna: zlewozmywak wraz ze stołem odstawczym, stół roboczy, płyty indukcyjne, piec konwekcyjno-parowy oraz stanowisko techniczno-sprzętowe: cyrkulator sous-vide z wanną, pakowarka próżniowa, stół grzewczy z nadstawką grzewczą.

Patronat merytoryczny nad konkursem objęli: Klub Szefów Kuchni, Euro Toques, Doceń Polskie.

Aktualności

Podsumowanie konferencji MADE FOR Restaurant

Edycja „New Generation” 21.06.2022, Sopot 21 czerwca w hotelu Radisson Blue odbyła się konferencja hybrydowa MADE FOR Restaurant, edycja New Generation.  Podczas wydarzenia prawdziwi rewolucjoniści

Praktyki zawodowe w czasach pandemii

Projekt Erasmus+ „Śródziemnomorskie doświadczenia zawodowe” w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Po wszelkich pandemicznych przeciwnościach, szczęśliwie udało się zrealizować trwające miesiąc praktyki zawodowe w ramach projektu Erasmus+

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron