Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

I Mistrzostwa Polski Koktajli Bezalkoholowych

28 lutego 2023 r. w nowoczesnej sali „Mediateka” w Grodzisku Mazowieckim odbyły się I Mistrzostwa Koktajli Bezalkoholowych pod patronatem marki Perrier. W rundzie finałowej znalazło się 12 uczestników z całej Polski. Przygotowane przez nich koktajle oceniali: Marek Posłuszny (wielokrotny mistrz świata w kategorii flair), Kacper Smarz (obecny mistrz świata IBA w kategorii flair) i Michał Oszczyk (ekspert Gourmet Foods w dziedzinie miksologii).

Każdy z uczestników poza zaprezentowaniem swojego autorskiego koktajlu wziął udział w panelach edukacyjnych. Tematyka warsztatów była mocno zróżnicowana, a ich zagadnienia to: zioła i chwasty w miksologii poprowadzone przez Piotra Ciemnego i Baziółka, water codex training zaprezentowany przez prezydenta Stowarzyszenia Polskich Sommelierów – Tomasza Koleckiego na bazie wód z portfolio marki Perrier. O „Herbacie w miksologii – technikach parzenia oraz wyborze herbaty do koktajlu” opowiadał Michał Oszczyk, Brand Ambasador marki Dilmah. Atrakcją eventu był pokaz sztuki flair w wykonaniu Kacpra Smarza, złotego medalisty Mistrzostw Świata WCC Cuba 2022.

Zwycięzcą I Mistrzostw Koktajli Bezalkoholowych został Karol Kraszewski. Będzie on reprezentował Polskę z ramienia Stowarzyszenia Polskich Barmanów na mistrzostwach świata koktajli bezalkoholowych. Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy i upominki od sponsorów.

Wydarzenie miało na celu promocję odpowiedzialnej kultury picia oraz pokazanie jak wiele zaskakujących kreacji koktajlowych można stworzyć, wykorzystując składniki bezalkoholowe. Pełną relację można obejrzeć na kanałach społecznościowych Stowarzyszenia Polskich Barmanów.

Aktualności

Trwa Tydzień Kuchni Polskiej

Sieć hurtowni MAKRO Polska po raz szósty organizuje festiwal, podczas którego goście w blisko 400 restauracjach mogą spróbować klasycznych dań kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron