Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Gotowanie w Pieninach

Już po raz drugi, w Sromowcach Niżnych przepięknej u podnóża Trzech Koron odbył sięFestiwal Kulinarny „Smak Pstrąga w Pieninach”. Organizatorami imprezy w byli: Gastro-pack, Polskie Stowarzyszenie Flisaków Pienińskich na Dunajcu, hotel ,,Nad Przełomem”. Patronat honorowy nad imprezą objęli natomiast: Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Krakowska Kongregacja Kupiecka, Małopolska Organizacja Turystyczna, Wójt Gminy Czorsztyn.
Podczas  festiwalu odbyły się dwa konkursy kulinarne. W pierwszym – dla uczniów szkół gastronomicznych – udział wzięło aż 12 szkół. W drugim konkursie w szranki stanęło 11 profesjonalnych kucharzy.
Wszyscy zawodnicy musieli – zgodnie z tytułem imprezy – przygotować ciepłą lub zimną przystawkę z pstrąga. Nad przebiegiem konkursu czuwały dwie komisje: Jury Techniczne oraz Jury Degustacyjne. Festiwal prowadzili Robert Karpowicza (RMF MAXXX) i Marcin Polus (prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników).
A oto laureaci kulinarnych zmagań.

Szkoły gastronomiczne:

  1. miejsce –Tomasz Mierzwa, Zespół Szkół Gastronomicznych nr. 1 z Krakowa
  2. miejsce – Michał Wester,  Zespół Szkół nr 9 z Wrocławia
  3. miejsceMartyna Osłowska, Zespół Szkół nr 9 z Wrocławia

Profesjonaliści:

  1. miejsce – Sebastian Schrom, restauracja La Rossa, Oświęcim
  2. miejsce – Szymon Przystupa, restauracja Malinowy Dwór,
  3. miejsce – Jacek Kukuełka, restauracja Kawaleria, Kraków

Wyróżnienie:

  1. Darek Burda, restauracja Wesele, Kraków

Festiwal w Sromowcach obfitował w wiele dodatkowych atrakcji, takich jak: pokaz kuchni molekularnej w wykonaniu Łukasza Konika, degustacja piwa klasztornego od Cystersów w Szczyżycu, degustacja kawy firmy Commercio Polska czy degustacja potraw przygotowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich.
Na koniec Stowarzyszenie zaprosiło wszystkich na gotowanie zupy rybnej z pstrąga, wyłowionego prosto z Dunajca. Zupa przygotowywana była w wielkim kotle, nad ogniskiem i mieszana oryginalnym wiosłem flisackim.

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content