W pierwszy weekend października (4-6.10.2024), na Zamku Książęcym w Niemodlinie o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego będą walczyli uczniowie szkół gastronomicznych i profesjonaliści. Organizatorzy konkursu – Grupa Rybacka „Opolszczyzna” i szef kuchni Kamil Klekowski zapraszają do wysyłania zgłoszeń, na które czekają do 13 września.
Celem konkursu jest popularyzacja karpia. To ryba, która jest hodowana na Opolszczyźnie od wieków i zakorzeniła się w lokalnej tradycji kulinarnej. W konkursowej potrawie – daniu głównym, oprócz samego karpia muszą się w tym roku znaleźć dodatkowo warzywa kiszone z Gospodarstwa Rolnego Michała Sznajdera. Warzywa jakie uczestnicy mają do wyboru określone są w regulaminie. Jeśli uczestnicy będą używali produktów tłuszczowych, zapewni je firma Bunge – właściciel marki Kruszwica. Najwyższej jakości przypraw dostarczy firma Darpol.
Profesjonaliści walczą o nominację do Kulinarnego Pucharu Polski oraz nagrodę o wartości 8000 zł. Dodatkowo firma UNOX zaprosi laureatów na zwiedzanie fabryki pieców we Włoszech. Z kolei uczniowie mają do wygrania nagrody o wartości do 2400 zł oraz minimalnie tygodniowy staż u szefa kuchni ze stowarzyszenia Euro-Toques Polska.
Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych odbędzie się w piątek, 4 października. Następnego dnia, w sobotę 5 października, gotować będą szefowie kuchni. Organizatorzy zapraszają na Zamek w Niemodlinie przez cały weekend.
W niedzielę odbędzie się forum dyskusyjne z pokazami najlepszych szefów kuchni pt. „Smaczna przemiana karpia”. Zachęcamy do wysyłania zgłoszeń!
Więcej o konkursie na stronie:
www.czasnarybe.opolskieryby.pl
„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.