Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

I Ogólnopolski Konkurs „Kulinarny Rajd Mistrzów w Haston City Hotel”

Haston City Hotel we Wrocławiu po raz pierwszy podejmie się organizacji ogólnopolskiego Konkursu kulinarnego, który w swoim założeniu będzie wydarzeniem cyklicznym.

Impreza odbędzie się w dniach 8–9 listopada 2012 roku w nowopowstałym Haston City Hotel we Wrocławiu przy ul. Irysowej 1-3.

Wydarzenie to przyciągnie wielu przedstawicieli środowiska gastronomicznego i hotelarskiego z całej Polski oraz osoby z „pierwszych stron gazet”, które z pewnością przyczynią się do podniesienia prestiżu wydarzenia.

W ogólnopolskim Konkursie będzie uczestniczyło 12 ekip kucharskich składających się z szefa i pomocnika, wyłonionych na podstawie konkursu zgłoszeń. Kucharze rozpoczną swoje zmagania 9 listopada o godzinie 9.00, a zakończą około godziny 14.00. Ogłoszenie wyników i uhonorowanie zwycięzców nastąpi na wieczornej Gali o godz. 20.00. Nagrody: za zajęcie I miejsca jest 10 000 zł plus nagrody rzeczowe, za zajęcie II miejsca 7000 zł plus nagrody rzeczowe i za zajęcie III miejsca 3000 zł plus nagrody rzeczowe.
Każda ekipa w dniu Konkursu wystąpi w zmaganiach konkursowych dwa razy. Pierwszy raz o godzinie 9:00 wszystkie ekipy przystąpią do działań równocześnie i przez 10 minut luzować będą po trzy flądry (zadanie dla szefów ekip) oraz kroić prawidłowo i zgodnie ze sztuką kulinarną warzywa w julienne, brunoise, emince, macédoine, a także ziemniaki, na sposób cocottes, rissolleés (zadanie dla kucharzy pomocników). Wszystkie warzywa i ziemniaki będą wcześniej obrane i umyte.
Druga część Konkursu rozpocznie się o godzinie 10:00, a zmagania konkursowe toczyć się będą na czterech stanowiskach, zgodnie z kolejnością wylosowaną przez uczestników Konkursu w dniu 8 listopada 2012 roku (czwartek).
Każda ekipa przed rozpoczęciem pracy będzie mieć 10 min na rozłożenie drobnego sprzętu oraz produktów i zaznajomienie się z wyposażeniem dostarczonym przez organizatora.
Każda dwuosobowa ekipa uczestnicząca w Konkursie, obowiązkowo musi wykonać potrawę w formie:
PRZEKĄSKI CIEPŁEJ – z obowiązkowym użyciem fileta z łososia, małż bouchot lub hiszpańskich i szafranu (dla 8 osób) podaną wyłącznie na talerzach dostarczonych przez organizatora,
DANIA GŁÓWNEGO – z obowiązkowym użyciem górki cielęcej z kością , winogrona i mięty (dla 8 osób) podaną wyłącznie na talerzach dostarczonych przez organizatora.

Gwiazdy wieczoru to oczywiście Kucharze oraz wręczający wyróżnienia Prezydent Wrocławia- Pan Rafał Dutkiewicz, który objął Patronat Honorowy nad Konkursem. Oprawę muzyczną uświetni swoim występem Zbigniew Wodecki, wspierający wszystkie Gwiazdy na scenie.

Nad prawidłowym przebiegiem kulinarnych potyczek będzie czuwało szacowne Jury pod przewodnictwem Pana Jerzego Pasikowskiego, w skład którego wchodzić będą: Robert Sowa, Marcin Budynek, Joseph Seeletso oraz prowadzący cały konkurs Karol Okrasa. Gościem specjalnym konkursu i jurorem jednocześnie, będzie Magda Gessler.

Konkurs jest wytypowany do nominacji Kulinarnego Pucharu Polski.

Regulamin konkursu

Wszystkich zainteresowanych udziałem w konkursie prosimy o kontakt na adres: konkurs@haston.pl

Kontakt:

Tomasz Zgajewski
z-ca Dyrektora Hotelu
Haston City Hotel
51-117 Wrocław, ul. Irysowa 1-3
www.haston.pl

Tel. 0 506 006 117
E-mail: tzgajewski@haston.pl

Aktualności

Smakuj przyszłość z BCU!

Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie (BCU) to miejsce, które kształci przyszłych liderów gastronomii, stawiając na praktyczne umiejętności, które odgrywają

Przegląd Gastronomiczny 6/2024

Nowy numer „PG” 6/2024 Książeczka sanepidowska online – Adrianna Lotolc    2 Reklamowanie produktów w sieci? To nie takie proste! – Edyta Oleszczuk-Romańska    4 Firmy gastronomiczne

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron