Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Gotuj lokalnie

LOGO gotuj lokalnie
Projekt „Gotuj lokalnie” realizowany jest przez Fundację EFRWP we współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, przy wsparciu Fundacji Klub Szefów Kuchni.
Projekt „Gotuj lokalnie” podzielony jest na trzy etapy:

  • Etap I – warsztaty i konkurs kulinarny dla nauczycieli (2 nauczycieli z każdej ze szkół), które odbędą się w Warszawie, w dn. 5-6 kwietnia br. Tematem przewodnim będzie wołowina, a dokładniej antrykot wołowy. Nagrodą dla zdobywców trzech pierwszych miejsc w konkursie dla nauczycieli są dwudniowe warsztaty kulinarne w Grodnie k/Międzyzdrojów (ekipy 4-osobowe z każdej szkoły) w terminie pomiędzy 8 a 15 maja 2016 r.
  • Etap II – zajęcia warsztatowe w szkołach, które poprowadzą nauczyciele, zgłoszeni do projektu.
  • Etap III – konkurs kulinarny dla uczniów. Uczniowie przygotowują przepisy na danie główne, którego głównym składnikiem jest wołowina oraz min. dwa produkty regionalne. Spośród wszystkich zgłoszeń, jury wybierze 10 najlepszych, których autorzy zostaną zaproszeni na finał konkursu. Nagrodą w konkursie dla uczniów będzie kurs kulinarny w Akademii Marcina Budynka.

Celem projektu jest promocja wykorzystywania regionalnych, tradycyjnych, polskich produktów najwyższej jakości w kreowaniu nowoczesnej kuchni polskiej przy jednoczesnym zastosowaniu krótkich łańcuchów dostaw.
Ideą projektu jest przekazanie nauczycielom i uczniom wiedzy, jakie produkty lokalne, regionalne są dostępne w danym regionie oraz podkreślenie, jak ważna jest jakość produktów (zaznaczenie wpływu na jakość potrawy i efekt końcowy). Jakość produktu zależy także od jego świeżości, którą można osiągnąć zakup u lokalnych producentów żywności – hasło „z pola na stół.
Wychodząc naprzeciw trendom kulinarnym, celem projektu jest uświadomienie przyszłych kucharzy, jak świeże, lokalne produkty wykorzystywać w kreowaniu nowoczesnej kuchni polskiej.
Tegoroczna edycja konkursu oraz warsztatów odbędzie się w Centrum Techniki Kulinarnej Doram w Warszawie.

Aktualności

Podsumowanie konferencji MADE FOR Restaurant

Edycja „New Generation” 21.06.2022, Sopot 21 czerwca w hotelu Radisson Blue odbyła się konferencja hybrydowa MADE FOR Restaurant, edycja New Generation.  Podczas wydarzenia prawdziwi rewolucjoniści

Praktyki zawodowe w czasach pandemii

Projekt Erasmus+ „Śródziemnomorskie doświadczenia zawodowe” w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Po wszelkich pandemicznych przeciwnościach, szczęśliwie udało się zrealizować trwające miesiąc praktyki zawodowe w ramach projektu Erasmus+

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron