Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów

Tegoroczny Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów, który odbędzie się 12 października w Warszawie to aż dwie sceny i atrakcyjne wydarzenia towarzyszące. Nazwa wydarzenia wzbogacona została o ostatni człon podkreślający, że od roku 2022 jest ono przeznaczone nie tylko dla szefów kuchni i kucharzy, ale również dla właścicieli restauracji.

Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów wraz z wydarzeniami towarzyszącymi to największe spotkanie edukacyjne i biznesowe dla gastronomii w Polsce. Wydarzenie odbędzie się 12 października 2022 r. w EXPO XXI, na ul. Prądzyńskiego 12/14 w Warszawie. Tegoroczna edycja Kongresu w dużej części poświęcona będzie kuchni roślinnej. Dużo miejsca w programie zajmą też trendy oraz zmieniające się warunki funkcjonowania gastronomii.

Udział w Kongresie dla szefów kuchni, kucharzy i właścicieli restauracji jest bezpłatny, pod warunkiem obowiązkowej rejestracji.

Po raz pierwszy w tym roku na Kongresie staną aż dwie sceny. Nie zabraknie więc nie tylko warsztatów, ale również niezwykle cennych wystąpień ekspertów oraz debat.

  • Program sceny głównej Kongresu Szefów Kuchni i Restauratorów:

9:30 – 9:50 Tworzenie karty na podstawie analizy kosztów. Negocjacje z dostawcami. Wojciech Harapkiewicz

9:50 – 10:20 Food cost bez tajemnic. Jak o połowę zredukować straty w restauracji? Sławomir Głomski

10:20 – 10:40 Eko-moc czy eko-bzdury, czyli wszystko co szef kuchni powinien wiedzieć o żywność ekologicznej. Krzysztof Szulborski

10:40 – 11:20 Jak w nowoczesnej gastronomii zarządzać budżetem? Joanna Sobczyk, Sławomir Głomski, Krzysztof Szulborski, Wojciech Harapkiewicz; Marcin Soból, Jarosław Walczyk. Moderatorka: Agnieszka Huszczyńska

11:20 – 11:40 Unikamy wege wpadek, czyli kiedy dania roślinne w karcie podnoszą popularność restauracji? Jakub Jaworski

11:40 – 12:00 Greenology, czyli dieta roślinna w menu szefa kuchni. Wioletta Bielecka, Agnieszka Mazurek

13:00 – 13:30 Filozofia i gotowanie według 5 przemian. Monika Biblis

13:30 – 14:10 Restauracyjne nawyki, z którymi trzeba się pożegnać. W jaki sposób kryzysy lat 2020 – 2022 zmieniły gastrobiznes? Jarosław Uściński, Justyna Sypka, Maciej Szczykutowicz, Damian Jakubowski, Dariusz Nikodemski. Moderatorka: Anna Dębska

14:10 – 14:40 Zarządzanie zespołem, czyli jak być w kuchni liderem i autorytetem? Jarosław Walczyk

14:30 – 14:50 Sami możemy wiele, razem wszystko. Prawdziwa historia sukcesu restauracji, którą nagle opuścił szef kuchni. Katarzyna Cienka

14:50 – 15:10 Ponadprzeciętny serwis w obsłudze sali. Na co warto zwracać uwagę i dlaczego? Marcin Dyrda

15:10 – 15:30 Dobre sposoby na złe opinie, czyli jak (nie) odpowiadać na recenzje w Internecie. Angelika Borysiak

15:30-16:00 Wygrywają odważni. Nie bój się niepowodzeń. Andrzej Kruczyński.

16:00 – 17:00 Droga do doskonałości. Przemysław Klima w rozmowie z Jackiem Krawczykiem.

  • Program małej sceny Kongresu

9:30 – 9:50 Dlaczego roślinne alternatywy mięsa są przyszłością? Albert Szpindowski

9:50 – 10:30 Catering dietetyczny – inwestycja krok po kroku. Konrad Wawrzeła, Sebastian Kupski, Agnieszka Karendys, Andrzej Chojnacki; moderator Marcin Dyrda

10:30 – 11:00 System POS Dotykačka, czyli centrum efektywnego zarządzania biznesem gastronomicznym. Klaudia Budny

11:00 – 11:30 „Zawsze tak robiłem i było dobrze.” W obliczu wyzwań może warto inaczej? Maciej Wroński i Antonio Stea

11:30 – 12:00 Czy tanie zmywanie jest możliwe? Kilka prostych sposobów, aby zaoszczędzić przy zachowaniu najwyższej profesjonalnej jakości. Marcin Nowak i Eryk Jóźwiak

13:00 – 14:00 Świeże makarony własnej produkcji w każdej formie jako trend dla restauracji w 2022 roku. Adam Gogolewski

14:00 – 14:40 Diety wykluczeniowe w gastronomii – jak je ugryźć? Grzegorz Pomietło, Izabela Bonecka, Sebastian Sikorski, Łukasz Jaworski, Gerard Rytter; moderatorka: diet coach Katarzyna Gubała

14:40 – 15:10 Ergonomia w profesjonalnej zmywalni – luksus czy konieczność w dobie braku rąk do pracy. Łukasz Metko

15:10 – 15:40 Cyfrowe rozwiązania w zakresie logistyki żywności i zrównoważone ponowne wykorzystanie. Daniel Sielicki

15:40 – 16:00 EFFO. Profesjonalny olej do gotowania. Dmytro Borzenok

  • Warsztaty produktowe

9:00 – 17:00 Stoisko Grafen. Pokazy innowacji w branży sushi.

Paweł Trzaskowski

Więcej informacji oraz panel rejestracyjny Kongresu można znaleźć na stronie: www.kongresszefowkuchni.pl

„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

Fot. Artur Cymerman

Aktualności

Konferencja MADE FOR Restaurant, New Rules

23 kwietnia 2024 Miejsce: Novotel Centrum Warszawa Tego dnia w gronie ponad 600 liderów  czołowych restauratorów i ich pracowników – skonstruujemy prototyp innowacyjnej restauracji 2024;

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron