Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Letnie menu bez chaosu: sezonowy wynajem przybywa na ratunek

Lato to najintensywniejszy czas dla branży gastronomicznej. Sezonowe menu, świeże składniki i większe grono gości, zwłaszcza w popularnych turystycznie miejscach, takich jak nadmorskie kurorty czy okolice jezior, sprawiają, że restauracje, kawiarnie i liczne streetfoodowe lokale działają na pełnych obrotach. Jednak intensywny ruch w kuchni to także wyzwanie dla porządku.

Czy można skutecznie zaradzić bałaganowi i sprawnie zarządzać zapleczem w samym środku letniego sezon? Można, a nawet trzeba! Doskonałym rozwiązaniem jest sezonowy wynajem profesjonalnej zmywarki gastronomicznej. Nie sposób tu nie wspomnieć, że liderem w tej dziedzinie jest marka Winterhalter – producent najwyższej jakości sprzętów myjących.

Czy letnie menu musi oznaczać bałagan?

Letnie menu bazuje na świeżych, sezonowych produktach. Na talerze i półmiski trafiają czereśnie, maliny, cukinie, fasolka szparagowa, młoda marchew i wiele innych pyszności. To oznacza także większą ilość przygotowań i mycia naczyń. Sałatki, owoce morza, grillowane dania – wszystkie te potrawy wymagają specjalistycznego sprzętu i częstszego mycia naczyń. Większa liczba gości (której życzymy każdemu gastronomowi) to również więcej brudnych talerzy, sztućców, szklanek i pozostałych akcesoriów.

Wynajem zmywarki – rozwiązanie idealne

Winterhalter, lider w produkcji niezawodnych i innowacyjnych sprzętów myjących, jako pierwszy wprowadził na polski rynek opcję wynajmu profesjonalnych zmywarek gastronomicznych. Takie rozwiązanie przynosi wiele korzyści, zarówno dla lokali działających sezonowo, jak i przez cały rok. Wynajem zmywarek pozwala na korzystanie z najnowszych technologii myjących, bez ponoszenia wysokich kosztów inwestycyjnych. Restauracje mogą wynająć zmywarki Winterhalter już od pierwszych dni trwania umowy, podnosząc standardy obsługi i obniżając koszty działalności.

Z miłości do oszczędności

Zmywarki Winterhalter są wyposażone w programy mycia, które skutecznie usuwają zanieczyszczenia i bakterie, dostosowując się do stopnia zabrudzenia oraz typu naczyń. Proces jest błyskawiczny, skuteczny i ekonomiczny. Automatyzacja procesu mycia pozwala na utrzymanie kuchni porządku, który pozwala pracownikom, skupić się na tym, co najważniejsze, czyli przygotowywaniu dań.

Przewidywalny koszt

Warunki najmu sezonowego są bardzo elastyczne i zależą od indywidualnych potrzeb konkretnej gastronomii. Największą zaletą jest możliwość wyposażenia lokalu w kompletny system myjący, zawierający także potrzebne kosze i odpowiednią chemię. Całością zajmują się specjaliści marki. Stałe miesięczne opłaty za wynajem pozwalają uniknąć niespodziewanych wydatków na ewentualne naprawy i serwisowanie sprzętu.

Jak działa wynajem zmywarki?

Proces wynajmu zmywarek Winterhalter jest bezproblemowy. Po zgłoszeniu zapotrzebowania (może być telefonicznie lub e-mailowo za pomocą strony wynajmijzmywarke.pl), specjaliści marki sprawdzają potrzeby lokalu gastronomicznego i doradzają najodpowiedniejszy model zmywarki. Marka oferuje szeroki wachlarz modeli, także tych przeznaczonych do mycia plastiku, jak i np. szklanych butelek, które bywają kłopotliwe pod względem zachowania higieny, a które doskonale nadają się do premiksów lub oryginalnego serwowania napojów.

Kto korzysta z takiej opcji?

Marcin Wajda, dyrektor komunikacji i marketingu marki Winterhalter, odpowiada:

Z opcji krótkoterminowego wynajmu korzystają nie tylko nadmorskie restauracje, kawiarnie, czy bistra, ale także organizatorzy rozpoznawanych w całej Europie festiwali, którzy decydują się na serwowanie napojów w plastikowych kubkach wielokrotnego użytku, w systemie kaucyjnym, co wpisuje się w nowoczesne trendy ekologiczne. To jest świetne – uczestnicy zamawiają napój i przy okazji płacą niewielką kaucję, którą mogą odebrać, oddając kubek do punktu mycia. Bałagan sprząta się sam.

Naszymi stałymi klientami w sezonach letnich są także organizatorzy kilkudniowych eventów o charakterze zamkniętym, np. zawodów sportowych, wyścigów konnych, czy po prostu zjazdów rodzinnych. W ostatnim czasie dostarczaliśmy kompletny system myjący na zamówienie jednego z hufców harcerskich. Choć swój niezbędnik i menażkę każdy harcerz i zuch myje sam, zmywarka gastronomiczna jest doskonałym rozwiązaniem do mycia naczyń i narzędzi wielkogabarytowych. Winterhalter został przywitany westchnieniem ulgi przez harcerki i harcerzy, których czekała perspektywa regularnej służby kuchennej. To koniec znienawidzonych dyżurów przy zmywaku!

Letnie menu bez stresu

Najem zmywarek Winterhalter to rozwiązanie, które pozwala skupić się na tym, co najważniejsze – na serwowaniu pysznych, sezonowych dań i korzystaniu z uroków letniego sezonu. Dzięki wyposażeniu lokalu w profesjonalną zmywarkę gastronomiczną, letnie menu może być realizowane bez dodatkowego bałaganu i stresu. Sezonowy wynajem przynosi wymierne korzyści, zarówno pod względem operacyjnym, jak i finansowym.

Największą zaletą najmu profesjonalnych zmywarek Winterhalter jest elastyczność oferowana przez markę, zarówno pod względem typu, wielkości maszyny, jak i warunków najmu. Sezonowy najem zmywarek Winterhalter to rozwiązanie, które przynosi ulgę każdej kuchni, eliminując problem bałaganu i zwiększając efektywność pracy. Decydując się na najem ekologicznej zmywarki, przedsiębiorcy i organizatorzy mogą cieszyć się spokojem i skupić na tym, co naprawdę ważne.

Aktualności

Tydzień Kuchni Włoskiej na Świecie

Dziewiąta edycja Tygodnia Kuchni Włoskiej na Świecie odbędzie się w dniach16–22 listopada 2024 roku i skupi się na temacie diety śródziemnomorskiej oraz tradycyjnych przepisach, produktach

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron