Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Otwarcie branży HoReCa w maju

Podczas konferencji prasowej 28.04 premier Mateusz Morawiecki przedstawił plan luzowania obostrzeń na nadchodzący miesiąc. 8 maja zostaną otwarte hotele, a 15 maja ogródki gastronomiczne, z zachowaniem bezpiecznego dystansu i limitu miejsc przy stoliku. Od 29 maja będzie można zjeść posiłek w restauracji, w ścisłym reżimie sanitarnym.

 

Premier ogłosił, że przy utrzymującym się niskim poziomie zakażeń możliwe będzie stopniowe odmrażanie gospodarki według zaplanowanego harmonogramu, który jednak może zmieniać się w zależności od aktualnej sytuacji epidemicznej. Poszczególne branże mają być otwierane w dwutygodniowych odstępach. Pomimo znoszenia restrykcji, nadal należy pamiętać o zasadach bezpieczeństwa.

 

W tej chwili harmonogram zmian na maj wygląda następująco:

 

OD 1 MAJA

 

Jednolite zasady bezpieczeństwa w całym kraju – otwarte salony fryzjerskie i kosmetyczne

 

Sport – uprawianie sportu w obiektach sportowych na świeżym powietrzu:

 

limit – max. 50 osób

 

Sport – uprawianie sportu w krytych obiektach sportowych oraz na basenach:

 

dla zorganizowanych grup dzieci i młodzieży

 

max. 50 proc. obłożenia obiektu

 

 

OD 4 MAJA

 

Kultura – otwarte galerie sztuki i muzea:

 

limit 1 osoby na 15 m2

 

działalność w ścisłym reżimie sanitarnym

 

Handel – otwarte sklepy budowlane, meblowe, galerie handlowe

 

limit 1 osoby na 15 m2

 

działalność w ścisłym reżimie sanitarnym

 

Kult religijny – nabożeństwa z limitem osób:

 

limit 1 osoby na 15 m2 w świątyniach

 

rekomendacja odprawiania ceremonii na świeżym powietrzu

 

Edukacja – szkoły podstawowe:

 

nauka stacjonarna dla klas 1-3 szkoły podstawowej

 

ścisły reżim sanitarny – m.in. wietrzenie sal podczas przerw oraz dezynfekcja placówek w weekendy

 

 

OD 8 MAJA

 

Hotele – otwarte dla gości:

 

max 50 proc. obłożenia obiektu

 

zamknięte restauracje oraz strefa welness&spa

 

 

OD 15 MAJA

 

Noszenie maseczek na świeżym powietrzu – zniesienie obowiązku:

 

Jeżeli wskaźnik zakażeń na 100 tys. osób spadnie poniżej 15 – możliwe będzie zniesienie obowiązku noszenia maseczek na świeżym powietrzu.

 

Bez zmian pozostanie obowiązek zakrywania nosa i ust za pomocą maseczki w pomieszczeniach zamkniętych.

 

Gastronomia zewnętrzna (na świeżym powietrzu) – otwarte ogródki restauracyjne:

 

działalność w ścisłym reżimie sanitarnym – m.in. zachowany bezpieczny dystans między stolikami oraz limit osób na stolik

 

Kultura – otwarte kina i teatry na świeżym powietrzu:

 

max 50 proc. obłożenia

 

działalność w ścisłym reżimie sanitarnym

 

Imprezy okolicznościowe na zewnątrz – możliwość zorganizowania m.in. wesela i komunii:

 

limit do 25 osób

 

w ścisłym reżimie sanitarnym – m.in. zachowany bezpieczny dystans między stolikami oraz limit osób na stolik (regulacje takie same jak w przypadku gastronomii zewnętrznej)

 

Edukacja – szkoły podstawowe i średnie:

 

nauka hybrydowa dla klas 4-8 szkół podstawowych

 

nauka hybrydowa dla klas 1-4 szkół średnich

 

ścisły reżim sanitarny: wietrzenie sal podczas przerw, dezynfekcja placówek w weekendy

 

Sport – uprawianie sportu w obiektach sportowych na świeżym powietrzu:

 

max 25 proc. publiczności

 

 

OD 29 MAJA

 

Gastronomia wewnętrzna – otwarte restauracje:

 

max obłożenie 50 proc. lokalu

 

działalność w ścisłym reżimie sanitarnym – zachowany bezpieczny dystans między stolikami, limit osób na stolik

 

Imprezy okolicznościowe wewnątrz – możliwość zorganizowania m.in. wesela i komunii:

 

limit do 50 osób

 

w ścisłym reżimie sanitarnym – m.in. zachowany bezpieczny dystans między stolikami oraz limit osób na stolik (regulacje takie same jak w przypadku gastronomii wewnętrznej)

 

Kultura – otwarte kina i teatry

 

max obłożenie 50 proc. placówki

 

działalność w ścisłym reżimie sanitarnym

 

Sport – uprawianie sportu na krytych obiektach sportowych i basenach:

 

obiekty dostępne dla wszystkich

 

max obłożenie do 50 proc. (z widownią)

 

Sport – uprawianie sportu na siłowniach, w klubach fitness, solaria:

 

limit 1 osoby na 15m2

 

działalność w ścisłym reżimie sanitarnym

 

Edukacja – szkoły podstawowe i średnie:

 

nauka stacjonarna dla wszystkich uczniów

 

ścisły reżim sanitarny: wietrzenie sal podczas przerw, dezynfekcja placówek w weekendy

 

Źródło: www.gov.pl/web/koronawirus

 fot. pixabay

 

 

Aktualności

Praktyki zawodowe w czasach pandemii

Projekt Erasmus+ „Śródziemnomorskie doświadczenia zawodowe” w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Po wszelkich pandemicznych przeciwnościach, szczęśliwie udało się zrealizować trwające miesiąc praktyki zawodowe w ramach projektu Erasmus+

Kwiaty na talerzach!

Tegoroczna, siódma już edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych odbędzie się w dniach 16-17 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. W tym roku wydarzenie odbędzie

IX Konkurs Polskich Win

Już po raz dziewiąty startuje Konkurs Polskich Win, organizowany przez Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy „Vinum pro Cultura” oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Wydarzenie odbędzie się w dniach

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron