Za nami jubileuszowa, dziesiąta edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku 2025, która odbyła się w malowniczej scenerii Villa Natura w Dolsku. Wydarzenie, objęte honorowym patronatem Wojewody Wielkopolskiej Agaty Sobczyk oraz Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka, przyciągnęło wybitnych kucharzy, partnerów branżowych i pasjonatów kulinariów z całej Polski.
W kulinarne szranki stanęło 12 utalentowanych kucharzy, reprezentujących renomowane restauracje z różnych regionów kraju. Po intensywnych zmaganiach i emocjonującej rywalizacji tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku 2025 zdobył Krzysztof Klimaszewski (Brasserie Selgros, Mysiadło) uzyskując 867 punktów, a w nagrodę Puchar Prezydenta Poznania i główną nagrodę: VIP wyjazd na finał European Le Mans Series w Portugalii ufundowany przez Inter Europol i Inter Europol Competition.

Pozostali laureaci:
- II miejsce: Kamil Tomczak (Belle Epoque, Kalisz) – 807 pkt
Luksusowy pobyt w Copernicus Toruń Hotel i udział w Piątym Toruńskim Balu Charytatywnym - III miejsce: Przemysław Szwak (Restauracja Modra, Wrocław) – 798 pkt
Voucher do Kalinowe Pole Golf Club
Gastronomia odpowiedzialna i zaangażowana
Jak co roku, wydarzeniu przyświecała idea zrównoważonej gastronomii. Symbolicznym momentem było uroczyste podpisanie Manifestu Motylkowych Kucharzy, dokumentu promującego etyczne gotowanie i odpowiedzialność kucharzy wobec świata.
Dużym zainteresowaniem cieszyły się także pokazy kulinarne w wykonaniu Pawła Kubery (Restauracja Hyćka w Poznaniu, Slow Food Wielkopolska) i Michała Szczepańskiego (Hotel & SPA Herbarium w Chomiąży Szlacheckiej)
prezentujące idee eko kuchni, filozofii zero waste i dziedzictwa kulinarnego.
Ważnym elementem było również rozpoczęcie konsultacji społecznych na temat wpisania „Tradycji Dzielenia się Rogalem na Święto Marcina” na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.
Nie zabrakło atrakcji, które podkreśliły wyjątkowy charakter jubileuszu: loty balonem, degustacje regionalnych produktów na stoiskach partnerów i Alei Smaku KOWR, widowiskowy grill w wykonaniu Polish BBQ Team i firmy Mróz oraz koncert Electric Cowboyz i wieczorna zabawa z DJ Adamem z MAD MUSIC.
Jury i profesjonalna ocena
Prace konkursowe oceniało jury pod przewodnictwem Kurta Schellera, w składzie: Marcin Budynek, Magdalena Ossowska, Robert Echaust, Dawid Wojciechowski, Dawid Wysocki, Piotr Purol, Andrzej Truchlewski i Sebastian Krauzowicz. Punktację nadzorowali: dr hab. Karolina Buczkowska oraz sekretarz jury Robert Echaust.

Gala pełna emocji i wdzięczności
Kulminacyjnym momentem wieczoru było wręczenie 100 Motylkowych Medali dla uczestników, jurorów, partnerów – jako symbol pasji, przyjaźni i profesjonalizmu oraz prezentacja spektakularnego Motylkowego Tortu autorstwa duetu Ewa Drzewicka-Łyżwa i Paweł Mieszała. Janusza Profusa, prezes Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP uhonorował Joannę Ochniak za wybitne zasługi dla polskiego cukiernictwa.

Zwieńczeniem wydarzenia była degustacja przygotowana przez niezawodnych Motylkowych Kucharzy pod wodzą Dominika Brodziaka oraz pokaz grupy szermierzy PGF SALUT, a później – taneczna noc pełna wzruszeń i radości.

25 lat tradycji konkursu, 10. edycja, 20. laureat
W roku jubileuszu 25-lecia powstania konkursu, po raz 20. wyłoniono Wielkopolskiego Kucharza Roku. 10. edycja odnosi się do historii konkursu organizowanego pod patronatem śp. Rafała Jelewskiego.
To wyjątkowe święto smaku, wspólnoty i historii, które z dumą tworzyliśmy razem z Wami.
W imieniu Kapituły Konkursu dziękujemy wszystkim, którzy byli częścią tego wydarzenia – szczególne podziękowania dla Karoliny Mróz (Villa Natura w Dolsku) oraz Roberta Dopierały (firma MRÓZ) za niezastąpione wsparcie i współtworzenie tej niezwykłej atmosfery i gościnność.
Kapituła Konkursu
Joanna Ochniak, Dominik Brodziak, Tomasz Purol, Barbara Surma
Zdjęcia: Good Lookin Food Edward Trzeciakiewicz