Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Informacja GIS dot. weryfikacji paszportów covidowych

Główny Inspektorat Sanitarny wydał informację dla przedsiębiorców w związku z zasadami wprowadzonymi przez nowe rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 14 grudnia 2022 r. Z dokumentu wynika, że przedsiębiorcy mogą liczyć jedynie na dobrowolne podanie informacji o szczepieniu przez klientów.

Poniżej publikujemy pełną treść komunikatu GIS:

Informacja Głównego Inspektora Sanitarnego dla przedsiębiorców, w kontekście przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 14 grudnia 2021 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii (Dz. U. z 2021 r., poz. 2311).

Utrzymujący się stan epidemii SARS-CoV-2 powoduje konieczność  kontynuacji  starań, zarówno obywateli jak i podmiotów gospodarczych, w celu zwiększenia bezpieczeństwa zdrowotnego oraz minimalizowania ryzyka zakażeń.

Istotne dla ograniczania szerzenia się koronawirusa jest zwłaszcza przestrzeganie zasad bezpieczeństwa epidemiologicznego (zasłanianie ust i nosa maseczką, zachowanie odpowiedniego dystansu między osobami, częste mycie i dezynfekcja rąk, wietrzenie pomieszczeń), natomiast  kluczowe – z punktu widzenia zwalczania epidemii – są szczepienia przeciwko SARS-CoV-2.

W związku z obowiązującymi przepisami, Główny Inspektor Sanitarny rekomenduje przedsiębiorcom wdrożenie w swoich podmiotach zasad umożliwiających zapewnienie bezpieczeństwa klientów.

Dane osobowe, w tym potwierdzenie faktu zaszczepienia – przekazywane przez klientów wyłącznie dobrowolnie – mogą być przetwarzane w celu realizacji usługi tak, aby zapewnić zgodność działania podmiotu z obowiązującymi przepisami. Przekazane przez klienta dobrowolnie dane mogą być przetwarzane do czasu zakończenia realizacji usługi.

Link do komunikatu:

https://www.gov.pl/web/gis/informacja-glownego-inspektora-sanitarnego-dla-przedsiebiorcow


Aktualności

Praktyki zawodowe w czasach pandemii

Projekt Erasmus+ „Śródziemnomorskie doświadczenia zawodowe” w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Po wszelkich pandemicznych przeciwnościach, szczęśliwie udało się zrealizować trwające miesiąc praktyki zawodowe w ramach projektu Erasmus+

Kwiaty na talerzach!

Tegoroczna, siódma już edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych odbędzie się w dniach 16-17 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. W tym roku wydarzenie odbędzie

IX Konkurs Polskich Win

Już po raz dziewiąty startuje Konkurs Polskich Win, organizowany przez Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy „Vinum pro Cultura” oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Wydarzenie odbędzie się w dniach

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron