Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Informacja GIS dot. weryfikacji paszportów covidowych

Główny Inspektorat Sanitarny wydał informację dla przedsiębiorców w związku z zasadami wprowadzonymi przez nowe rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 14 grudnia 2022 r. Z dokumentu wynika, że przedsiębiorcy mogą liczyć jedynie na dobrowolne podanie informacji o szczepieniu przez klientów.

Poniżej publikujemy pełną treść komunikatu GIS:

Informacja Głównego Inspektora Sanitarnego dla przedsiębiorców, w kontekście przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 14 grudnia 2021 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii (Dz. U. z 2021 r., poz. 2311).

Utrzymujący się stan epidemii SARS-CoV-2 powoduje konieczność  kontynuacji  starań, zarówno obywateli jak i podmiotów gospodarczych, w celu zwiększenia bezpieczeństwa zdrowotnego oraz minimalizowania ryzyka zakażeń.

Istotne dla ograniczania szerzenia się koronawirusa jest zwłaszcza przestrzeganie zasad bezpieczeństwa epidemiologicznego (zasłanianie ust i nosa maseczką, zachowanie odpowiedniego dystansu między osobami, częste mycie i dezynfekcja rąk, wietrzenie pomieszczeń), natomiast  kluczowe – z punktu widzenia zwalczania epidemii – są szczepienia przeciwko SARS-CoV-2.

W związku z obowiązującymi przepisami, Główny Inspektor Sanitarny rekomenduje przedsiębiorcom wdrożenie w swoich podmiotach zasad umożliwiających zapewnienie bezpieczeństwa klientów.

Dane osobowe, w tym potwierdzenie faktu zaszczepienia – przekazywane przez klientów wyłącznie dobrowolnie – mogą być przetwarzane w celu realizacji usługi tak, aby zapewnić zgodność działania podmiotu z obowiązującymi przepisami. Przekazane przez klienta dobrowolnie dane mogą być przetwarzane do czasu zakończenia realizacji usługi.

Link do komunikatu:

https://www.gov.pl/web/gis/informacja-glownego-inspektora-sanitarnego-dla-przedsiebiorcow


Aktualności

Mistrzowie Smaku wracają

Gdzie wybrać się na najlepszy obiad lub kolację? Gdzie zjeść najsmaczniejszą pizzę i burgera? Który kelner, barman i menedżer restauracji najlepiej odpowiada na potrzeby klientów?

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron