Tegoroczna, siódma już edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych odbędzie się w dniach 16-17 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. W tym roku wydarzenie odbędzie się pod hasłem: „W ogrodowej rezydencji jadalne kwiaty podano do stołu”.
Rezydencja Ogrodowato wyjątkowy oryginalny ogród, który powstaje z okazji Festiwalu Kwiatów Jadalnych. Zajmuje on powierzchnię 500 m2. Projekt ten składa się z dwóch ogrodowych przestrzeni: części sypialnej z olbrzymim, secesyjnym łożem, w którym zamiast pościeli rośnie kobierzec jadalnych kwiatów. Secesyjne łóżko wykonane jest z betonu, tak samo jak stojąca obok betonowa lampa i olbrzymie książki. Druga przestrzeń przypomina wielki salon z długim, sześciometrowym betonowym stołem na 3 kolumnowych nogach. Stół został nakryty niczym do uczty, w której prym wiodą kwiaty jadalne. W salonie ustawiono również konsolę i kwiatowe dekoracje w różnych naczyniach. Całość uzupełnia oryginalna posadzka. Ściany Rezydencji stanowią bukszpanowe formy żywopłotu, a drzewa i rośliny w naturalny sposób wpraszają się w jej przestrzeń.
Porady ogrodnicze
W czasie festiwalu swoją fachową wiedzą podzielą się z uczestnikami specjaliści z firmy nasienniczej W. Legutko. Podczas prelekcji i pokazów na scenie głównej opowiedzą o tym jak od podstaw, we własnym ogrodzie, wyhodować kwiaty jadalneoraz jak je pielęgnować.
Kwiatowa Kuchnia
Sercem festiwalu jest kuchnia kwiatowa. Jej Szef, Mariusz Siwak, przygotuje dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych. W menu pojawią się wykwintne dania z ekologicznych kwiatów wyhodowanych w Ogrodach Dobrzycy: liliowców, róż, storczyków, magnolii, piwonii, begonii, nasturcji, szlachetnych aksamitków. Kwiaty staną się nie tylko składnikami dań, ale i również kosmetyków. O ich przygotowaniu opowie Katarzyna Majewska, właścicielka marki Makutu – kuchnia kosmetyczna.
Carving i pokazy florystyczne
Nie zabraknie również niezapomnianych doznań estetycznych. Podczas festiwalu odbędą się pokazy oraz warsztaty carvingu – sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach, które poprowadzi na scenie głównej mistrz świata w carvingu, Paweł Sztenderski z Carving-Art. Fani florystyki będą mogli podziwiać niezwykle kompozycje z kwiatów jadalnych wykonywanych podczas pokazów florystycznych oraz prace wykonane w ramach konkursu florystycznego. Pokazy na scenie głównej poprowadzi prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska – instruktor florystyki, mistrz w zawodzie florysta, międzynarodowy sędzia florystyki.
Stoiska wystawiennicze
Festiwal będzie również doskonałą okazją do uzupełnienia domowych spiżarni. Swoje specjały zaprezentuje ponad 30 wystawców nie tylko z regionu. Producenci produktów ekologicznych i regionalnych pochwalą się swoimi najlepszymi sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami. W gronie wystawców nie zabraknie również producentów naturalnych kosmetyków czy kwiatów i ziół.
„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.
Więcej informacji na stronie organizatora: