Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Otwarcie branży HoReCa w maju

Podczas konferencji prasowej 28.04 premier Mateusz Morawiecki przedstawił plan luzowania obostrzeń na nadchodzący miesiąc. 8 maja zostaną otwarte hotele, a 15 maja ogródki gastronomiczne, z zachowaniem bezpiecznego dystansu i limitu miejsc przy stoliku. Od 29 maja będzie można zjeść posiłek w restauracji, w ścisłym reżimie sanitarnym.

 

Premier ogłosił, że przy utrzymującym się niskim poziomie zakażeń możliwe będzie stopniowe odmrażanie gospodarki według zaplanowanego harmonogramu, który jednak może zmieniać się w zależności od aktualnej sytuacji epidemicznej. Poszczególne branże mają być otwierane w dwutygodniowych odstępach. Pomimo znoszenia restrykcji, nadal należy pamiętać o zasadach bezpieczeństwa.

 

W tej chwili harmonogram zmian na maj wygląda następująco:

 

OD 1 MAJA

 

Jednolite zasady bezpieczeństwa w całym kraju – otwarte salony fryzjerskie i kosmetyczne

 

Sport – uprawianie sportu w obiektach sportowych na świeżym powietrzu:

 

limit – max. 50 osób

 

Sport – uprawianie sportu w krytych obiektach sportowych oraz na basenach:

 

dla zorganizowanych grup dzieci i młodzieży

 

max. 50 proc. obłożenia obiektu

 

 

OD 4 MAJA

 

Kultura – otwarte galerie sztuki i muzea:

 

limit 1 osoby na 15 m2

 

działalność w ścisłym reżimie sanitarnym

 

Handel – otwarte sklepy budowlane, meblowe, galerie handlowe

 

limit 1 osoby na 15 m2

 

działalność w ścisłym reżimie sanitarnym

 

Kult religijny – nabożeństwa z limitem osób:

 

limit 1 osoby na 15 m2 w świątyniach

 

rekomendacja odprawiania ceremonii na świeżym powietrzu

 

Edukacja – szkoły podstawowe:

 

nauka stacjonarna dla klas 1-3 szkoły podstawowej

 

ścisły reżim sanitarny – m.in. wietrzenie sal podczas przerw oraz dezynfekcja placówek w weekendy

 

 

OD 8 MAJA

 

Hotele – otwarte dla gości:

 

max 50 proc. obłożenia obiektu

 

zamknięte restauracje oraz strefa welness&spa

 

 

OD 15 MAJA

 

Noszenie maseczek na świeżym powietrzu – zniesienie obowiązku:

 

Jeżeli wskaźnik zakażeń na 100 tys. osób spadnie poniżej 15 – możliwe będzie zniesienie obowiązku noszenia maseczek na świeżym powietrzu.

 

Bez zmian pozostanie obowiązek zakrywania nosa i ust za pomocą maseczki w pomieszczeniach zamkniętych.

 

Gastronomia zewnętrzna (na świeżym powietrzu) – otwarte ogródki restauracyjne:

 

działalność w ścisłym reżimie sanitarnym – m.in. zachowany bezpieczny dystans między stolikami oraz limit osób na stolik

 

Kultura – otwarte kina i teatry na świeżym powietrzu:

 

max 50 proc. obłożenia

 

działalność w ścisłym reżimie sanitarnym

 

Imprezy okolicznościowe na zewnątrz – możliwość zorganizowania m.in. wesela i komunii:

 

limit do 25 osób

 

w ścisłym reżimie sanitarnym – m.in. zachowany bezpieczny dystans między stolikami oraz limit osób na stolik (regulacje takie same jak w przypadku gastronomii zewnętrznej)

 

Edukacja – szkoły podstawowe i średnie:

 

nauka hybrydowa dla klas 4-8 szkół podstawowych

 

nauka hybrydowa dla klas 1-4 szkół średnich

 

ścisły reżim sanitarny: wietrzenie sal podczas przerw, dezynfekcja placówek w weekendy

 

Sport – uprawianie sportu w obiektach sportowych na świeżym powietrzu:

 

max 25 proc. publiczności

 

 

OD 29 MAJA

 

Gastronomia wewnętrzna – otwarte restauracje:

 

max obłożenie 50 proc. lokalu

 

działalność w ścisłym reżimie sanitarnym – zachowany bezpieczny dystans między stolikami, limit osób na stolik

 

Imprezy okolicznościowe wewnątrz – możliwość zorganizowania m.in. wesela i komunii:

 

limit do 50 osób

 

w ścisłym reżimie sanitarnym – m.in. zachowany bezpieczny dystans między stolikami oraz limit osób na stolik (regulacje takie same jak w przypadku gastronomii wewnętrznej)

 

Kultura – otwarte kina i teatry

 

max obłożenie 50 proc. placówki

 

działalność w ścisłym reżimie sanitarnym

 

Sport – uprawianie sportu na krytych obiektach sportowych i basenach:

 

obiekty dostępne dla wszystkich

 

max obłożenie do 50 proc. (z widownią)

 

Sport – uprawianie sportu na siłowniach, w klubach fitness, solaria:

 

limit 1 osoby na 15m2

 

działalność w ścisłym reżimie sanitarnym

 

Edukacja – szkoły podstawowe i średnie:

 

nauka stacjonarna dla wszystkich uczniów

 

ścisły reżim sanitarny: wietrzenie sal podczas przerw, dezynfekcja placówek w weekendy

 

Źródło: www.gov.pl/web/koronawirus

 fot. pixabay

 

 

Aktualności

Przegląd Gastronomiczny 5/2024

Nowy numer „PG” 5/2024 Opłaty abonamentowe i standardy ochrony małoletnich – Adrianna Lotolc    2 Czy AI nadaje się na dietetyka?    4 Jedzenie emocjonalne – jak

MADE FOR Restaurant

Stajemy do walki: MASZYNY kontra ROMANTYZM, budując restaurację Nowego Świata opartą na AUTOMATYZACJI i zapraszając do tego dzieła najlepszych polskich gastronomów podczas najbardziej kreatywnego wydarzenia

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron