Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Konkurs Lady Amarena 2024

Rozpoczęła się 7. edycja międzynarodowego konkursu dla barmanek Lady Amarena. Zwyciężczyni polskiej części będzie reprezentować nasz kraj we Włoszech. Do 14 kwietnia polskie barmanki mogą zgłosić swój udział i stanąć w szranki z najlepszymi.

Kto jest mistrzynią miksologii znad Wisły? Na to pytanie poznamy odpowiedź już w maju, podczas finału polskiej edycji konkursu Lady Amarena. Finalistka – oprócz korony i nagrody finansowej – będzie reprezentowała Polskę na międzynarodowej arenie. To w Bolonii – siedzibie marki Fabbri – odbędzie się ostateczna rozgrywka pomiędzy najlepszymi barmankami z całej Europy.

Konkurs dedykowany jest wyłącznie profesjonalnym barmankom – ich dokonania i talent zasługują na wyróżnienie w zdominowanym przez mężczyzn środowisku. Najważniejszym celem projektu jest podkreślenie udziału kobiet w rozwijaniu kultury koktajlowej. To również możliwość zaprezentowania umiejętności i kreatywności na arenie międzynarodowej.

Jak wziąć udział w konkursie?

Po stworzeniu autorskiego koktajlu, zawierającego min. jeden produkt Fabbri, należy dodać jego zdjęcia i recepturę na stronie konkursu do 14 kwietnia 2024 r. To również tam internauci mogą głosować na najciekawszego drinka, co pomoże jurorom w preselekcji finalistek. 10 barmanek z najciekawszymi propozycjami drinków zostanie zaproszona na finał Lady Amarena Poland (do 10.05.2024), gdzie zostanie wyłoniona zwyciężczyni.

Organizatorzy

Fabbri to wielopokoleniowa włoska firma rodzinna, której największym skarbem są̨ tradycyjne receptury przekazywane kolejnym generacjom od 1905 roku. To producent syropów nr 1 we Włoszech, dla którego główną wartością jest jakość produktów. Powstają one w oparciu o naturalne składniki, czym zdobywają̨ serca i podniebienia konsumentów na całym świecie. Z syropów, sosów, wiśni Amarena, imbiru Zenzero i innych produktów od lat korzystają̨ profesjonalni barmani i bariści – także w Polsce.

Oficjalny polski dystrybutor produktów Fabbri – rodzinna firma Gourmet Foods – stawia na podobne wartości. Od ponad 30 lat oferuje polskim konsumentom i profesjonalistom produkty spożywcze najwyższej jakości – syropy, sosy i dodatki barmańskie Fabbri, herbaty Dilmah, kawy Saquella. Wierząc w partnerstwo w biznesie, Gourmet Foods szkoli pracowników lokali oraz wspiera managerów dzięki gotowym rozwiązaniom gastronomicznym, które zwiększają zyski ich partnerów.

Najważniejsze informacje dot. konkursu Lady Amarena Poland:

• Dla kogo: profesjonalnych barmanek.

• Co zgłosić: autorski koktajl (alkoholowy lub bezalkoholowy), zawierający max. 5 składników, w tym min. 1 musi być produktem Fabbri. Wykluczone jest użycie syropów homemade.

• Zgłoszenia: do 14.04.2024 na stronie konkursu: www.poland.ladyamarena.it/en

• Ogłoszenie 10 finalistek: od 27.04.2024 r.

• Finał polskiej edycji: do 10.05.2024 r.

• Nagrody: zajęcie I miejsca – 3333 zł, zajęcie II miejsca – 2222 zł, zajęcie III miejsca – 1111 zł. Podane kwoty są wartościami brutto.

Więcej informacji na stronie konkursu.

Aktualności

Kucharze Doskonali w Instytucie Kulinarnym Transgourmet!

15 października odbyła się 15. edycja Ogólnowarszawskiego Konkursu Umiejętności Kulinarnych „Kucharz Doskonały”, skierowanego do osób z niepełnosprawnością intelektualną oraz całościowymi zaburzeniami rozwoju. Tematem tegorocznej rywalizacji była

Druga edycja Trophée Mille Poland za nami!

22 października w Chefs Atelier w Wiskitkach odbyła się druga edycja konkursu kulinarno-cukierniczego Trophée Mille Poland. W konkursie wzięło udział 6 dwuosobowych ekip złożonych z

Kawa – superfood na jesień

Kawa, obok herbaty i wody, należy do najpopularniejszych napojów na świecie[i]. Pijemy jej tak dużo, że gdyby ustawić wzdłuż równika 2 miliardy filiżanek – tyle,

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron