Przejdź do treści
Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Dobiegła końca 10. edycja programu Akademia Lubella

Zakończyła się kolejna odsłona programu Akademii Lubella, który już od dekady zachęca uczniów klas VI-VIII do prawidłowego komponowania posiłków, uczy jak skutecznie wdrażać właściwe nawyki żywieniowe i jak stosować zasadę zero-waste w kuchni. W edycji 2024/2025 wzięło udział 230 tys. uczniów z całej Polski. Misją organizatorów programu jest nie tylko przekazywanie wiedzy na tematy żywienia, ale też rozbudzanie radości i satysfakcji z samodzielnego gotowania dla siebie i bliskich. Tegorocznej Akademii Lubella towarzyszył konkurs „Akcja Szkolna Restauracja”, w którym wzięło udział ponad 300 szkół z całej Polski. Metamorfozę stołówki wygrała Szkoła Podstawowa im. Bohaterów Bitwy Warszawskiej 1920 r. w Stanisławowie Pierwszym. Gratulujemy!

Akademia Lubella to program dla uczniów klas VI-VIII szkół podstawowych, dotyczący jednego z ważniejszych tematów naszego życia – prawidłowego żywienia. Właściwa dieta jest istotna dla rozwijającego się organizmu: pomaga mu sprawniej funkcjonować, lepiej przyswajać wiedzę, wzmacnia odporność i zmniejsza podatność na choroby dietozależne. Dlatego każdą edycję programu wspierają swoją wiedzą i zaangażowaniem metodycy oraz eksperci w zakresie żywienia. W edycji 2024/2025 Akademii Lubella wzięło udział ponad 230 tys. uczniów klas VI-VIII i ponad 12 tys. nauczycieli z ponad 2 tys. szkół w całej Polsce.

Przygotuj jak w restauracji

Tegoroczna edycja Akademii Lubella odbyła się pod hasłem „Przygotuj jak w restauracji”, a nauka o odżywianiu przeplatała się z elementami kursu przygotowawczego dla przyszłych domowych restauratorów.

Gotowanie to coś więcej niż tylko przygotowywanie posiłków – to okazja do spędzania czasu z bliskimi, nauki przez zabawę i rozwijania kreatywności. Dlatego zawsze zachęcam dzieci i młodzież do eksperymentowania w kuchni. To doskonały sposób, by nauczyć się samodzielności, odpowiedzialności, a przy okazji zdrowych nawyków żywieniowych. Nie trzeba od razu być profesjonalnym szefem kuchni – najważniejsze to czerpać radość z gotowania i odkrywania smaków – mówi Ania Starmach, kucharka, blogerka i jurorka programów kulinarnych, która jest autorką scenariusza Akademii Lubella – „Domowa Restauracja”.

Uczniowie poprzez udział w programie poznawali zasady komponowania zbilansowanych posiłków i sprawdzali w praktyce, jak ważną rolę w odżywianiu odgrywają różnorodne produkty. Otrzymywali także praktyczne porady, jak unikać marnowania jedzenia i gotować zgodnie z zasadą zero-waste.

W młodym wieku ważne jest zadbanie o minimum 3 pełnowartościowe posiłki dziennie i ograniczenie podjadania. Młodzież często spożywa sporo przekąsek, które nie są najlepszym źródłem składników odżywczych. Podjadanie uczy braku regularności i przekłada się na braki w podaży białka, błonnika czy wapnia. Oczywiście wiąże się to także z tym, że młodzi ludzie jedzą za mało warzyw i owoców, mają za dużo soli czy za dużo cukru w codziennym menu. W tej sytuacji, skupiając się na podstawach – czyli 3 pełnych posiłkach i mniejszej ilości cukru w diecie – już dużo osiągniemy – podkreślała dr Paulina Ihnatowicz, ekspertka programu Akademia Lubella.

Akademia Lubella angażuje także nauczycieli, dając im konkretne narzędzia i pomysły na prowadzenie zajęć rozbudzających w uczniach pasję do gotowania i przekazujących im przy tym cenną wiedzę na temat żywienia. W tym roku przygotowano z udziałem ekspertek, Ani Starmach i dr Pauliny Ihnatowicz, 3 scenariusze lekcji, bazy wiedzy i prezentacje.

„Szkolna restauracja”

Dzięki przepisom na dania „jak z restauracji” uczestnicy Akademii Lubella mogli sprawdzić się w roli kucharzy w swoich domowych restauracjach, ucząc się przy tym planowania, komponowania i efektownego serwowania posiłków.

Moje sprawdzone propozycje to np. klasyczne spaghetti z domowym sosem pomidorowym i świeżą bazylią, które można przygotować w kilka chwil, a wygląda i smakuje jak w prawdziwej włoskiej trattorii. Świetnym wyborem jest też makaron z pesto i chrupiącymi orzechami – proste, a jakie efektowne! Dla tych, którzy lubią zabawę formą, polecam makaronowe muffinki, czyli zapiekane gniazdka makaronowe z serem i warzywami – to hit wśród dzieci – podpowiadała Ania Starmach.

Konkurs „Akcja Domowa Restauracja” rozstrzygnięty

W ramach 10. edycji Akademii Lubella przeprowadzono konkurs, w którym uczniowie mieli za zadanie przedstawić w formie wideo, jak chcieliby, by wyglądała ich szkolna restauracja. W konkursie wzięło udział ponad 300 szkół podstawowych, a nagrodę główną – metamorfozę stołówki szkolnej o wartości 100 tys. zł zdobyła Szkoła Podstawowa im. Bohaterów Bitwy Warszawskiej 1920 r. w Stanisławowie Pierwszym.

Aktualności

XII Konkurs Polskich Win w Jaśle

Za nami kolejny Konkurs Polskich Win w Jaśle, jeden z najstarszych i najbardziej prestiżowych konkursów winiarskich w naszym kraju. Jest on organizowany wspólnie przez Jasielskie

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron