Już po raz drugi, w Sromowcach Niżnych przepięknej u podnóża Trzech Koron odbył sięFestiwal Kulinarny „Smak Pstrąga w Pieninach”. Organizatorami imprezy w byli: Gastro-pack, Polskie Stowarzyszenie Flisaków Pienińskich na Dunajcu, hotel ,,Nad Przełomem”. Patronat honorowy nad imprezą objęli natomiast: Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Krakowska Kongregacja Kupiecka, Małopolska Organizacja Turystyczna, Wójt Gminy Czorsztyn.
Podczas festiwalu odbyły się dwa konkursy kulinarne. W pierwszym – dla uczniów szkół gastronomicznych – udział wzięło aż 12 szkół. W drugim konkursie w szranki stanęło 11 profesjonalnych kucharzy.
Wszyscy zawodnicy musieli – zgodnie z tytułem imprezy – przygotować ciepłą lub zimną przystawkę z pstrąga. Nad przebiegiem konkursu czuwały dwie komisje: Jury Techniczne oraz Jury Degustacyjne. Festiwal prowadzili Robert Karpowicza (RMF MAXXX) i Marcin Polus (prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników).
A oto laureaci kulinarnych zmagań.
Szkoły gastronomiczne:
- miejsce –Tomasz Mierzwa, Zespół Szkół Gastronomicznych nr. 1 z Krakowa
- miejsce – Michał Wester, Zespół Szkół nr 9 z Wrocławia
- miejsce – Martyna Osłowska, Zespół Szkół nr 9 z Wrocławia
Profesjonaliści:
- miejsce – Sebastian Schrom, restauracja La Rossa, Oświęcim
- miejsce – Szymon Przystupa, restauracja Malinowy Dwór,
- miejsce – Jacek Kukuełka, restauracja Kawaleria, Kraków
Wyróżnienie:
- Darek Burda, restauracja Wesele, Kraków
Festiwal w Sromowcach obfitował w wiele dodatkowych atrakcji, takich jak: pokaz kuchni molekularnej w wykonaniu Łukasza Konika, degustacja piwa klasztornego od Cystersów w Szczyżycu, degustacja kawy firmy Commercio Polska czy degustacja potraw przygotowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich.
Na koniec Stowarzyszenie zaprosiło wszystkich na gotowanie zupy rybnej z pstrąga, wyłowionego prosto z Dunajca. Zupa przygotowywana była w wielkim kotle, nad ogniskiem i mieszana oryginalnym wiosłem flisackim.