Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Litewskie restauracje już w Przewodniku Michelin

Zgodnie z zapowiedziami, 13 czerwca w Wilnie przedstawiciele Przewodnika MICHELIN oficjalnie ogłosili, że cztery litewskie restauracje otrzymały po jednej gwiazdce. Lista opracowana przez anonimowych inspektorów wskazuje 26 miejsc wyróżnionych przez słynny Przewodnik za doskonałe kulinarne wrażenia i jakość obsługi.

Gwiazdkami MICHELIN nagrodzono restauracje: Džiaugsmas, Demoloftas, Pas mus oraz Nineteen18. Wszystkie mieszczą się w Wilnie.

Cztery restauracje zostały docenione za doskonałą jakość w stosunku do ceny, otrzymując tytuł Bib Gourmand: Gaspar’s, 14Horses, Le Travi oraz Nüman.

Ponadto restauracja Red Brick otrzymała zieloną gwiazdkę MICHELIN przyznawaną za zaangażowanie w tworzenie zrównoważonej gastronomii.

Zostały również wręczone specjalne nagrody MICHELIN dla utalentowanych twórców. Tytułem Młodego Szefa Kuchni MICHELIN uhonorowano Tadasa Eidukevičiusa z Demoloftas. Z kolei uznanie jury za umiejętności sommelierskie i profesjonalizm oraz nagrodę Sommeliera MICHELIN zdobyła Kamilė Bartusevičiūtė z Pacai. Nagrodą za gościnność i obsługę wyróżniono zespół restauracji Gaspar’s.

–  Mamy przyjemność zaprezentować pierwszy Przewodnik Michelin po Litwie. To znakomite zakończenie trylogii bałtyckiej, dzięki któremu w pełni przedstawiamy ten region. Przewodnik wskazuje wyjątkowe restauracje, z których dziewięć zdobyło specjalne wyróżnienia – cztery otrzymały tytuł MICHELIN Bib Gourmand za dobrą jakość i cenę, kolejne cztery zdobyły po gwiazdce MICHELIN w uznaniu za najwyższy poziom sztuki kulinarnej, a jedna zielona gwiazdka MICHELIN została przyznana miejscu zaangażowanemu w rozwój zrównoważonej gastronomii. Inspektorzy MICHELIN podczas swoich podróży odkrywali różne style i propozycje poszczególnych miejsc. Próbowali zarówno dań tradycyjnych, jak i nowoczesnych, lokalnych oraz inspirowanych odległymi zakątkami świata, a także poznali pomysły na wspólne jedzenie w swobodnej atmosferze, jak również wyrafinowane propozycje menu degustacyjnego – mówi Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodnika MICHELIN.

–  Nasz kraj słynie nie tylko z bogatego dziedzictwa historycznego i pięknych krajobrazów, ale również wybitnych i oryginalnych smaków, teraz oficjalnie wyróżnionych przez prestiżowy Przewodnik MICHELIN. To uznanie dla światowej klasy umiejętności naszych szefów kuchni i zaproszenie podróżnych z całego świata do doświadczania kulinarnych kompozycji, których ważną składową są litewska kultura i poszanowanie dla tradycji gastronomicznych kraju – podkreśla Aušrinė Armonaitė, Ministra Gospodarki i Innowacji Litwy.

–  Doświadczenia wielu krajów i miast udowadniają, że Przewodnik MICHELIN mocno wpływa na turystykę, a Litwa jest nowym punktem na tej najsłynniejszej mapie świata. Chcemy zatem wykorzystać ten ważny moment i zapewnić gościom odwiedzającym nasz kraj jeszcze więcej możliwości i wrażeń. Wyniki badań i doświadczenia zdobyte na międzynarodowych targach i wystawach jednoznacznie wskazują na dynamiczny rozwój turystyki gastronomicznej na Litwie. Nadszedł czas, by udowodnić to w praktyce –  deklaruje Olga Goncharova, Dyrektorka LITHUANIA TRAVEL.

Inspektorzy MICHELIN zwiedzali Litwę anonimowo, poszukując najlepszych restauracji. W regionach i miastach w całym kraju próbowali kuchni klasycznej i nowoczesnej – od pomysłów na łączenie lokalnych tradycji ze smakami kuchni francuskiej, włoskiej czy indyjskiej, przez przekąski na targowiskach, aż po menu degustacyjne składające się z najlepszych produktów lokalnych i sezonowych.

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content