Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów

Tegoroczny Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów, który odbędzie się 12 października w Warszawie to aż dwie sceny i atrakcyjne wydarzenia towarzyszące. Nazwa wydarzenia wzbogacona została o ostatni człon podkreślający, że od roku 2022 jest ono przeznaczone nie tylko dla szefów kuchni i kucharzy, ale również dla właścicieli restauracji.

Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów wraz z wydarzeniami towarzyszącymi to największe spotkanie edukacyjne i biznesowe dla gastronomii w Polsce. Wydarzenie odbędzie się 12 października 2022 r. w EXPO XXI, na ul. Prądzyńskiego 12/14 w Warszawie. Tegoroczna edycja Kongresu w dużej części poświęcona będzie kuchni roślinnej. Dużo miejsca w programie zajmą też trendy oraz zmieniające się warunki funkcjonowania gastronomii.

Udział w Kongresie dla szefów kuchni, kucharzy i właścicieli restauracji jest bezpłatny, pod warunkiem obowiązkowej rejestracji.

Po raz pierwszy w tym roku na Kongresie staną aż dwie sceny. Nie zabraknie więc nie tylko warsztatów, ale również niezwykle cennych wystąpień ekspertów oraz debat.

  • Program sceny głównej Kongresu Szefów Kuchni i Restauratorów:

9:30 – 9:50 Tworzenie karty na podstawie analizy kosztów. Negocjacje z dostawcami. Wojciech Harapkiewicz

9:50 – 10:20 Food cost bez tajemnic. Jak o połowę zredukować straty w restauracji? Sławomir Głomski

10:20 – 10:40 Eko-moc czy eko-bzdury, czyli wszystko co szef kuchni powinien wiedzieć o żywność ekologicznej. Krzysztof Szulborski

10:40 – 11:20 Jak w nowoczesnej gastronomii zarządzać budżetem? Joanna Sobczyk, Sławomir Głomski, Krzysztof Szulborski, Wojciech Harapkiewicz; Marcin Soból, Jarosław Walczyk. Moderatorka: Agnieszka Huszczyńska

11:20 – 11:40 Unikamy wege wpadek, czyli kiedy dania roślinne w karcie podnoszą popularność restauracji? Jakub Jaworski

11:40 – 12:00 Greenology, czyli dieta roślinna w menu szefa kuchni. Wioletta Bielecka, Agnieszka Mazurek

13:00 – 13:30 Filozofia i gotowanie według 5 przemian. Monika Biblis

13:30 – 14:10 Restauracyjne nawyki, z którymi trzeba się pożegnać. W jaki sposób kryzysy lat 2020 – 2022 zmieniły gastrobiznes? Jarosław Uściński, Justyna Sypka, Maciej Szczykutowicz, Damian Jakubowski, Dariusz Nikodemski. Moderatorka: Anna Dębska

14:10 – 14:40 Zarządzanie zespołem, czyli jak być w kuchni liderem i autorytetem? Jarosław Walczyk

14:30 – 14:50 Sami możemy wiele, razem wszystko. Prawdziwa historia sukcesu restauracji, którą nagle opuścił szef kuchni. Katarzyna Cienka

14:50 – 15:10 Ponadprzeciętny serwis w obsłudze sali. Na co warto zwracać uwagę i dlaczego? Marcin Dyrda

15:10 – 15:30 Dobre sposoby na złe opinie, czyli jak (nie) odpowiadać na recenzje w Internecie. Angelika Borysiak

15:30-16:00 Wygrywają odważni. Nie bój się niepowodzeń. Andrzej Kruczyński.

16:00 – 17:00 Droga do doskonałości. Przemysław Klima w rozmowie z Jackiem Krawczykiem.

  • Program małej sceny Kongresu

9:30 – 9:50 Dlaczego roślinne alternatywy mięsa są przyszłością? Albert Szpindowski

9:50 – 10:30 Catering dietetyczny – inwestycja krok po kroku. Konrad Wawrzeła, Sebastian Kupski, Agnieszka Karendys, Andrzej Chojnacki; moderator Marcin Dyrda

10:30 – 11:00 System POS Dotykačka, czyli centrum efektywnego zarządzania biznesem gastronomicznym. Klaudia Budny

11:00 – 11:30 „Zawsze tak robiłem i było dobrze.” W obliczu wyzwań może warto inaczej? Maciej Wroński i Antonio Stea

11:30 – 12:00 Czy tanie zmywanie jest możliwe? Kilka prostych sposobów, aby zaoszczędzić przy zachowaniu najwyższej profesjonalnej jakości. Marcin Nowak i Eryk Jóźwiak

13:00 – 14:00 Świeże makarony własnej produkcji w każdej formie jako trend dla restauracji w 2022 roku. Adam Gogolewski

14:00 – 14:40 Diety wykluczeniowe w gastronomii – jak je ugryźć? Grzegorz Pomietło, Izabela Bonecka, Sebastian Sikorski, Łukasz Jaworski, Gerard Rytter; moderatorka: diet coach Katarzyna Gubała

14:40 – 15:10 Ergonomia w profesjonalnej zmywalni – luksus czy konieczność w dobie braku rąk do pracy. Łukasz Metko

15:10 – 15:40 Cyfrowe rozwiązania w zakresie logistyki żywności i zrównoważone ponowne wykorzystanie. Daniel Sielicki

15:40 – 16:00 EFFO. Profesjonalny olej do gotowania. Dmytro Borzenok

  • Warsztaty produktowe

9:00 – 17:00 Stoisko Grafen. Pokazy innowacji w branży sushi.

Paweł Trzaskowski

Więcej informacji oraz panel rejestracyjny Kongresu można znaleźć na stronie: www.kongresszefowkuchni.pl

„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

Fot. Artur Cymerman

Aktualności

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Od słonecznych wybrzeży Włoch po zaułki japońskich dzielnic, pizza podbija serca smakoszy na całym świecie. To klasyczne danie, które zdobyło międzynarodową sławę, stając się symbolem

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron