Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Kuchnia roślinna od kuchni

RoślinnieJemy

Ruszyła kolejna edycja marcowej Akademii online od RoślinnieJemy. Pierwsza wielka lekcja kuchni roślinnej zaczęła się 1 marca o godzinie 12:00 na kanale YouTube RoślinnieJemy. Przez cały miesiąc będą odbywały się kolejne wydarzenia, które pozwolą każdemu chętnemu na zgłębienie tajników diety roślinnej i używanych w niej produktów.

Wydarzenie inicjujące całą marcową akcję nosiło nazwę „Gastronomik na YouTube” i miało na celu przybliżenie tematu kuchni roślinnej uczniom szkół gastronomicznych oraz wszystkim innym głodnym merytorycznej i praktycznej wiedzy. Prowadzącymi były ambasadorki i ambasadorzy projektu Chefs for Change, czyli szefowie kuchni zaangażowani w promowanie zmiany żywienia na bardziej roślinne: Dominika Targosz, Grzegorz Łapanowski, Maria Przybyszewska, Patryk Szczepański oraz dr. hab. prof. UMK Jarosław Dumanowski. Frekwencja była bardzo zadowalająca – w lekcji wzięło udział około 550 uczniów i widzów z prawie 50 szkół. Zapis z transmisji można obejrzeć na YouTube RoślinnieJemy.

Wiemy, że nauczycielom i uczniom trudno jest trwać tyle miesięcy w pandemicznym systemie nauczania. Jednocześnie w programie szkół gastronomicznych ciągle brakuje tematu kuchni roślinnej. To wspaniałe, że mimo ogromnego kryzysu w branży znaleźli się ludzie, którzy chcą podzielić się za darmo swoją wiedzą i doświadczeniem w tym zakresie – mówi Weronika Pochylska z RoślinnieJemy.

Przez cały marzec w formie online będą odbywały się kolejne wydarzenia spod znaku Akademii RoślinnieJemy. W tej edycji webinary skupiły się na zróżnicowanych blokach tematycznych – od marketingowych zagadek roślinnego biznesu, do bardziej lifestylowych spotkań. Każde z nich jest prowadzone przez specjalistki i specjalistów mających rzetelną wiedzę i doświadczenie. Webinary skierowane są nie tylko do przedsiębiorców branży gastronomicznej, ale również do wszystkich zainteresowanych roślinnym jedzeniem. RoślinnieJemy zachęca każdego do wzięcia udziału i pozyskania nowej wiedzy.

Więcej informacji, linki do webinarów na www.roslinniejemy.org oraz na profilu facebook.

Fot. mat. prasowe Akademii RoślinnieJemy

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content