Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

I Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego rozstrzygnięty!

Pierwsza edycja konkursu Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego za nami. 10 marca 2023 roku w Instytucie Kulinarnym Transgourmet do emocjonującej walki o najwyższe trofeum stanęli młodzi adepci sztuki kulinarnej reprezentujący dziesięć szkół gastronomicznych z całej Polski.

Pomysłodawcą i organizatorem konkursu był Związek Polskie Mięso, a patronat nad wydarzeniem objął Klub Szefów Kuchni zrzeszający najwybitniejszych kucharzy w Polsce. Projekt sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Wołowego. „Przegląd Gastronomiczny” był patronem medialnym wydarzenia.

Zadaniem 2-osobowych ekip było skomponowanie autorskiego dania głównego z wykorzystaniem wybranych elementów polskiego mięsa wieprzowego i polskiej wołowiny. Zgodnie z regulaminem uczestnicy musieli również użyć produktów regionalnych i sezonowych, mając na przygotowanie dań konkursowych jedynie 60 minut.

Konkurs poprowadził Marcin Budynek, doskonale łącząc rolę jurora i moderatora wydarzenia. 

Oto laureaci konkursu, którzy najlepiej poradzili sobie z presją czasu, stresem i wymaganiami jurorów.

Pierwsze miejsce zajęli Patryk Jankowski i Maja Siebert, reprezentanci Zespołu Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie, Technikum w Murowanej Goślinie. Ich autorskie danie – Ballotine / szynka wędzona / palone siano / pyry z gzikiem / krokiet / shimeji / demi glace z borówką brusznicą zyskało największe uznanie jurorów konkursu.

Drugą ekipą na podium był żeński duet– Patrycja Szczepaniak i Julia Nabożny z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, które zdobyły srebro za danie: Roladka wieprzowa z musem drobiowym / polędwica wołowa / ziemniak z palonym masłem / purée kalafiorowe / stek z kalafiora / demi glace / karmelizowana marchewka / oliwa pietruszkowa.

Na miejscu trzecim uplasowały się Joanna Nalbach i Marcelina Lelo, reprezentujące Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach, a ich konkursowe danie to: Polędwica wołowa / babka ziemniaczana z wędzoną słoniną / ser z Filipowa / espuma z topinamburu.

Wszystkim uczestnikom konkursu serdecznie gratulujemy!

Profesjonalne jury

Dziesięć konkursowych potraw oceniało profesjonalne jury w składzie:

Jarek Walczyk – Przewodniczący jury. Prezes, współzałożyciel i fundator Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Jeden z najlepszych mistrzów kulinarnych w kraju, doświadczony szef kuchni i restaurator, a także trener i szkoleniowiec branżowy.

Witold Choiński – Prezes Zarządu Związku Polskie Mięso. Autor wielu publikacji w obronie polskiego biznesu żywnościowego. Aktywny działacz na rzecz branży mięsnej, jej konsolidacji, spójności i pozycji sektora w przemyśle żywnościowym.

Dariusz Struciński – Szef kuchni z blisko 30-letnim stażem. Od lat zaangażowany w podnoszenie kwalifikacji zawodowych nauczycieli, rozwój programów nauczania w szkołach gastronomicznych, szkolenia i programy stażowe dla uczniów.

Wiesław Bober – Szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem. Współzałożyciel Klubu Szefów Kuchni. Gotował dla artystów, ludzi świata polityki oraz Miss World.

Marcin Budynek – Mistrz kulinarny, założyciel oraz właściciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Miłośnik kuchni polskiej w nowatorskim wydaniu, uwielbiający czerpać inspiracje z bogactwa natury. Człowiek orkiestra, łączący obowiązki szefa kuchni z organizacją wydarzeń gastronomicznych.

Vinh Quang Tran – właściciel warszawskiej restauracji Tran Tran, której misją jest przedstawienie niepowtarzalnych smaków i walorów kuchni wietnamskiej w najlepszym wydaniu.

Prace konkursowe oceniane były według czterech głównych kryteriów: walory smakowe / użycie polskiego mięsa wieprzowego i polskiej wołowiny / wykorzystanie produktów regionalnych i sezonowych / praca na stanowisku i technika wykonania potrawy.

Po degustacji jurorzy szczegółowo omówili wszystkie przygotowane dania konkursowe, wskazując ich dobre i słabe strony, a jednocześnie udzielając uczniom cennych wskazówek dotyczących bezpieczeństwa i organizacji pracy w zespole oraz technik przygotowywania mięs, które pozwolą w pełni wydobyć ich walory smakowe.

W podsumowaniu przedstawiciele jury – Jarek Walczyk i Dariusz Struciński powiedzieli:

„Wszyscy jesteście wygrani, będąc w finale. Niezależnie od tego, co dzisiaj usłyszeliście, zachęcamy Was do uczestnictwa w konkursach kulinarnych. Nie każdy z nich dacie radę wygrać, ale z każdego wyjedziecie bogatsi o nową wiedzę i kolejne doświadczenia. To jest bezcenne i zaowocuje w przyszłości (…) Dzisiejsze uwagi to swego rodzaju lekcja z mistrzem, intencją jest podzielenie się z Wami naszą wiedzą. To leży w naszym wspólnym interesie, bo czekamy na Was.  Za chwilę to Wy będziecie pracować w profesjonalnych kuchniach, staniecie na naszych miejscach i będziecie szkolić kolejne pokolenia kucharzy (…). Pamiętajcie, aby dobrze odebrać nasze słowa – to nie jest krytyka, to nie jest złośliwość. Najlepiej uczymy się na błędach i jeśli potrafimy je skorygować, stajemy się ekspertami”.

Zwieńczeniem pełnego emocji dnia był lunch przygotowany na bazie polskiej wieprzowiny i wołowiny oraz ogłoszenie wyników i rozdanie nagród.

Prezes Związku Polskie Mięso Witold Choiński i szef Marcin Budynek raz jeszcze pogratulowali zwycięzcom, podkreślając, że projekt został zrealizowany dzięki finansowaniu z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Wołowego. Podziękowali również pozostałym uczestnikom, opiekunom, przybyłym gościom, przedstawicielom mediów i wspierającej wydarzenie ekipie Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

Fot. Karina Szymczuk

Aktualności

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Od słonecznych wybrzeży Włoch po zaułki japońskich dzielnic, pizza podbija serca smakoszy na całym świecie. To klasyczne danie, które zdobyło międzynarodową sławę, stając się symbolem

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron