Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Konkurs Wino na Medal 2024

Rusza 6. edycja konkursu Wino na Medal. Producenci i importerzy mogą zgłaszać do oceny profesjonalistów dowolną liczbę produktów i zdobywać wyróżnienia w różnych kategoriach. Odpowiadając na rynkowe trendy komisja konkursowa Stowarzyszenia Sommelierów Polskich powiększyła liczbę kategorii o wina odalkoholizowane oraz produkty o obniżonej zawartości alkoholu. 

Próbki produktów będą przyjmowane do 10 maja. Obrady jury i degustację zaplanowano na 17 maja, a 3 dni później zostaną ogłoszone wyniki. W konkursie mogą brać udział wina dostępne w gastronomii, a także produkty dystrybuowane w sklepach. Do udziału zaproszeni są importerzy, dystrybutorzy, producenci oraz sklepy, które same selekcjonują i sprowadzają wina. Uzyskane wyróżnienia mogą wykorzystywać w promocji swoich produktów m.in. znakując butelki odpowiednim symbolem – medalem złotym, srebrnym lub brązowym. Medal w konkursie to skuteczne narzędzie w promocji swojego portfolio i szansa na zwiększenie sprzedaży.  

Medale będą przyznawane po raz pierwszy aż w 5 kategoriach:

  • wina spokojne: białe, różowe, czerwone
  • wina musujące: białe, różowe, czerwone
  •  wina wzmacniane: białe, różowe, czerwone
  • wina odalkoholizowane
  • wina o obniżonej zawartości alkoholu.

Nadesłane na konkurs butelki oceniane są w skali 100-punktowej metodą tzw. degustacji w ciemno. W komisji konkursowej znajdą się sommelierzy, eksperci winiarscy, a także dziennikarze zajmujący się  tematem wina i gastronomii.

Produkty można zgłaszać pod linkiem: https://sommelierzy.pl/sites/default/files/regulamin_wnm_2024.pdf

Regulamin jest dostępny pod linkiem: https://sommelierzy.pl/formularz-zgloszeniowy-wnm 

Lista wyróżnionych produktów zostanie opublikowana 20 maja na stronie internetowej www.sommelierzy.pl oraz w kanałach social media (Facebook i Instagram).

Aktualności

Mistrzowie Smaku wracają

Gdzie wybrać się na najlepszy obiad lub kolację? Gdzie zjeść najsmaczniejszą pizzę i burgera? Który kelner, barman i menedżer restauracji najlepiej odpowiada na potrzeby klientów?

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron