Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

KUCHNIA ŚLĄSKA I ŚLĄSKA CIESZYŃSKIEGO

„Warsztaty regionalne z Mistrzem”

oraz konkurs

KUCHNIA ŚLĄSKA I ŚLĄSKA CIESZYŃSKIEGO

W dniu 24 maja 2017 r. w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie odbyły się „Warsztaty kulinarne z Mistrzem” oraz konkurs „Kuchnia Śląska i Śląska Cieszyńskiego”. Organizatorami byli: Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie, Beskidzki Klub Kulinarny.

            Przedsięwzięcie skierowane było do  uczniów szkół gastronomicznych z powiatu cieszyńskiego. Głównym celem konkursu i warsztatów było propagowanie i pogłębianie wiedzy na temat zwyczajów oraz potraw z naszego regionu, doskonalenie umiejętności zawodowych oraz pobudzanie kreatywności uczniów.

Konkurs składał się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. W części teoretycznej uczniowie m.in. rozwiązywali krzyżówkę oraz quiz. Zakres materiału obejmował znajomość potraw, zwyczajów, obrzędów, nazewnictwa maszyn, urządzeń i naczyń regionalnych Śląska i Śląska Cieszyńskiego. Przydatna okazała się także znajomość regionalnego stroju cieszyńskiego. W drugiej części – praktycznej, zadaniem drużyny było przygotowanie gałuszek ze śliwką z przygotowanych przez organizatorów produktów.

Po zsumowaniu wszystkich punktów wyłoniono zwycięzców:

I miejsce: Anna Brzoza, Klaudia Kowalczyk – ZSEG Cieszyn

II miejsce: Sandra Golasowska, Aleksandra Krogulewska – ZSEG Cieszyn

III miejsce: Agnieszka Greń, Barbara Kohut – Międzyświeć

Po części konkursowej odbyły się „Warsztaty regionalne z Mistrzem”.  Warsztaty poprowadził Wiesław Ambros – założyciel i Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, dwukrotny Mistrz Polski w kuchni Śląskiej (2007 r. oraz 2008 r.). Dzięki jego osobie uczniowie mogli poznać kilka tajników i ciekawostek, które można nabyć tylko po latach praktyki. W trakcie szkolenia była również możliwość swobodnej wymiany zdań i zadawania pytań. Młodzież wraz z Mistrzem przygotowywała: Hekele, żur śląski, roladę śląską, młodą kapustę, roladę wieprzową w kapuście,  biołe i czorne kluski, roladę śląską.

Impreza została zorganizowana dzięki środkom finansowym pozyskanym na realizację zadania publicznego ze Starostwa Powiatowego w Cieszynie. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali wspaniałe upominki, a laureaci nagrody rzeczowe.

 Zapraszamy za rok na kolejną edycję z cyklu „Warsztaty regionalne z Mistrzem”.

Warsztaty regionalne z Mistrzem

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content