Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Maciej Mazur w półfinale konkursu barmańskiego Tio Pepe 1on1

Od 6 kwietnia z zapartym tchem można śledzić kolejne pojedynki staczane przez Macieja Mazura w międzynarodowym konkursie sherry hiszpańskiej firmy González Byass. Przypomnijmy, że to rodzaj barmańskiego mundialu, do którego zakwalifikowali się reprezentanci 24 krajów.

Zawodnicy muszą wykonać różne zadania oraz koktajle bazujące na słynnej Tío Pepe i innych sherry z González Byass. Rozgrywki odbywają się w systemie pucharowym. Barmani staczają ze sobą pojedynki, a o ich zwycięstwie decyduje publiczność oglądająca i głosująca na swoich faworytów na Instagramie.

Maciej Mazur jest pierwszym Polakiem, który bierze udział w tym najstarszym konkursie sherry na świecie. Swój udział zawdzięcza rekomendacji Domu Wina, polskiego dystrybutora Tio Pepe oraz swoim wcześniejszym dokonaniom.

W pierwszym pojedynku Maciej Mazur pokonał Duńczyka Sebastiana Krunderupa (6.04), a w drugim Niemca Tima Mayera (23.04). Te zwycięstwa zapewniły Polakowi awans do półfinału, w którym łącznie wystartuje 6 zawodników. Przeciwnikiem Maćka Mazura będzie Aldo Reyes, reprezentant Meksyku. Pojedynek odbędzie się 12 maja (środa) o godzinie 17.00.

Rozmowa z Maciejem Mazurem

Jak by Pan skomentował dotychczasowe starcia?

Do każdego pojedynku miałem stworzyć nowy koktajl, a to wymaga indywidualnego podejścia. W pierwszym challenge’u musieliśmy przygotować koktajl fino z tonikiem, a w drugim infuzję na jednym z sherry. To było nie lada wyzwanie. Z jednej strony chciałem nadać koktajlowi oryginalny charakter, ale z drugiej musiałem uważać, aby zanadto nie przytłoczyć wina innymi składnikami, bo sherry jest najważniejsze. Koktajl zrobiłem z Sherry Cream Solera 1847 z płatkami słonecznika dodałem Whisky Nomad (też z Gonzalez Byass) oraz odrobiną kakaowego bittersa, aby podbić nuty sherry. Ten w sumie prosty koktajl został zainspirowany popularnym Rob Roy’em, tylko odwróciłem w nim proporcje tzn. dominuje tu sherry, a whisky jest dodatkiem.

A jak poszło z challengami?

To są dodatkowe wyzwania sprawdzający inne umiejętności. W pierwszej bitwie był to quiz z wiedzy o sherry, a w drugim musieliśmy na czas wyrzeźbić idealną kulę z bryły lodu o takiej średnicy, aby zmieściła się w szkle. Tej umiejętności nauczyłem się specjalnie na konkurs. Na wykonanie zadania mieliśmy 4 minuty, ja zrobiłem to w 2,5.

Co dla Pana jest w tym konkursie najtrudniejsze?

W tym konkursie nie wszystko zależy od moich umiejętności. Zawsze jest obawa, ile otrzymam głosów, ile osób udało się zmobilizować. W pierwszym pojedynku przeszedłem dość bezpiecznie, ale w drugim różnica była już niewielka. Dziękuję tym wszystkim, którzy napisali komentarz na Instagramie przy moim koktajlu i w ten sposób oddali swój glos.  Proszę oglądajcie mój kolejny pojedynek i komentujcie. Bez was zwycięstwo nie będzie możliwe!

O półfinałach Tio Pepe 1on1

W półfinałach Tio Pepe 1on1 barmani zaprezentują swoją interpretację Fino Colady, koktajlu rozsławionego przez Deana Callana. Uczestnicy będą mogli oprzeć swoje twisty (interpretacje) na Fino Coladzie, używając dowolnego stylu wina Sherry lub dowolnych alkoholi inspirowanych sherry, takich jak Brandy Lepanto, beczka London Sherry, a nawet wermut sherry Gonzalez Byass, La Copa.

Dodatkowym wyzwaniem będzie test na posługiwanie się venecią. To mały kieliszek przymocowany do długiego pałąka. Wkłada się go do beczki, aby zaczerpnąć odrobiny sherry do spróbowania lub podania. W widowiskowy sposób można przelewać wino z venecji do kieliszka. To tradycyjny sposób nalewania sherry do szkła. Zwycięzca wyzwania z venencją otrzyma punktową premię.

W konkursie, oprócz rozgłosu, promocji swojej osoby, baru i kraju, barman zdobyć może nagrody: od gwarantowanej butelki 30-letniej sherry po 2 000 euro.

Jak głosować na naszego reprezentanta?

Pod koniec bitwy dwa przepisy zawodników zostaną opublikowane na stronie @TioPepewine na Instagramie, aby publiczność mogła zagłosować na swojego faworyta. Będziemy mieli na to 24 godziny. Od naszej mobilizacji zależy, czy Maciek dojdzie do finału.

Aby wesprzeć polskiego barmana, obserwujący mogą głosować, komentując koktajl #TioPepePL (liczony będzie tylko jeden komentarz na użytkownika). Autor koktajlu z większą ilością komentarzy wygra i przejdzie do wielkiego finału.

O Maćku Mazurze

Maciej „Bobas” Mazur (27lat) jest absolwentem Zarządzania. Za barem – tylko na chwilę – stanął sześć lat temu, okazało się jednak, że to jego powołanie. Ukończył kursy barmańskie w Poznaniu i Amsterdamie. Na początku pracował w rodzinnym Świnoujściu, następnie w Poznaniu i Krakowie. W 2020 roku Maciej otworzył w Krakowie swój cocktail bar o nazwie TAG. przy ulicy Podwale 7. W tym samym budynku mieści się prowadzona przez niego szkoła barmańska TAG. School. Maciej Mazur to posiadacz tytułu polskiego Barmana Roku (World Class Poland 2019) oraz finalista World Class Competition z Glasgow (2019), gdzie zdobył 15. miejsce wśród 60. najlepszych barmanów świata.

Sherry w Polsce

Wyłącznym polskim dystrybutorem sherry Tío Pepe jest Dom Wina. – Młode pokolenie polskich konsumentów jest ciekawe, poszukujące, otwarte na nowe smaki, zapachy, doznania – ocenia Paweł Gąsiorek, Prezes Zarządu Domu Wina. – Ten trend widać w browarnictwie, miksologii alkoholi czy zainteresowaniu kulinariami. Profil sherry idealnie pasuje do tych tendencji z uwagi na swój złożony, wielowarstwowy smak, wielość stylów, ciekawą historię i potencjał kulinarny. To wino ma szansę stać się wielkim przebojem polskich barów – twierdzi Paweł Gąsiorek.

Aktualności

Trwa Tydzień Kuchni Polskiej

Sieć hurtowni MAKRO Polska po raz szósty organizuje festiwal, podczas którego goście w blisko 400 restauracjach mogą spróbować klasycznych dań kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron