Przejdź do treści
Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

II Mistrzostwa Polski w przyrządzaniu ślimaków i owoców goi

Ogłaszamy drugi w swoim rodzaju konkurs kulinarny „II Mistrzostwa Polski w przyrządzaniu ślimaków i owoców goi”. Nagrody będą mega, więc radzimy czytać dalej i zabrać się do pracy!

Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Daniel Twardo i nikt!!!!
Konkurs odbędzie się 17 marca 2018 r. Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych, ul. Włodzimierza Wolskiego 8 w Serocku. Startować będzie 6 drużyn profesjonalistów i 6 drużyn szkół gastronomicznych, składających się z 2 osób, których wybierzemy z przesłanych do nas prac. Początek wydarzenia 16 marca, zaczynamy odprawą uczestników i wykładem tematycznym. Wszystkim uczestnikom zapewniamy możliwość noclegu oraz gratisowe pełne wyżywienie podczas całego eventu.
Przewodni temat konkursu to ślimak i owoce goi i jeszcze jeden specjalny produkt, ale to już niespodzianka, którą niedługo zdradzimy. Pełny regulamin oraz arkusz zgłoszeniowy już się tworzy i niebawem go opublikujemy. Wybranych 6 ekip wystartuje w konkursie i będzie musiało przyrządzić 6 porcji swojego dania w 60 min.
Wieczorem 17 marca 2018 r., po konkursie odbędzie się gala i wręczenie wspaniałych nagród od sponsorów oraz bal.

Przewidywane nagrody I, II, III miejsce:

  • Puchar
  • Dyplom
  • staże w najlepszych restauracjach w europie z *Michelin
  • nagrody od sponsorów
  • nagroda niespodzianka

 

Przewidywane nagrody: IV, V, VI miejsce

  • Dyplom
  • staże w najlepszych restauracjach w Polsce
  • nagrody od sponsorów

Skład jury VIP:
Mamed Chalidow

Skład jury degustacyjnego:

1. Wiesław Bober
2. Jean Bos
3. Artur Świerżewski
4. Mateusz Ciołko
5. Piotr Domański
6. Marek Kropielnicki

Skład jury technicznego:

1. Marcin Kaczmarek-Pielin
2. Rajmund Królik
3. Piotr Smoleński

HARMONOGRAM IMPREZY:

16 marca 2018 roku – piatek
Godz 16.00 – zakwaterowanie uczesników
Godz 18.00 – odprawa sedziów i ekip biorących udział w konkursie (preludium na temat ślimaków)
omówienie konkursu, losowanie ekip i stanowisk
Godz 19.30 – wydawanie ślimaków
Godz 20.00-23.00 – kolacja

17 marca roku – niedziela
Godz 6.00 do 11.00 – śniadanie
Godz 8.30 – przywitanie przez organizatorów ekip kucharskich
Przedstawienie składu sędziowskiego oraz startujących ekip
Godz 8.50 – wejście na stanowiska pierwszych ekip
Godzina 9.00-15.00 – KONKURS KULINARNY
Godzina 9.00-15.00 – live cooking, pokazy na stanowiskach sponsorów.
Godz 19.00 – Gala Diner
Ogłoszenie wyników konkursu
Zabawa do białego rana

18 marca 2018 r. – poniedziałek
Godz 6.00-11.00 – śniadanie w hotelu
Do godz 12 – wymeldowanie z hotelu

Aktualności

XIX Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle

Tradycyjnie w ostatni weekend sierpnia w Jaśle odbywają się Międzynarodowe Dni Wina, jeden z najstarszych i największych festiwali winiarskich w kraju. To niezwykłe wydarzenie powstało

Piknik Poznaj Dobrą Żywność

24 maja w godz. 11-18 w otoczeniu zielonego Toru Wyścigów Konnych Służewiec odbędzie się doroczne święto polskiej żywności, czyli Piknik Poznaj Dobrą Żywność. Na gości

Pomorska Ścieżka Smaków

„Przegląd Gastronomiczny” wybrał się na Pomorską Ścieżkę Smaków. Było warto! Wzięliśmy udział w warsztatach serowarskich, spróbowaliśmy pysznej zupy pokrzywowej, przygotowaliśmy zalewę do klopsików z pomuchla.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron