Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Dobiegła końca 10. edycja programu Akademia Lubella

Zakończyła się kolejna odsłona programu Akademii Lubella, który już od dekady zachęca uczniów klas VI-VIII do prawidłowego komponowania posiłków, uczy jak skutecznie wdrażać właściwe nawyki żywieniowe i jak stosować zasadę zero-waste w kuchni. W edycji 2024/2025 wzięło udział 230 tys. uczniów z całej Polski. Misją organizatorów programu jest nie tylko przekazywanie wiedzy na tematy żywienia, ale też rozbudzanie radości i satysfakcji z samodzielnego gotowania dla siebie i bliskich. Tegorocznej Akademii Lubella towarzyszył konkurs „Akcja Szkolna Restauracja”, w którym wzięło udział ponad 300 szkół z całej Polski. Metamorfozę stołówki wygrała Szkoła Podstawowa im. Bohaterów Bitwy Warszawskiej 1920 r. w Stanisławowie Pierwszym. Gratulujemy!

Akademia Lubella to program dla uczniów klas VI-VIII szkół podstawowych, dotyczący jednego z ważniejszych tematów naszego życia – prawidłowego żywienia. Właściwa dieta jest istotna dla rozwijającego się organizmu: pomaga mu sprawniej funkcjonować, lepiej przyswajać wiedzę, wzmacnia odporność i zmniejsza podatność na choroby dietozależne. Dlatego każdą edycję programu wspierają swoją wiedzą i zaangażowaniem metodycy oraz eksperci w zakresie żywienia. W edycji 2024/2025 Akademii Lubella wzięło udział ponad 230 tys. uczniów klas VI-VIII i ponad 12 tys. nauczycieli z ponad 2 tys. szkół w całej Polsce.

Przygotuj jak w restauracji

Tegoroczna edycja Akademii Lubella odbyła się pod hasłem „Przygotuj jak w restauracji”, a nauka o odżywianiu przeplatała się z elementami kursu przygotowawczego dla przyszłych domowych restauratorów.

Gotowanie to coś więcej niż tylko przygotowywanie posiłków – to okazja do spędzania czasu z bliskimi, nauki przez zabawę i rozwijania kreatywności. Dlatego zawsze zachęcam dzieci i młodzież do eksperymentowania w kuchni. To doskonały sposób, by nauczyć się samodzielności, odpowiedzialności, a przy okazji zdrowych nawyków żywieniowych. Nie trzeba od razu być profesjonalnym szefem kuchni – najważniejsze to czerpać radość z gotowania i odkrywania smaków – mówi Ania Starmach, kucharka, blogerka i jurorka programów kulinarnych, która jest autorką scenariusza Akademii Lubella – „Domowa Restauracja”.

Uczniowie poprzez udział w programie poznawali zasady komponowania zbilansowanych posiłków i sprawdzali w praktyce, jak ważną rolę w odżywianiu odgrywają różnorodne produkty. Otrzymywali także praktyczne porady, jak unikać marnowania jedzenia i gotować zgodnie z zasadą zero-waste.

W młodym wieku ważne jest zadbanie o minimum 3 pełnowartościowe posiłki dziennie i ograniczenie podjadania. Młodzież często spożywa sporo przekąsek, które nie są najlepszym źródłem składników odżywczych. Podjadanie uczy braku regularności i przekłada się na braki w podaży białka, błonnika czy wapnia. Oczywiście wiąże się to także z tym, że młodzi ludzie jedzą za mało warzyw i owoców, mają za dużo soli czy za dużo cukru w codziennym menu. W tej sytuacji, skupiając się na podstawach – czyli 3 pełnych posiłkach i mniejszej ilości cukru w diecie – już dużo osiągniemy – podkreślała dr Paulina Ihnatowicz, ekspertka programu Akademia Lubella.

Akademia Lubella angażuje także nauczycieli, dając im konkretne narzędzia i pomysły na prowadzenie zajęć rozbudzających w uczniach pasję do gotowania i przekazujących im przy tym cenną wiedzę na temat żywienia. W tym roku przygotowano z udziałem ekspertek, Ani Starmach i dr Pauliny Ihnatowicz, 3 scenariusze lekcji, bazy wiedzy i prezentacje.

„Szkolna restauracja”

Dzięki przepisom na dania „jak z restauracji” uczestnicy Akademii Lubella mogli sprawdzić się w roli kucharzy w swoich domowych restauracjach, ucząc się przy tym planowania, komponowania i efektownego serwowania posiłków.

Moje sprawdzone propozycje to np. klasyczne spaghetti z domowym sosem pomidorowym i świeżą bazylią, które można przygotować w kilka chwil, a wygląda i smakuje jak w prawdziwej włoskiej trattorii. Świetnym wyborem jest też makaron z pesto i chrupiącymi orzechami – proste, a jakie efektowne! Dla tych, którzy lubią zabawę formą, polecam makaronowe muffinki, czyli zapiekane gniazdka makaronowe z serem i warzywami – to hit wśród dzieci – podpowiadała Ania Starmach.

Konkurs „Akcja Domowa Restauracja” rozstrzygnięty

W ramach 10. edycji Akademii Lubella przeprowadzono konkurs, w którym uczniowie mieli za zadanie przedstawić w formie wideo, jak chcieliby, by wyglądała ich szkolna restauracja. W konkursie wzięło udział ponad 300 szkół podstawowych, a nagrodę główną – metamorfozę stołówki szkolnej o wartości 100 tys. zł zdobyła Szkoła Podstawowa im. Bohaterów Bitwy Warszawskiej 1920 r. w Stanisławowie Pierwszym.

Aktualności

40-lecie marki Dilmah

23 października w Warszawie pod hasłem „Dilmah – The Future of Tea” uroczyście celebrowano 40-lecie marki z udziałem CEO Dilhana C. Fernando oraz jego syna

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron