W Warszawie odbyło się spotkanie z jakościowymi i tradycyjnymi produktami regionalnymi. Poprowadziła je Izabella Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, podsumowując projekty realizowane przez Izbę: „Jakość i tradycja z polskich zbóż”, „Tradycyjne wypieki z regionalnych piekarni – konkurs Pieczywo-kromka.pl oraz „Polska wieprzowina – jakość i tradycja”.
Druga edycja konkursu „Pieczywo-kromka.pl” – w ramach kampanii Tradycyjne wypieki z regionalnych piekarni – pozwoliła wyłonić w całym kraju producentów, którzy wypiekają pieczywo o wyjątkowych walorach zdrowotnych i dietetycznych. Obecni na konferencji przedstawiciele Spółdzielni Handlowo-Produkcyjnej w Sadkach, która zwyciężyła w tegorocznym konkursie, opowiedzieli o swojej piekarni i nagrodzonym pszenno-żytnim chlebie sadkowskim, produkowanym na zakwasie metodą 5-fazową, według starej receptury.
Z kolei Jolanta Pecio, właścicielka rodzinnego Gospodarstwa Ekologicznego Skarby Natury z Zabłocia, przybliżyła charakter działalności swojej firmy, w której z prastarych odmian zbóż z własnych upraw produkuje się mąkę (mieloną na 100-letnich żarnach), kasze i chleb oraz inne wypieki, np. smakowity jaglak w skórce z samopszy. A wszystko sprzedawane jest w ramach rolniczego handlu detalicznego.
Ciekawe informacje na temat produkcji wysokiej jakości wędlin przekazał Adam Węgłowski, właściciel firmy Wyrób wędlin tradycyjnych z Karniewa.
Na zakończenie prezes Izabella Byszewska przedstawiła zebranym polskie produkty lokalne, regionalne i tradycyjne, z których wiele może się poszczycić znakiem „Jakość i Tradycja”. Certyfikat ten jest potwierdzeniem wykorzystywania najwyższej jakości surowców, sprawdzonych metod produkcji, naturalnych składników i tradycyjnego smaku.
Całości dopełniła degustacja smakowitych wypieków i doskonałych wędlin.